Подтепето

арт

15 Юни, 2018

Stern вдигна Капана във въздуха

Известният пловдивски графити артист завърши поредния си шедьовър в квартала на творческите индустрии

Капана и къщите му се реят в облаците над тепетата в творбата на Димитър Механджийски на Ядрото

Известният пловдивски графити артист Димитър Механджийски-  Stern завърши поредния си шедьовър в Капана. Творецът изрисува калкан на сграда край откритата сцена Ядрото, а гигантската му творба вече привлича публика, сякаш е галерия в градска среда.

Stern пресъздава съня за любимия квартал на творческите индустрии и буквално го вдига във въздуха. Знаковите къщи на Капана се реят в облаците над тепетата във фасадната картина на графити маестрото.  Всеки може да открие любимото си заведение или ателие да се носи във въздуха някъде в работата на Механджийски.

Тоновете са меки, поглъщат и ...

» повече
11 Юни, 2018

Авторка изненадва със стихо-проза в дебютна книга

Среща с автограф с Кремена Дачова - Ормай и книгата й "откровеНИЕ" в рамките на „Пловдив чете”        

Кремена Дачова- Ормай ще представи дебютната си книга- "откровеНИЕ" в рамките на фестивала „Пловдив чете”. Премиерата на различната и необичайна творба, определена от авторката като стихо-проза книга, ще е на 16 юни, от 18ч. на откритата сцена на Алея на книгата. Събитието е част от Културната програма, съпътстваща дните на "Алея на книгата" и е организирано съвместно от Асоциация Българска Книга и фестивал "Пловдив чете".

"откровеНИЕ" е първата книга на Ормай - част от поредицата "Златни зрънца". Авторът ще представи „стихо - проза или проникновения за не прозаични неща” - приказки за възрастни и философски есета в мерена реч. "Лутане в тъмното", "Кръговрат", "с МИСЪЛ", "Вчера, Днес ...

» повече
06 Юни, 2018

Lubri представя трета самостоятелна изложба в галерия SARIEV

Трета самостоятелна изложба ще представи провокативният фотограф и съвременен артист Lubri в галерия SARIEV в Пловдив. Тя ще се открие на 8 юни (петък) от 18:30 в присъствието на самия автор. Изложбата "Ladies Only" представя кураторска селекция на Васил Илиев от фотографии, направени от Лубри в Ню Йорк, Сан Франциско, Ибиса, София и Пловдив през последните седем години. Към изложбата е публикуван и едноименният каталог "Ladies Only".

Изложбата ще се състои между 8 юни и 28 юли 2018 г.

Текстът към изложбата е от Васил Илиев:

Неподравена красота

Разхождайки се нощем и денем с малката си аналогова камера, висяща на колана, има вероятност да изскочи пред вас, широко усмихнат и с отворено сърце. С едно мигване на окото той ...

» повече
31 Май, 2018

Фестивал на изкуствата "Мозайка от таланти“ събира деца и любимите им звезди

Артистичният проект „Мозайка на приятелството“ представя млади таланти в еднодневен фестивал „Мозайка от таланти“ в Стария град

Първият фестивал на изкуствата "Мозайка от таланти" е заключителната част от тазгодишния проект Мозайка на приятелството. На 3 юни 2018 г. от 11 часа в романтичния двор на Къща Хиндлиян в Стария град ще се състои еднодневен фестивал, включващ музика и танци, представени от участниците в творческите ателиета, както и от техни приятели. Входът е свободен за всички, които искат да се насладят на таланта на учениците, да разгледат изложбата от техни картини или просто да са близо до звездите на българската театрална и музикална сцена: Ивана Папазова, Орлин Павлов и Владимир Владимиров.

„Ние сме група от художници, музиканти, поети и психолози, която ...

» повече
30 Май, 2018

Кое днес е „изчезващ вид“ разкриват три млади художнички в L'union de Paris

Виктория Филипова: Изчезва способността за съчувствие, за същинско преживяване с друг човек - без значение дали ще се радваш или ще страдаш с него

Соня Петрова: Изчезващите видове сме ние трите авторки на тази изложба

Ина Валентинова: За мен изчезват връзки, как ние се свързваме с всичко, което ни заобикаля

Славена Шекерлетова

Галерия „Люнион“ събра три млади художнички, които твърде бегло се познават, в обща изложба под името „Изчезващ вид“. Това са Виктория Филипова, Соня Петрова, Ина Валентинова. Живопис, рисунка, фотография, колаж - всяка една от тях разкрива своите търсения по темата. Резултатът приятно изненадва и художничките, и зрителите. Защо е така, препоръчаме да се убедиш сам като посетиш изложбата до 10 юни.

