Подтепето

айляк

14 Юли, 2017

Най-старият асансьор в Пловдив краси новия дом на Фондация „Пловдив 2019”

Швейцарският Шиндлер е спрял от години

Работещите по най-важния за града проект пренесоха обзавеждането на кабинетите си на гръб до 4-я етаж

„Ако асансьорът спре между етажите, повикайте прислугата чрез тревожния сигнал”. Това пише в „Наставленията за използуване” на най-стария елеватор под тепетата- изработеното в швейцарския град Люцерн съоръжение Шиндлер, намиращо се в новия дом на Фондация „Пловдив 2019” (временното Министерство на туризма срещу Джумая джамия). Хората, които движат по същество най-важния проект за града, няма как да заседнат между етажите, нито пък имат прислуга, която да повикат на помощ. Тъй като Шиндлерът не работи. При това от много години. Поради което са носили на гърбовете си целия багаж и обзавеждане от Синята къща до новите си кабинети на четвъртия етаж в общинската сграда.

Оперативка на Фондация "Пловдив 2019" в "овалния" кабинетИсторическа техническа ценност е спряла на партерния етаж в зданието, заключено и не се ползва. А може да е като визитка на Фондацията за всеки гост, прекрачил прага на новия й офис. „Бихме се радвали, ако работи. Не заради удобството, а заради самата историческа и емоционална стойност на асансьора, заради естетиката му. Би било проява на много добър вкус от наша страна ако посетителите във Фондацията стигат до нас с този красив Шиндлер”, смята Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019”. Тя и всичките й колеги приеха с усмивки обектива на Под тепето, който надзърна в новото им работно място. И който доказа, че „Пловдив 2019” не е ама никак затворена за обществеността група от хора, работещи сякаш в някакво тайнство върху реализирането на програмата за сакралната 2019-та. Ако ви интересува дейността им, просто трябва да почукате на вратата. Ще ви отворят и ще ни се усмихнат, както направиха и с нас.  

Наставленията за използуване на най-стария асансьор в Пловдив, който не работиЕкипът на общинската структура се чувства перфектно в новия си дом. Той е по-просторен, далеч по-светъл, по- достъпен и по- удобен от възрожденската къща в архитектурния резерват. Кабинетите са напълно оборудвани и устроени за работа на пълни обороти. Ежедневните оперативки вече се правят в „овалния кабинет”, както хората от Фондацията наричат помещението на третия етаж с обли прозорци, надзъртащи над Римския стадион. Гледката, която се разкрива от офисите на работещите за каузата Пловдив 2019, е наистина смайваща. Целият град буквално е в нозете им. Има панорами към целия Стар град, към Капана, Джумаята, всички тепета, Главната и Малката главна.  

Но да се върнем към асансьора, който беше основна цел на нашето посещение. Пожелахме да влезем в него и да направим снимки, но той освен неподвижен, е и заключен. Справка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) сочи, че най-старият обществен асансьор под тепетата е от средата миналия век.

Част от екипа на "Пловдив 2019" в прекрасно настроение в новия си домПрипомняме, че през  2012-та когато закипя усиления ремонт в зданието, преди там да се нанесе временно Министерство на туризма,  кметът  Тотев заяви, че вероятно ще бъде докаран нов асансьор, защото антиката не работи. До ден днешен елеваторът, който вече е историческа техническа ценност, не изкачва и не сваля хора между първо и четвърто ниво на обществената сграда. Така, че той официално е детрониран от класацията.

Кой е най-старият работещ асансьор в Пловдив? Ето как отговориха на този въпрос от ДАМТН.  

"Най-старият работещ асансьор в Пловдив е произведен през 1934 г. Той се намира в Тютюневата фабрика и е доказателство за това, че при добра поддръжка едно съоръжение може да се експлоатира над 80 години, както и че при авариите няма значение дали един асансьор е нов или стар."

Така, че стопаните на сградата на пъпа на Пловдив, разбирайте общината, могат да запретнат ръкави и да възстановят историческата ценност.Пловдив е в нозете на Фондация "Пловдив 2019"

 

  • 15 Юли, 2017 | Пловдивчанин
    В хотел "Молле" строен 1910-1911г, по-късно преименуван на хотел"Република" в Пловдив се намира най-старият асансьор, работещ и до ден днешен.
  • 15 Юли, 2017 | Виж ти
    "Пловдив е в нозете на Фондация Пловдив 2019". Интересна работа. Горките труженци по цял ден трябва да се правят на шефове с обществени пари и да усвояват без асансьор.
  • 14 Юли, 2017 | PB
    Ами възстановете го, вместо да замазвате пултовете с боя /на снимката/. Срадата е била хотел, гранд хотел "Юнион- палас", така че луксът в него, си е бил на ниво! Но ако се срамувате - обявете го за продажба - предполагам получените пари, ще стигнат за няколко нови асансьора.
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

17 Юли, 2017

Най – старият обществен асансьор в Пловдив ще се възстанови

Асансьорът в сградата на ул.“Железарска“ 1 е обслужвал клиентите на гранд хотел “Юнион Палас” в началото на миналия век

Сега не работи

Таня Грозданова

Най – старият обществен асансьор в Пловдив, който се намира в общинската сграда на ул.“Железарска“ 1, срещу Джумая джамия, да се възстанови. Това е по-добрият вариант, вместо да се заменя  с нов, смята и кметът на града Иван Тотев.

„Този асансьор е изключително красив и ценен! Аз съм се возил в него. Не работи ли?!“ – така реагира на въпрос на репортер на Под тепето кметът Тотев, който е председател на УС на ОФ “Пловдив 2019“, която се намира в същата сграда от началото на месец юли.  Истината е че не съм се интересувал през последните ...

» повече