Подтепето

арт

13 Фев, 2018

Изложба в Прага на възпитаници и преподаватели от НХГ "Цанко Лавренов" Пловдив

За пореден път Министерството на културата подава ръка на талантливи ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив, като инициира представянето на произведения на възпитаниците в Българския културен институт в Прага, Чехия.

От 7 до 28 февруари 2018г. чешките ценители на изкуството могат да видят изложбата „Дипломна селекция“, която съдържа творби на зрелостници от последните две години. В основната зала на културната ни мисия прекрасно съжителстват живописни платна, графични листове, стенописни проекти, скулптура, плакати и икони. Те дават представа за високото ниво на специализираното образование в Художествената гимназия в Пловдив. В съседна зала се представя арт колекцията на сериграфско ателие „Студио S” с творби на преподавателите.  Изложбата беше открита от Н. Пр. Лъчезар Петков, посланик на България в Чехия, г-жа ...

» повече
13 Фев, 2018

Пловдивски фотограф разказва "Улични истории"

Експозицията на младия пловдивски фотограф Александър Карамфилов, кръстена с колоритното име „Улични истории“ ще се състои на 19 февруари в бар “Craft” в Капана. Изложбата е голямата награда, която Александър спечели в конкурса, организиран от Младежки център Пловдив – „Пловдив през моите очи“. В конкурса взеха участие 40 снимки, от които 20-те събрали най-много харесвания са изложени в постоянна експозиция в сградата на Младежки център.

Това е първата самостоятелна изложба на фотографа. Нейното начало ще стартира в 19:00 часа, в заведението на ул. „Абаджийска“ 15. 13-те изложени фотографии ще се продават на символична цена, а събраната сума ще бъде внесена за благотворителна кауза.

Александър Карамфилов е роден през 1990г. Занимава се с любителска фотография от почти две години. Първоначално за ...

» повече
02 Фев, 2018

Първа изложба от проекта "Път на младите" за 2018 година в "Бялата къща"

Проектът "Път на младите" на културен център "Бялата къща" продължава и през тази година. Проектът за 2018 година стартира на 7 февруари (сряда) с изложба на Поли Велкова, Петко Недялков и Христомир Великов. Откриването е в 18:30 часа. В следващите месеци предстоят още шест изложби.

През изминалата 2017 година над 20 млади автори от цялата страна - фотографи, художници и скулптори показаха творбите си пред пловдивската публика и я спечелиха завинаги!

Поли е "забравила" монохромните колажи от миналия октомври и сега се представя с абстрактна живопис - минималистична, но ярка, оптимистична и радостна. 

Христомир  отново се връща към любимите женски образи. Сега - година по-късно, залага и на пастелни портрети, изпълнени майсторски и носещи любовта и преклонението пред жената.

Петко Недялков за ...

» повече
18 Ян, 2018

Индия през погледа на български студенти показват в библиотека „Иван Вазов“

Срещата с авторите и „тяхната“ Индия си струва да бъде преживяна

От 18 януари до 9 февруари във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена изложбата „Моята Индия“. Тя съдържа двадесет и един образа на Индия, създадени чрез възможностите на фотографията, колажа, текста и монтажа от дипломирани и настоящи студенти от специалност „Индология“ на Софийския университет „Климент Охридски“. Те са имали възможността да отидат на едногодишна специализация в Централния институт по хинди в гр. Агра – Индия. За тях това е била първа среща на живо със страната, чийто език, литература, история и култура са изучавали, или както определя куратора на изложбата Александър Богданов – „от учебника към живота“. Пропътували са хиляди километри с влак. Изложбата отразява непосредствените им ...

» повече
10 Ян, 2018

„Пловдив 2019“ търси име на новия си дом в Тютюневия град

Фондацията пусна анкета към пловдивчани

Общинска фондация „Пловдив 2019“ обяви допитване до пловдивчани за даване име на бившия тютюнев склад, в който се помещаваше мебелен магазин, а отскоро е новата база на хората, които движат проекта Европейска столица на културата. Анкетата е пусната в социалната мрежа Facebook.

„Както знаете, скоро наш дом ще наричаме бившия тютюнев склад и мебелен магазин "Галеро" в Тютюневият град / Tobacco City. В тази сграда ще тупти ритъмът на проекта Европейска столица на културата. Но за да я обживим изцяло, разбира се, тя трябва да си има и име.
Според нас тук формулата #заедно отново може да изиграе решаващата роля. Помогнете ни да "кръстим" новия ни дом. Очакваме вашите предложения в коментарите под публикацията.  #ЕСК #Пловдив ...

