Подтепето

айляк

18 Фев, 2018

Кукери и орки изгониха злите сили на Сирни Заговезни в Първенец (ГАЛЕРИЯ)

Стотици се включиха в маскарадното шествие по улиците на селото

Гостите на карнавала отнесоха здрав пердах с фуски за здраве

Стотици жители на Първенец прогониха злите сили навръх Сирни Заговезни с неописуемо зрелище. Традиционният от десетилетия кукерски карнавал за Сирна неделя изкара цялото село по улиците. Мъже със страховити маски налагаха по гърбовете де що мине с фуски- надути като мехове свински мехури. Според традицията, боят с фуска гарантира здраве през цялата година. Мнозина отнесоха такъв пердах, че вероятно няма да боледуват поне десетилетие. Гостите бяха потупвани от маскираните участници в колоритното шествие и с ръчно изработени калъчки с рисунки и закачливи надписи. Пак за здраве.

Пищната процесия започна точно в 11 часа със мощния звук на тъпани и зурли ...

» повече
17 Фев, 2018

Кукери и юнаци в галоши поведоха Дионисиево шествие за Винария 2018 (СНИМКИ)

Дионисиевото шествие завърши пред община Пловдив с оставяне на 100-литрова бъчва с вино

Кукери и гайдари от Калофер, ръководени от кмета на града, поведоха Дионисиевото шествие, което даде старт на тазгодишното издание на Винария. Зад тях шестваха изпълнителите от Ансамбъл Тракия. Шествието започна малко след 12 часа от градинката до Римския стадион и завърши с отваряне на 100-литрова бъчва с вино пред Община Пловдив.

Най-много погледи на местни и туристи привлякоха двама участници, които опънаха трансперант "Да запазим заедно българското", облечени атрактивно - в гумени галоши, с пояс и ризи с шевица. 

Пловдивчани и гости на града, попаднали на площада пред общината, опитаха младо мерло на известна българска изба. 100-литровата бъчва бе разположена на площада, където се проведе традиционният празник, предхождащ ...

» повече
17 Фев, 2018

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на тазгодишната Винария

Конкурсът се провежда според най-високите световни стандарти

Дегустациите се провеждат от 16 до 19 февруари

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участват в Международния конкурс „Винария 2018“. Напитките се оценяват от 20-членно жури, в което  участват утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. По традиция членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Костадинка Рахова-Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е доказателство за високия професионализъм на журито. „Българските дегустатори имат изключителен опит, който е оценен от редица международни форуми. Този факт потвърждава авторитета на нашите ...

» повече
15 Фев, 2018

Къде се срещаме в Пловдив?

Кои са местата, на които пловдивчани се събират?

Избрали сме си вече ресторант за романтична среща или сме подбрали друга идея от статията на Lost in Plovdiv, а може би сме се подготвили за романтично предложение за брак? Но къде сме си направили среща? Кои са местата, на които пловдивчани се събират?

Преди няколко години и до преди зората на мобилните комуникации, някои от нас помнят емблематичните точки в града, където можеше да срещнеш самотен младеж с цвете да чака любимата си или пък шумна компания – последния закъснял. Днес е друго, но ние с лека носталгична нотка ви ги припомняме и призоваваме да оставите смартфоните настрана и да се разберете за среща днес в 19 часа например пред:

Бинго Балкан ...

» повече
14 Фев, 2018

Новото семейство Кривицки ще има с какво да запомни сватбата си в Деня на влюбените

Снимка: архив Под тепето - Кумът Румен води Йоанна към олтара

Задръстванията по пловдивските булеварди и липсата на места за паркиране забавиха кума

Румен и Петя ще разказват след години със смях за това как чакаха главния свидетел на тайнството 

На 14 в 14 часа ще има сватба – това написа в началото на месеца на личния си профил във Фейсбук управителят на рекламна агенция „Кривцки и сие“ Румен Кривицки. „Е, най-после,“ реагираха стотици приятели под поста. Близки до двойката разказват, че любовта между един от най-желаните ергени под тепетата и чаровната психоложка Петя Стойчева е изписана по лицата им. Въпреки, че самият младоженец не се стърпя и се похвали в социалната мрежа, от ОП „Радостни обреди“ упорито отричаха информацията и строго пазеха в тайна VIP сватбата в Деня на виното и ...

