Подтепето

айляк

02 Апр, 2018

ЮНЕСКО одобри включването на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в Индикативния списък за световното наследство

Кандидатурата отговаря на оперативните изисквания на световната организация и е впечатлила със своята задълбоченост, обявиха от Центъра за световното наследство в писмо до министъра на културата

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Това обявиха от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов. Кандидатурата отговаря на оперативните изисквания на световната организация и е впечатлила със своята задълбоченост.

„Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство,“ пише директорът на Центъра за световното наследство, г-жа Мехтилд Рослер.

„Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“. Така коментира новината министърът на културата Боил Банов. По думите му базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от Римската епоха. По тази причина министерството убедено подкрепи инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„За Фондация „Америка за България“ е привилегия да подкрепи връщането към живот на  Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част, не само от българското, но и от световното културно наследство. Благодарни сме за партньорството на Община Пловдив, българското правителство, постоянното представителство на България в ЮНЕСКО, на археолози, реставратори и на стотиците хора и компании, които дариха своя доброволен труд, за да разкрият тези български съкровища, доскоро тънещи в забрава.“, каза президентът на Фондацията, Нанси Шилър. 

Кметът на Пловдив, Иван Тотев, подчерта, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България. „Епископската базилика на Филипопол няма аналог в България и в Югоизточна Европа. Вярваме, че този забележителен обект трябва да има своето достойно място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заедно с римските мозайки, изпъстрили нашия град“.

„Включването на Епископската базилика в Индикативния списък на България в ЮНЕСКО е още едно признание за значимостта на културното наследство на страната ни. С всички сили ще продължим да съхраняваме и популяризираме това наследство, защото то разказва за нашата история, отразява нашите ценности и свидетелства за досега ни с други култури. Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности“, каза българският посланик във Франция, Ангел Чолаков.    

 

 

  • 03 Апр, 2018 | майна
    Ето до какви резултати се стига когато мафията на протестърите псевдоисторици и архитектите бъде елиминирана от вземането на решенията. Когато кмета Тотев и Община Пловдив работи свободно нещата вървят както трябва.
  • 03 Апр, 2018 | майна
    Чепилски, пораженията нанесени на историческата памет на града от дуета Чомака-Славчо с кампанията "паметник на Филип Македонски" свалиха възрастта на Пловдив драстично. Напъните "Сервитьора" да бъде обявен за основател "доказваха" началото му около 340 г. пр. Хр., т.е. Варна, Несебър, Созопол, София ни изпреварват със столетия. А махането на паметника на Филип докара огромни проблеми на Тотев от мафията.
  • 02 Апр, 2018 | Росен Чепилски
    Господин Министър, Пловдив не е един от най-старите градове на Континента, а най-старият .
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

09 Юли, 2018

Видни учени от цял свят отчетоха значимостта на Епископската базилика

Археологът Жени Танкова и д-р Станислав Станев с голямата награда от 17-я Международен конгрес по християнска археология за представянето знаковия обект

Високият форум се проведе в Холандия

Видни учени от цял свят подкрепиха Епископската базилика и отчетоха огромната й значимост на 17-я Международен конгрес по християнска археология, който се проведе между 2 и 6 юли в Холандия, в градовете Утрехт и Неймеген. Ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова и изкуствоведът д-р Станислав Станев взеха супер престижната първа награда на форума за представянето на обекта Епископска базилика на Филипопол.

Това е изключително голямо признание, тъй като конференцията е на най-високо световно ниво. Провежда се на пет години и в него участват много видни специалисти от цялата планета, които  разискват и коментират ...

» повече