» повече
28 Дек, 2017

Звездно посрещане на героините от Х Фактор в кметството

Иван Тотев връчи плакети „Пловдив 2019” на победителките в риалитито 4 Magic и финалистката Мирослава Тодорова

Градоначалникът  ги покани да бъдат ключови участници в програмата в годината на Европейска столица на културата

Звездно посрещане в заседателната зала на Община Пловдив устроиха на пловдивските таланти от телевизионното риалити Х Фактор днес. Победителките във формата 4 Magic и финалистката Мирослава Тодорова бяха аплодирани от кмета Иван Тотев, заместниците му Александър Държиков и Георги Маринов, както и от много чиновници от администрацията. Градоначалникът връчи на гласовитите момичета почетен плакет с новото лого на „Пловдив 2019” и ги покани да бъдат ключови участници в програмата в годината на Европейска столица на културата.

Благодарност, почит и респект, обърна се Тотев към 4 Magic, Мирослава Тодорова ...

» повече
23 Дек, 2017

Уникални картички и картини ще се рисуват с восък и ютия пред очите на посетителите в Капана

Експозиция Енкаустика, която ще продължи през целия месец декември в кафе-галерия Groove Music&Art вече предизвика голям обществен интерес. Ето защо всички посетители и гости ще имат възможността да се запознаят отблизо с тази уникална техника в един уъркшоп, представен ексклузивно от автора Дима Иванова (Encaustic by Dima). Тя ще демонстрира пред публика своето изкуство, като ще рисува на живо в галерията, в събота 23.12. от 11:00 ч. Ценителите ще могат да се насладят още на коледна експозиция с картички . Всяка една от картичките е абсолютно уникална и не може да бъде повторена, което я прави изключителен подарък за предстоящите празници.

Поради сложността на техниката, художниците, които творят енкаустика са малко. Техниката е особено трудна, защото боите непрекъснато ...

» повече
19 Дек, 2017

Шестото издание на Ономатопея събра 30 автори с нестандартни творби

Близо 30 автора се събраха на шестото издание на изложбата Ономатопея. Тя се проведе в ателието на Димитър Шопов до Пешеходния мост. Мястото е на петия етаж в сградата западно от пешеходния мост, като входът е от северната страна на сградата, към реката.

По стените бяха подредени творби в различни медии – както по-традиционни, така и нестандартни, като рисуване със спрей върху медни плочи или татуировки върху изкуствена кожа.

Участие взеха: Александра Ласкова, В + Yves_O, Велизар Димчев, Венера Смиленова, Виктория Филипова, Вълко Чобанов, Гергана Мантърлиева, Димитър Шопов, Добромир, Запрянка Василева, Иван Караджов-Инди, Иван Чобанов, Ина Валентинова, Калина Стоянова, Красимира Кирова + Ваня Кирова, Любомир Кръстев, Maque, Мария Налбантова, Мартина Вачева, Мирослав Христов, Мич ар Брезунек, Полизавър, Роня, Тодор Ненов, Трифон Ташев, Христофор ...

» повече
17 Дек, 2017

Местата с невероятни, ръчно изработени картички, които биха трогнали всеки по Коледа

Принтове на картини от млади художници, ръчно творчество,  вплетени житни класове и класики - нито един подарък не е завършен без красива картичка

Най-актуалният електронен гид под тепетата Lost in Plovdiv помага с  отговор на въпроса къде да открием красиви коледни картички

Треската за подаръци набира скорост, някои вече отмятат по списъците, други още не са написали писмо на Добрия старец, а колегите от Lost in Plovdiv пак са насреща да помагат. След списъка им с идеи за оригинални коледни подаръци -  ТУК , вече мислят  и за финалните акорди, а имено, че нито един подарък не е завършен без красива картичка към него . Те обичат не само да ви информират за интересните места в града под тепетата, които да посетите, но и ...

» повече
05 Дек, 2017

Архитект подреди акварелна броеница на Възрожденските пловдивски къщи (СНИМКИ)

Славчо Мерджанов представя 100 рисунки на почти всички старинни къщи и ансамбли на територията на Стария град

Изложба с акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери“ бе открита в Балабановата къща.

„Изложбата е композирана от ансамбли от сгради – паметници на културата  и от отделни обекти – също паметници. За най-живописните от тях са представени повече рисунки. В рисунките, по архитектурен подход, за отразени най-характерните им елементи, с максимална точност и пропорции. Основа за това е вярната рисунка не само на сградите, но и обстановката около тях”, сподели авторът.

Арх. Славчо Мерджанов е роден през 1934 г. в с. Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи архитектура в София. Голяма част от професионалния си ...

» повече