А ние, попитахме младите творци кои са за тях ...

» повече
30 Май, 2018

Посланикът на Матера гостува в галерия Резонанс

Вратите и прозорците на Саси ди Матера канят любопитните да надникнат през тях

Таня Грозданова

Той се превръща в посланик на Саси още през 70-те години на миналия век, когато обсебен от любовта си към „туфо“ – скалите, изграждащи родната му Матера, започва да показва на света в творбите си изоставеното скално поселище.  Днес целият свят говори за Матера като за града, в който са снимани Страстите Христови и бъдещата културна столица на Европа, заедно с Пловдив, през идната 2019-а година. Години наред  за Саси ди Матера крещи с творбите си Франко Ди Педе – художникът на техния Стар град.

От снощи италианската столица на културата е в Пловдив, въплътена в творбите на 82-годишния разказвач с четка, ваятел на скали, учител и ...

» повече
28 Май, 2018

Художниците от фестивал „Процес – Пространство“ с изложба в Градската галерия

Двадесет български и чуждестранни визуални артисти, участници в 27-ия Фестивал “Процес – Пространство”, ще покажат в Градската художествена галерия своите произведения, създадени през фестивалните дни в Пловдив.

Авторите, работещи в сферата на живописта, фотографията и инсталацията, интерпретираха темата “Линия 7”. Автобусите с № 7 прекосяват целия град, предоставяйки на художниците както делнични сюжети, така и творчески асоциации. От друга страна числото седем има символичен характер от праисторическите времена и би могло да се отнесе до редица исторически, митични и нумерологични трактовки.

Международната изложба ще се открие на 31-ви май от 18, 30 в Залите за временни експозиции на Градската галерия (ул.“Княз Александър I“ №15) и ще продължи до 16 юни.
                               
Артистите, които ще се представят в нея, са: Адриана Сересеро (Мексико ...

» повече
28 Май, 2018

Матера гостува на Пловдив

Матера идва в Пловдив с изложбата на италианския художник Франко Ди Педе. Експозицията ще се открие на 29 май от 18 часа в галерия „Резонанс“.

Франко Ди Педе е роден в Матера през 1937 г. Живее и работи в Матера. През 1956 г. завършва Училище по изкуствата в Неапол. Учи в Академията по изящни изкуства и Факултета по архитектура в Неапол.

В периода 1957-1981 г. е учител по рисуване в гимназиите  в област Матера. През 1964 г. отваря галерия за модерно изкуство, която по-късно е наречена Arti Visive. Интересите му покриват много полета: архитектура, рисуване, скулптура, мебели и дизайн. Като пазител на културата, стремящ се да пази, възражда и консервира известния район „Саси“, организира серия от документални изложби в чужбина ...

» повече
09 Май, 2018

Артистична инициатива разкрива връзките между математика и изкуство


Какво са “математически чудовища” или как броколито може да бъде описано с формули

С изложба и работилници на две места в Пловдив започва проектът “Математическата сърцевина на изкуството”, като първата тема е фрактали - концепция еднакво привлекателна както за хората на точните науки, така и за артистичните натури. С оригиналните минималистични изображения авторът - пловдивчанинът Христо Петров търси да насочи вниманието на публиката към структурата на изображенията, а съпътстващите работилници и разговори по забавен начин да разкрият математическите модели, които стоят зад тях.

“Фракталите са страшно интересни, като още от 18. век предизвикват интереса на много учени, но поради огромния изчислителен труд, необходим за илюстрирането на повечето от тях, както и някои парадокси, които пораждат, са били до голяма степен неясни. Оттам ...

» повече
08 Май, 2018

Артисти от Германия, Португалия, Румъния и Дания работят по проекти за река Марица и остров Адата

Стартира програма ADATA AiR

Артисти от Германия, Португалия, Румъния и Дания разработват проекти за социализирането на остров Адата и Мариця с инструментите на културата в резидентната програма ADATA AiR на „Пловдив 2019”. Те са сред първите творци, които гостуват на града в инициативата на фондацията, която се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Първата среща с тях ще се състои утре в СКЛАД-а в Тютюневия град.

Първите артисти, които гостуват в града през пролетта на 2018, ще разкажат за досегашния си творчески опит, за впечатленията си от Пловдив, а също и за проектите, върху които работят тук за 2019 г. Програмата за утрешното събитие, в Деня на Европа, включва кратки презентации на Матиас Гарф (Германия ...

» повече