Подтепето

Най-нови Най-коментирани Най-четени

айляк

20 Апр, 2018

350 ученици от 150 гимназии в надпревара за „Най-добър млад майстор”

Учениците се състезават в 11 професии

Фоторепортаж от Владимир Янев

Десетото издание на "Панорама на професионалното образование" започна днес в Международен панаир в Пловдив.Тази година в националните състезания "Най-добър млад майстор" в палати №2 и №3 участват 350 ученици от 150 професионални гимназии от страната. Те се състезават в единадесет различни професии. Най-атрактивна е надпреварата при младите строители, които направиха цели постройки вътре в палатата.

Във втора палата вървят състезанията „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“. В трета палата текат надпреварите по приложна електроника,  „Млади таланти в модата”, „Най-добър млад фризьор и гримьор“, „Най-добър млад строител“, „Озеленяване и цветарство“, „Стилни мебели и дърворезба“, „Най-добър млад керамик“. В Пресцентър на Панаира се провежда „Най-добра бизнес идея“.

Форумът ...

» повече
19 Апр, 2018

Поздрав от Пловдив с изгледи от черно-белите картички на Петър Краварев

Владимир Балчев

Петър Ив. Краварев (1856 – 1920) е един от първите издатели на пощенски картички с изгледи от Пловдив. Краварев пристига под тепетата през 1878 г. като преводач в щаба на генерал Гурко. Няколко месеца по-късно започва работа в издателството на Христо Г. Данов, после издава вестниците „Съединение“ (1883) и „Кукуригу“ (1888).

Същата година отваря собствена  книжарница до площад „Джумаята“ – една от най-добре уредените в Пловдив. Именно тук се предлагат неговите пощенски картички с изгледи от Пловдив.

Краварев е един от създателите на театъра в Пловдив. През 1893 г. издава едноактната пиеса "Ще се самоубия, пресмешна комедия в едно действие".

Поглед от Небет тепе към река Марица и околните сгради. Фотографията е заснета към 1895 г. В средата е Държавната ...

» повече
18 Апр, 2018

Пловдив става домакин на атрактивен Айляк парад

Уличният АЙЛЯК ПАРАД е уникално артистично, празнично събитие за широка публика.

Състоянието „Айляк“, тази уникална житейска философия, ще бъде представена артистично чрез АТРАКТИВЕН ПАРАД в две издания - едно мини издание в квартал Тракия през октомври 2018 г. и основния парад на 4 май 2019 г., на главната улица на град Пловдив.

АЙЛЯК ПАРАД е проект на Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”, който се осъществява  в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ “Възраждане’1983” - Пловдив, НЧ “Младост’1983” - Пловдив, НЧ “П.Р.Славейков’1908” - Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет’1922” - Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров’1928” - Пловдив.

Темата ще бъде разработена с хумор и въображение от над 350 участници с различна възраст и социален статус. Ще бъдат включени професионалисти и любители ...

» повече
17 Апр, 2018

В духовния лабиринт на Атанас Хранов

Художникът открива изложба „Закуска в ателието”, в която нито закуската е закуска, нито ателието е ателие

Защо маестрото легитимира еднорога?

Иво Дернев

Наско Хранов в материалното си ателиеХудожникът Атанас Хранов ще посрещне на „Закуска в ателието” десетки приятели и почитатели на изкуството му в галерия „Ракурси” в София днес. Всъщност, в изложбата „Закуска в ателието” нито закуската е закуска, нито ателието е ателие. Името на новия цикъл картини на маестрото е една метафора, която на всичкото отгоре е вярна, както сам казва той.

За мен ателието не е някакво материално понятие, а духовно. Ателието е нещото, което ти носиш в себе си. Носиш го навсякъде. Можеш да отидеш на брега да рисуваш, или да събираш вдъхновение на яхтата. Ателието си е в теб. Ателието е ...

» повече
16 Апр, 2018

Какво да правим в Пловдив тази седмица (16-19.04)

Тази седмица Пловдив е арт. Ще се насладим на интересни изложби и френски уникати на книгоиздаването и ще обсъждаме що е то айляк
Снимка: iieuan

16 април

Френски уникати в Капана

В книжарница „София Т.“ ще видите изключително редки образци на френското книгоиздаване. По време на Възраждането, през XV в., Франция е един от най-големите центрове на Европейското книгопечатане. Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив, е посветил целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. От колекцията му съдържаща хиляди безценни екземпляри той ще представи в Пловдив образци от XVI, XVII, XVIII в. от френски издания, френски автори и френски печатници на теми философия, история, география ...

