Подтепето

арт

21 Сеп, 2017

Район „Централен” удължава срока на обявения фотоконкурс „Защото ме е грижа”

Поради големия интерес към конкурса срокът за кандидастване се удължава до 30.09.2017г. Кметът на района Георги Стаменов ще награди печелившите на ул. „Христо Г. Данов“ 39, по случай Ден на българската община 12.10.2017г.

Всички участници в конкурса ще бъдат оценени от тричленно жури: както всяка година в него са включени представители на районната администрация, които имат отношение към културата и изкуството. За първи път „Централен“ привлича външен оценител, фотографа Тодор Ненов: магистър по фотография с над 20 години международен опит включително и в сферата на фотожурналистиката. Ненов призовава всички участници да бъдат креативни и сами да измислят проектите си, а не да копират.

Журито ще заседава непосредствено след приключване на конкурса в сградата на районната админситрация ...

» повече
18 Сеп, 2017

Опашка от търсачи на усещания се изви на Небет тепе

Арт инсталация привлече интереса на посетитилите


Опашка от деца и възрастни се изви на прочутото Небет тепе в Стария Пловдив по време на Нощта на Музеите. Интересът на хората беше провокиран от необичайна арт инсталация, изградена от артисти на Център „АЛОС“. Посетителите, насочвани от авторите на съоръжението, бяха превеждани през тъмен лабиринт и насърчени да провокират сетивата си.


Конструкцията беше издигната в съботния ден пред любопитните погледи на наблюдателите. Ориентир на влезлите в първия коридор бяха фосфоресциращите образи, видни само на ултравиолетова светлина. За да излезе от „черната кутия“, всеки търсач на усещания трябваше да преодолее обемни предмети, изработени от вата, прежда и чорапогащници. Участниците имаха възможност използват въображението и уменията си и да „дорисуват” инсталацията отвътре с флуоресцентни бои ...

» повече
17 Сеп, 2017

Деца фалшифицират банкноти

В Историческия музей няма опашки, но е интересно

НОЩта събира откровени отзиви в книгата за впечатления

Таня Грозданова

„Госпожата ще откачи, че съм научила много“ – това е написла несигурна детска ръка в книгата за впечатления на Регионален историчски музей – Пловдив. Същата книга, която стои на КППТ-то за влизане в Източна Румелия. Прочетохме откровението, което започва с „Много интересно“ и нарисувано сърце, в първата вечер от трите в XIII-тото изнаие на НОЩ Пловдив 2017.

Историчестикият музей на площад „Съединение“ се включи за пореден път в нощта на музеите и галериите, и както винаги със за всекиго по нещо. Стотици семейства с деца преминаха от там в петък и събота вечерта.  

Експозиция „Съединение на България 1885 г.” обхваща периода от подписването на ...

» повече
17 Сеп, 2017

Военният клуб затанцува

3D мапинг раздвижи фасадата на емблематичната сграда в НОЩта

Американката Мери Франк впечатли с аудио-визуален пърформанс вътре

Военният клуб танцува снощи. Ефектен 3D мапинг раздвижи фасадата на знаковата сграда във втората вечер от НОЩ 2017. Видео „изрисуването” на паметника на културата бе част от проекта на американката Мери Франк, като 3D мапинга бе дело на Creative Media Lab: Emerging Environments с куратор Петко Танчев. Творческият технолог и пространствен медиен дизайнер Мери Франк превзе сетивата на публиката вътре във Военния клуб, с аудио-визуалния си пърформанс SEED.

„Стъпващ върху предишни работи, SEED е сън от разгръщащи се пространства и деликатни структури. Изобразени абстрактно, обширни, пищни интериори се разпростират и сриват, движени от и успоредно с наслоени честоти абстрактен звук. Произведението се движи ...

» повече
16 Сеп, 2017

Нощ/Пловдив 2017 в Стария град-с разнообразна програма за всеки вкус

Богата програма за хора с разнообразни интереси посрещна Нощ/Пловдив 2017 в различни обектите на Стария град- творческа детска работилница, историко-политическа изложба, изкуство, танци и класическа музика.

В дворовете на Балабановата къща и къща „Хиндлиян” любителите на изкуството разгледаха Националните есенни изложби 2017 „ПЛАЦЕБО”, срещнаха се с част от авторите и задаваха своите въпроси към тях.

Преди старта на Нощ/Пловдив 2017 в двора на Малката Базилика, специално за децата се проведе творческа работилница „Вълнени истории”. „Целта на ателието е малчуганите да се докоснат до вълната и да направят неща, които не са характерни за детската градина и училището, да сътворят нещо необикновено”, обясни Йовка Христова, основател на „Работилничка за чудеса”.С голям интерес всички се включиха в изработването на ...

