Подтепето

арт

16 Авг, 2018

Ралица Стайкова разкрива Формите на духа в Капана

Художничката Ралица Стайкова открива самостоятелна изложба живопис „Форми на духа” в тази вечер в Капана. Платната ще бъдат подредени по стените на галерия „Arsenal of art“, а откриването на изложбата е насрочено за 18.30ч.

Творбите са живописни и са създадени с маслени бои върху платно, тематиката е свързана с проявленията на човешкия дух  в материалния свят.

Акцент в изложбата са седем платна, инспирирани от седемте чакри в човешкото тяло и по-конкретно как женската същност преминава през седемте типа енергия.

» повече
28 Юли, 2018

30 съвременни артисти си дадоха среща в Пловдив

Проектът Дигитални екологии стартира в Баня Старинна и СКЛАД

30 международно признати съвременни артисти си дадоха среща в Пловдив, за да открият проекта Дигитални екологии. Той стартира снощи на две места- Баня Старинна и СКЛАД в Тютюневия град. Изложбената инициатива отново позиционира града в центъра на картата на съвременното изкуство в страната, коментираха творците, представили различни виждания по темата екология.

Това е първи етап от двугодишния проект Дигитални екологии, куриран от Димитрина Севова и реализиран от Сдружение „Изкуството днес“ като един от акцентите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието продължават и в уикенда и завършва на 5 септември.

В проекта със участват артистите Донатела Бернарди, Урсула Биман, Урсула Биман & Мо Динер, Лъчезар Бояджиев, Делфин Шапюи Шмиц ...

» повече
26 Юли, 2018

Пловдив става център на съвременното изкуство в рамките на два месеца

Над 30 международно признати артисти се включват в изложбния проект Дигитални екологии

Пловдив става център на съвременното изкуство в рамките на два месеца. От 27 юли до 5 септември две ключови пространства за култура в Пловдив - Баня „Старинна“ и СКЛАД в Тютюневия град представят изложбен проект с участието на над 30 международно признати артисти. Това е първи етап от двугодишната инициатива Дигитални екологии. Куратор е Димитрина Севова, а реализатори са хората от Сдружение „Изкуството днес“. Проектът е един от акцентите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието започва с разговори, интервенции и пърформанси на 27 юли, които продължават и в уикенда на 28 и 29 юли, и завършва на 5 септември.

Дигитални екологии е групов изложбен проект ...

» повече
24 Юли, 2018

Документалните „Камино де Сантяго” и „С кану по Амазонка” тази вечер на Филмови нощи във Филипополис

Два документални филма очакват почитателите на птъшествията тази вечер – швейцарският документален филм „Камино де Сантяго” на режисьорите Йонас Фрай и Мануел Швайцер и „С кану по Амазонка” на Бенджамин Сад и Джеймс Тръндъл.

От 21:10 заповядайте в Лятно кино „Орфей“, за да се насладите на великолепния „КАМИНО ДЕ САНТЯГО”, в който ще видите как хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

От 23:30 същата вечер идва ред на ...

» повече
22 Юли, 2018

Емблематичният нюйоркски MoMA се мести в Старо Железаре

Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с първия официален отдел на нюйоркския MoMA в българското селото Старо Железаре. Всички най-големи произведения на изкуството от колекцията на MoMA ще бъдат достъпни в открита галерия в селото. Тук те ще бъдат представени по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея. За първи път в историята на MoMA колекцията ще бъде представена не само на най-бедните, но и по-малко мобилни, достигайки директно до вратата им.

Това лято екип от полски артисти, воден от полско-българското кураторско и артистично дуо Каратжина и Венци Пирянков, ще работи върху селските стени през целия два месеца, за да прехвърли колекцията MoMA в село Старо Железаре.

Фестивалът е продължение на основните идеи и ...