» повече
16 Апр, 2018

Що е то Айляк?

Що е то Айляк, какви са характеристиките му, с какво очарова тази жизнена философия не само българите, но и европейците? По тези теми ще дискутират на 17 април от 14.00 до 16.00 часа в  НЧ "Младост 1983" в ж.р. Тракия, бл.13 последователи и любители на тази специфична философия за живота.

Дискусията дава старт на първия етап от осъществяването на проекта АЙЛЯК ПАРАД на Фондация "ЖАР театър-изкуство-култура", който е част от официалната програма на „Пловдив-Европейска столица на културата 2019“. Домакини на събитието са членовете на клуб "Идея" от Народно читалище "Младост 1983" - ж.р. Тракия, Пловдив - един от локалните партньори по проекта. Вратите са отворени за всички,  които проявяват интерес по темата.

По време на дискусията участниците ...

» повече
15 Апр, 2018

Кои са най – добрите спортни клубове в Пловдив?

Няма и да се усетим как ще дойде времето за откритите басейни и морските почивки, така че сега е точният момент да се погрижим за летните си тела, нали?

Веднага след Великден започнахме с темата за пролетния детокс, но всеки посветен в темата за здравословното хранене знае, че без спорт и движение резултатите идват много по – трудно. Няма и да се усетим как ще дойде времето за откритите басейни и морските почивки, така че сега е точният момент да се погрижим за летните си тела, нали?

Започваме с нашите фаворити от Тотал Спорт и не само, защото мястото отдавна е надхвърлило обичайните функции на спортен клуб, но и поради факта, че там всички уреди и настилки са от най – ново ...

» повече
15 Апр, 2018

Фестивалът Брилянтин събра стотици в Асеновград

Над 120 деца от различни школи по изкуства се включиха във фестивала

Третото издание на фестивала за улично изкуство "Брилянтин" се проведе в Асеновград. Организатори на фестивала са община Асеновград и Комисията за борба срещу противообществените прояви. На фестивала се представиха над 120 деца от различните клубове и школи по изкуства в града. Имаше много танци, арт ателиета, демонстрации на приложни изкуства и улични спортове. Фестивалът е посветен на две дати - 12 април Световен ден на улицата и 15 април - Световен ден на културата и изкуството.

снимки: Владимир Янев

» повече
14 Апр, 2018

Поп-соул звездата IMANY с концерт на Античния през юни

Шоуто на Античния театър е предвидено за 10 юни

Чаровната и талантлива поп-соул звезда IMANY се завръща у нас с уникалния си бенд. Френската певица ще гостува с грандиозно шоу на 10-и юни в Античния театър в Пловдив и на 12-и юни в зала 1 на НДК. Кадифеният глас и искреното присъствие на IMANY бързо и съвсем естествено я превърнаха в любимка на публиката не само у нас, но и по света. Доказателство за това са напълно разпродадените ѝ концерти и платиненият статус, който още първият ѝ албум The Shape of a Broken Heart придоби в редица европейски държави.

Музиката на IMANY е едновременно интимна и зареждаща, а магнетичното ѝ присъствие заразява и пленява по необикновен начин. Ето защо концертите ...

» повече
13 Апр, 2018

„Извън пътя“ на Николай Волев възродил кариерата на Аня Пенчева

Аня Пенчева благодари на Николай Волев за поканата да участва във филма „Извън пътя“, който е възродил кариерата ѝ след известна пауза. Тя направи това пред пловдивската публика по време на специалната прожекция на последната продукция на легендарния български творец, създал „Господин за един ден“, „Маргарит и Маргарита“ и други наши култови заглавия. Двамата се срещнаха с десетки пловдивчани в салона на LUCKY Дом на киното в четвъртък вечер, като Волев раздаде и автографи за автобиографичната си книга с провокативно заглавие „Девствената проститутка“.

„Имах известни проблеми за някакъв период от време. Нямаше подходящ филм, с който да се върна на големия екран и „Извън пътя“ дойде в най-доброто възможно време“, коментира легендарната българска актриса. Двамата с Николай Волев разкриха интересни ...

» повече