» повече
15 Сеп, 2017

Детмаг заживя отново за старта на НОЩ 2017

Изложба за 10-годишнината на Фондация „Отворени изкуства” маркира бившия магазин „Снежанка” като място за култура

НОЩ 2017 стартира. Най-големият и посещаван пловдивски фестивал започна от събудения за нов живот бивш магазин Детмаг Снежанка, който в следващите три дни ще посреща стотици посетители  като галерия за съвременно изкуство. В прекроеното като за целта пространство може да бъде разгледана голяма изложба, посветена на 10-ата годишнина на Фондация „Отворени изкуства”, организатор на НОЩта. Как организацията е променяла градската среда и усещането за култура през тези години проследяват повечето артисти, които са били част от фестивала от раждането му до днес. А промяната на самия Детмаг говори достатъчно за онова, което екипът  „Отворени изкуства” направи в последното десетилетие.

Започваме. Очакват ни три незабравими дни ...

» повече
14 Сеп, 2017

Артистични събития в четири сгради на Градската галерия ни очакват на 15 септември

След 18 часа входът за експозициите и проявите в четирите сгради ще е безплатен

Всеки посетител ще може да получи урок по изографисване на православна икона

Градска художествена галерия - Пловдив участва в Есенния салон на изкуствата с впечатляваща изложбена програма и атрактивни артистични събития, обединени  в проекта „Изкуството като наследство – изкуството като преживяване“. 

Проявите са концентрирани на 15 септември и стартират в 16.30ч. с откриване на изложбата на четвъртокласниците от СУ „Свети Седмочисленици“ с ръководител Мария Атанасова. Създадените от тях картини са обединени от темата „Съграждани“ и ще бъдат показани редом до произведенията на големия художник Енчо Пиронков в къщата с постоянната му експозиция в Стария град (ул.“Васил Кънчев“№1). Така освен да изявят своя талант, малките артисти ...

» повече
13 Сеп, 2017

Капана се мести в Париж

Френската столица приема изложба, посветена на квартала

Квартал Капана отива в Париж. Изложба, посветена на квартала на творческите индустрии, ще гостува във френската столица. Това ще се случи в рамките на ежегодното издание на Седмица на чуждестранните култури, което се открива на 22 септември. Тази мащабна културна проява, която се организира от чуждестранни културни институти във френската столица, заедно с кметството на Париж и Министерството на културата на Франция, тази година е посветена на темата „Улицата“.

Българският културен институт съвместно с Фондация „Пловдив 2019“ решиха да интерпретират темата, посвещавайки я на квартал Капана и така в рамките на един месец Париж ще влезе в Капана на творческия квартал.

Изложбата, която ще бъде отворена за посещения от 26 септември до 14 ...

» повече
13 Сеп, 2017

Български фотографи с престижни награди гостуват в Градската галерия

След успеха на пътуващата изложба „Съвременна българска фотография“ в София и Варна, домакин на третото й представяне пред българска публика стана Градска художествена галерия - Пловдив. Организатори на изложбата са фондация МУСИЗ и VIVACOM.

До края на септември на втория етаж в Залите за временни експозииции посетителите могат да видят снимки на 43-ма от най-добрите родни фотографи, сред които фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“, Мартин Чичов – носител на престижната наградата на Nikon за екшън снимката от средата на 90-те, отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България, Надежда Павлова – отличена с награда от Международния Олимпийски комитет за снимката ? от връх Тодорка, портрета на Симеон Сакскобургготски заснет от ...

» повече
13 Сеп, 2017

Един от най-старите международни пленери в България става част от програмата на Европейска столица на културата

Художници от 5 държави се събират на международен пленер в Стария град
 
Петима пловдивски и петима чуждестранни живописци ще творят от 16 до 26 септември на възроденото издание на Международен пленер по живопис Пловдив 2017 в къща Нишанян в Стария град.
Пленерът традиционно организиран в продължение на 40 години от Дружеството на пловдивските художници е един от най-старите в България. След 5 годишно прекъсване пленерът се завръща като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Васил Стоев, Деляна Георгиева, Жени Бозукова, Иван Чакъров, Илиана Манукова и Николай Томов ще пресъздават красотата на Пловдив, Стария град и историческите и културни забележителности през своя поглед и творчески опит заедно с колегите си от Германия, Македония, Словения и Унгария ...

» повече