» повече
21 Юли, 2018

Войн де Войн с изложба и пърформънс в SARIEV

SARIEV Contemporary, Пловдив има удоволствието да представи пърформанс и изложба SUR(REAL)RENDER на автора представляван от галерията Войн де Войн. Изложбата ще се състои между 26 юли и 27 август 2018 г. и ще представи поредицата от фотограми, създадени по време на колективния пърформанс при откриването на 26 юли 2018 г. между 18:00 – 22:00 часа в пространството на галерията на ул. Отец Паисий 40 в Пловдив.

SUR(REAL)RENDER на Войн де Войн се случва във време на лично помирение и задава въпроси за това дали сме поели по пътя на нашата лична мисия в живота, дали сме на прав път, слушахме ли водещите ни гласове и разпознахме ли знаците досега.

В деня на откриването Войн де ...

» повече
18 Юли, 2018

„Кико без крила“ – нова картинна книга за деца

В картинните книги децата са съавтори, те могат да доизмислят историите, да играят с въображението си

Радостина Николова представи новата си книга в Пловдив на форум за насърчаване на детското четене

Славена Шекерлетова

„Кико без крила“ на Радостина Николова е една от малкото картинни книги на българския пазар. Според авторката това е нежна история за приятелството, която е подходяща както за по-малките (3-7), така и за по-големи читатели (7+). . „У нас, за разлика от другите държави по света, масово предпочитани за ранната възраст (3-7 г.) са книгите с приказки или с натруфени илюстрации, които набиват в главата на детето поуките директно, ограбвайки го от възможността да мисли само и да изгражда личното си възприятие за света чрез наблюдение, размишление“. Това ...

» повече
18 Юли, 2018

Работилница за маски и кукли отвори в Пловдив

Снимки: Владимир Янев

Работилници за изработка на карнавални маски и парадни кукли започнаха в пространството "Склад" в Тютюневия град в Пловдив. Тук ще се изработи цялата украса за предстоящия "АЙЛЯК ПАРАД", който ще се проведе в Пловдив на 4 май 2019 година. Проявата е част от програмата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019 и има за цел да изследва и да запознае пловдивчани с това що е то айляк. Другата седмица в пространството на СКЛАД ще започне изработката на гигантските кукли за парада. Организаторите канят всеки,който желае да посети работилниците и да си изработи маска или кукла по свое желание.

 

» повече
10 Юли, 2018

Пуснаха допълнителни билети за Zucchero на Античния

60 лева за място на двата допълнителни сектора

Остават броени дни до концерта на мегазвездата Zucchero в Античен театър Пловдив.  Италианският музикант стартира своите летни участия с два невероятни концерта на 3 и 4 юли на площад Сан Марко във Венеция, а идва в Пловдив на 23 юли.

Поради изключителния интерес към концерта, след преговори с мениджмънта на артиста, бяха пуснати в продажба два допълнителни сектора на Античния театър. Билетите са на изключително достъпната цена от 60 лева и могат да бъдат закупени в мрежите на Eventim и Ticketpro.

По време на концерта си в Пловдив, Zucchero ще изпълни най-доброто от 30–годишната си  музикална кариера, както и част от най-новите си песни, които българската публика ще чуе за първи ...

» повече
05 Юли, 2018

Парковете в Пловдив стават открити кино салони

Екран с размерите на двуетажна сграда за кино под звездите на пет градски локации

Пловдив става поредния град, в който лятното кино ще бъде част от горещите нощи. От 25 юли до 5 август 2018 в града под тепетата ще бъдат прожектирани 10 филма на няколко изключително атрактивни локации на открито – Цар Симеоновата градина, Рахат тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база и зона Плажа в коритото на река Марица.

Филмовата програма включва едни от най-добрите заглавия от българското и европейско кино през последните години. Ще гледаме тематичната за сезона комедия „Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев, съвсем новите ленти „Привличане” на Яна Маринова и Башар Рахал и „Революция Х”, където на екрана ще видим звездно присъствие – Димитър Бербатов, Иван Тишев ...

» повече