» повече
12 Фев, 2018

Какво да правим в Пловдив тази седмица (12-15.02)

Тази седмица в Пловдив очаквано ще се насладим на вино и любов. Но има и още - къси и документални филми, лирика, изкуство и ретро кино

12 февруари

Изложба "Скрити мечти" Ралица Бурова

Ралица Бурова ни кани на изложбата си „Скрити мечти“ на чаша вино и поне една мечта.

"Бизнес хотел Пловдив"
18 часа

Чамкория в Пловдив

Заповядайте на едно незабравимо, невъобразимо смешно, вълнуващо и съдбоносно пътешествие с омнибуса на бае Славе! То ще ви отведе назад във времето до 1928 година. Ще изминете пътя от София до Чамкория с простосърдечния и изключително духовит герой на Захари Бахаров. Постановката на Явор Гърдев по романа на Милен Русков е театрален хит, който не бива да бъде пропускан!

Дом на културата „Борис Христов ...

» повече
10 Фев, 2018

Места за романтични предложения за брак

Празникът на влюбените е след няколко дни. Отвсякъде сме заобиколени от мечета и сърчица, рекламират се ресторанти и куверти за вечерта на 14 – и февруари, но какво да правим, ако сме се решили на една от най – важните крачки в любовния ни живот. Ето няколко предложения на Lost in Plovdiv.

Кулата на Сахат тепе – от нея се вижда почти целият център на града и е едно от предпочитаните места за романтични срещи. Там, където часовникът сякаш отмерва времето на всички, избрали да се срещнат под открито небе, е перфектна локация, за да си дадете обещание за вечна вярност и дълъг семеен живот.

На Главната улица – за всички, които нямат против малко показност и внимание от минувачите, пешеходната зона също е ...

» повече
09 Фев, 2018

Какво да правим в Пловдив през уикенда (09-11.02)

Този уикенд се очаква да е дъждовен, но това няма да ни спре да се забавляваме. Не и когато градът е пълен с живот и вълнуващи събития. Яки диджей сетове, шотове, музика на живо или забавни работилници - ти решаваш

Снимка: Виктор Цонев

9 февруари

Kalyas at Kanape

Петък вечер имаме информацията, че една Kalyas-ка ще прелети от столицата до Пловдив, за да ни накара да се разтанцуваме и да загубим минимум по една пантофка в KANAPE - Vibrant Media. Прогнозата за вечерта е абсолютно същата като миналия път - предимно рапова, с леки превалявания от фънк, грайм, рага и денсхол, а в ранните часове на деня се очаква буря от дръм и бас.

KANAPE - Vibrant Media
22 часа

Dead Man's Hat ...

» повече
08 Фев, 2018

Стефан Командарев: Преди десет години бях по-голям оптимист

Ако приемем тази реалност за нормална, значи сме съучастници, казва режисьорът на „Посоки”

Не вярвам в революциите за една нощ, а в малките стъпки всеки ден

Загубихме ли посоката? Ще видим ли отново светлината? Ще си върнем ли Бог, който прогонихме? Около тези въпроси се въртеше дискусията с режисьора на стигналия до Кан български филм „Посоки” Стефан Командарев, актьорите Герасим Герасимов- Геро и Троян Гогов. Срещата им снощи с пловдивските киномани се състоя в клуб Фарго, веднага след специална прожекция на лентата в Лъки.

Обезверен. Така един от зрителите описа чувството, с което излезе от кино салона. Командарев  не се изненада, като подчерта, че филмът му предизвиква много различни реакции- едни го приемат за твърде тъмен и прекалено песимистичен, други ...

» повече
06 Фев, 2018

Фондация „Пловдив 2019” отделя 400 000 лв. за финансиране на малки проекти

Обявиха отворената покана, крайният срок за подаване на предложения е 6 април

Максималната сума, която може да получи един проект, е десет хиляди лева

Фондация „Пловдив 2019“ обяви нова отворена покана  към организации от страната и чужбина за включване в програмата на Европейската столица на културата. За финансирането на малки проекти са отделени 400 хиляди лева, като максималната сума, която може да получи един проект, е десет хиляди лева. От Фондацията информират, че новата отворена покана е с облекчени условия за кандидатстване и реализация на проектите, като собствения принос от страна на кандидата е 30 %, като той може да бъде и нефинансов.

Новата кампания е насочена към финансиране на разнообразни артистични дейности и акции, които водят изкуството директно при хората ...

» повече