Подтепето

ГРАДЪТ

29 Мар, 2018

Момиче от Английската гимназия в Пловдив е първата българка спечелила стипендия от 500 000 долара за следване в Америка

Мартина Гарабедян пребори конкуренцията свои връстници от Централна и Източна Европа за стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ

Пълната стипендия покрива разходите през четирите години на обучение

Пловдивчанката Мартина Гарабедян е първият български ученик, който успя да спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ. Съвместният проект на Фондация Кроношпан и Babson College of Boston, USA е в търсене на талантливи и амбициозни млади хора, на които им се предоставя възможността да завършат висшето си образования в най-добрия колеж за предприемачески бизнес в света. Фондация Кроношпан управлява и развива обществени услуги и проекти за Кроношпан – световният лидер в производството на плоскости от дървесни частици. Целта на фондацията е да работи активно за развитието на програми и дейности, които подкрепят редица социални, икономически и културни мероприятия на територията на всичките 40 филиала на фирмата. Кроношпан спонсорира годишно един финасово затруднен студент от Източна Европа с пълна стипендия за бакалавърска научна степен в Babson College. Всички учебни такси, настаняването, храната и транспорта от и до САЩ ще бъдат напълно покрити.
 
Възпитаничката на Английската гимназия в Пловдив преодоля конкуренцията на свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в Бабсън Колидж, Бостън. Университетът оглавява над двайсет години класациите на  образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ.
 
Пълната стипендия покрива азходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно. В момента приблизителната стойност на цялата сума е над 500 000 долара.

До финалното ниво достигнаха общо тринадесет претендента. От тях двама от Чехия, един от Украйна, по един от Сърбия  и от Хърватска, а българските финалисти бяха общо седем.

Всеки от тях трябваше да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.
 
Разходите на финалистите за изпитите на ниво Тойфел и САТ бяха поети също от фондация „Кроношпан“, а последното изпитание преди финала беше лично събеседване -интервю с деканите по приема в Бабсън Колидж, г-жа Кортни Минден и Адриен Рамзи.

Мартина Гарабедян премина през всички тестове и изпитания с най-високи резултати. Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

Претенденти за стипендията могат да бъдат ученици, които завършват средното си образование през настоящата година. Шанс имат кандидатите, които се отличават със своите постижения и са сред първенците на своя клас. Предимство носи личната ангажираност на учениците в различни каузи, свързани с развитието на училищната общност и заемането на лидерски позиции в различни проекти. За по-подробна информация относно програмата можете да посетите уебсайта: www.kronospanfoundation.org или се свържете с представител на „Кроношпан“ по всяко време на имейл: scholarship@kronospanfoundation.org.

 

  • 31 Мар, 2018 | Бумеранг
    Поредният талант, който ще напусне БГ. ?Защо? Ми защото държавато нищичко не прави за талантите, нищичко.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

17 Сеп, 2018

Напрежение в Английската гимназия

Училището е строителна площадка в Първия учебен ден

Първият учебен ден в Езикова гимназия „Пловдив“ започва с меко казано смесени чувства. Училището е строителна площадка - между етажите зеят дупки, а на места покривът дори е отворен. Проблемът дойде, след като фирмата спечелила конкурса за основен ремонт на сграда, спря изпълнението му, твърдейки че средствата са изчерпани. Така първият звънец за новата учебна 2018/2019-а година би сред прахоляк.  

Зам.-кметът на Пловдив по образование Стефан Стоянов, коментира в интервю за Под тепето, че това е най-проблематичният ремонт на училище. „Изпълнителят – пазарджишка фирма, се бави малко с графика. Директорът и екипът там му помагат много да се влезе в някаква разумна граница, за да започнат занятията. Ще има проблеми с малка ...

» повече
20 Апр, 2018

В 60-годишния юбилей на Английската гимназия задочно се включва и Мери Мейсън

Мери Мейсън и Ан Слейтър са първите учителки- англичанки в новосъздаденото училище

Днес Мери е на 88 години, в добро здраве, живее в Бирмингам

Никога не съм мечтала да попадна на по-романтично и красиво място, което беше и чуждо, казва за първото си качване на Небет тепе британката. Това е мигът, в който се влюбила завинаги в Пловдив

Веселина Божилова

 Мери Мейсън като млада учителка Една нощ през септември 1959-та година Ориент експрес пристига на софийската гара и от него слизат две млади англичанки. След два дни пътуване с парен локомотив, те се чувстват мръсни и уморени, макар че са пътували при възможно най- луксозните условия на първокласен спален вагон. Прекалено топло е, тъмно е, багажът им е на перона, в душите- тревога. Не знаят ...

» повече
30 Мар, 2018

Най-младото попълнение на ансамбъл „Българе”е 13-годишна ученичка от Пловдив (ВИДЕО)

Мелек Ерен пее без притеснение любимите си народни песни в обществения транспорт на града под тепетата

Талантливата Мелек Ерен, най-младият участник в спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе” превзе една от най-авторитетните сцени в страната – Зала 1 на НДК.  13-годишното момиче, ученичка в СУ „Любен Каравелов” и възпитаник на фолклорната формация „Куклици” към Общински детски комплекс - Пловдив, се включи за първи път в спектакъла на „Българе” на Античния театър в родния си град през септември 2017 г., а преди дни предизвика бурните аплодисменти на публиката и в зала 1 на НДК.

В последните осем месеца, Мелек Ерен гастролира с представлението „Осмото чудо” на десетки български сцени  и навсякъде бе посрещната като истинска звезда.

Интересни и незабравими певчески изяви тя поднася ...

» повече
24 Май, 2017

Цял клас от Английската пристигна с отворен микробус на бала

 

Търговската и Английската гимназии посрещнаха заедно абитуриентската вечер

Мотори задимиха улицата пред Новотела

Момичетата шашнаха със стил и елегантност

Две от елитните пловдивски гимназии отбелязаха заедно празничната вечер за 12-класниците. Това са Търговската и Английската, които демонстрираха стил и елегантност по време на тазгодишните балове. Безспорна атракция бе един от абитуриентските класове на езиковата гимназия, който пристигна с отворен бус. Фанфари, викове, броене от 1 до 12 и звук от форсиращи гуми – така пристигна випускът, чийто клас бе почти изцяло от момчета.

И докато костюмираните младежи впечатлиха и оглушиха публиката, друг направо задуши семействата и гостите на абитуриентите. Това е млада дама, която пристигна на своята празнична вечер, възседнала пистов мотор, а около нея се бяха наредили още около 6-7 ...

» повече
12 Май, 2017

Съвременни Бели нощи в двора на Английската: Дрифтове, тоалетна хартия и попфолк (ГАЛЕРИЯ)

Красивата традиция премина от Бийтълс и китари към цигари, наргилета и пияно шофиране   

Дори учениците в едно от най-добрите училища в града са повлияни от чалга културата

Средношколците осъзнават, че празникът залита към закононарушения, но това не ги спира

А няма и кой да ги контролира

Йоана Иванова, стажант

Едно емблематично събитие в историята на пловдивската Английска гимназия, добило популярност в годините като „Бели нощи“,  в наши дни отиде в съвсем различно измерение.  

В традициите на Езикова гимназия „Пловдив” идеята е в нощта след изпращането на дванадесетокласниците, учениците да се сбогуват с училището си, като се съберат в двора да се позабавляват. Ако в началото това беше сравнително скромно събиране на абитуриентите и част от техните по-малки съученици, за да ...

» повече