Подтепето

айляк

12 Авг, 2017

Малко по-високо, малко по-хладно - село Лясково

Селото с хубавите хора

Неделя: „Имаме си и две лисици, опитомени са вече, хранят се заедно с кучетата и котките“

Славена Шекерлетова

Село Лясково над Асеновград ме посреща с хубавите си хора. Чакат ме на центъра, за да разкажат за селото и за живота си. Тук въздухът е чист, местните също са някак по-добри и мили. Сигурно е от Родопите. В селото има една църква “Свето Архангел Михаил“ и повече от 10 параклиса.

Тук са снимани няколко български филма, сред които „Спомен за близначката“ с Невена Коканова и епизод от "На всеки километър" със Стефан Данаилов и Григор Вачков.

Селото се намира в северните склонове на Родопите, на около 800м. надморска височина, на 9 км. югозападно от Асеновград. Шосето минава покрай историческата забележителност „Асенова крепост”. А на 3 км. западно е Яврово - родното място на писателя Николай Хайтов.

Климатът в Лясково е превъзходен, особено през лятото. Ако в Пловдив е 40 градуса, то там е 32. Въздухът е чист. Землището е богато на много лековити билки. Срещат се почти всички дървесни видове. Фауната е много богата: бозайници, пернати и влечуги.

Най-голямото богатство на Лясково за неговите хора.

Ето какво ми казва Неделя Георгиева: „Прихождащите свикват с нас. Не може да отидете някъде, където има доброта и да се показва лошотия. Става едно превъзпитание на тия хора. И хора, които не искат да се пречупят стават единаци. Лясковлии ги отблъскват. Търсят си добротата, търсят си това, което е в тяхната душа"...

Цялата статия четете в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини