Подтепето

Забравеният град

14 Юни, 2018

Епископската базилика удиви световноизвестната писателка Елизабет Костова

Американката изучи намерените в древния хоросанов под следи от стъпки на първия майстор в храма

Тук има истории за много книги, впечатлена от пластовете на базиликата и техните тайни бе авторката на „Историкът”

Епископската базилика на древния Филипопол прие специален гост днес по обяд. Световноизвестната писателка Елизабет Костова се разходи по пластовете история в сърцето на Пловдив. Тя дойде под тепетата, за да представи последния си роман „Земя на сенки”, но сенки на знаковия археологически обект не видя. Там имаше само светлина, цветове и много изненади.

Невероятно е! Вълшебно място! Толкова векове това наследство си седи непокътнато тук, възкликна женената за българин американка, стъпила върху малко каре от мозаечния под в амвона на най-големия раннохристиянски храм. Тя бе в компанията ...

» повече
12 Юни, 2018

Продадоха тютюневия склад на прочутия магнат Магърдич Томасян

Купувач е предприемачът Стефан Папалезов

Запазват външността на сградата на „Велико Търново” и „Руски”, правят офиси и лофт жилища

Тютюневият склад на знаковия в миналото цигарен магнат Магърдич Томасян е бил продаден, научи Под тепето. Гордо стърчащата масивна сграда на „Велико Търново” и „Руски” вече се ремонтира от новия собственик- предприемачът Стефан Папалезов. Сделката за бившия Стоматологичен факултет е реализирана преди няколко месеца. Наследниците на Томасян, при който на занаят се е учил самият Зино Давидов, са решили да се разделят със собствеността си, пустееща от 2008г. Складът търсеше своя купувач дълго време, но заради огромните си обеми такъв не се намери.  Десетилетие хората от рода Томасян единствено плащаха данъци за привилегията да са част от тютюневата история. Всяка година ...

» повече
08 Юни, 2018

National Giographic: Рядко свидетелство за готическата инвазия в Пловдив

Три овъглени скелета на 1700 години разказват ужасяваща история, пише италианското издание за смразяващата находка на археолозите, за която Под тепето писа за пръв път преди месец 

В България, близо до древния град Пловдив, археолозите откриха находка, която е ужасяващо свидетелство за готическата инвазия в един от най-старите градове на Европа. Така започва разказът на журналистката Sarah Gibbens за италианското издание на авторитетното в цял свят списание National Giographic, посветен на античното тройно убийство, за което ви разказахме подробно в поредица от материали.  Смразяващата находка изненада пловдивските археолози в началото на месец май, а само преди два дни е намерила отражение в онлайн изданието на NG със заглавие „Три овъглени скелета, рядко свидетелство за готическата инвазия“.

От National Giographic са ...

» повече
25 Май, 2018

Кино Балкан и прекрасните му интериори (СНИМКИ)

Прекрасните интериори на кино "Балкан" са запазени от автентичния вид на сградата

Пред „Бингото“ е класическо място за срещи на пловдивчани до днес. Култовата точка е кръстовище от много места – може да идвате от подлеза на Понеделник пазара, от Гроздовия пазар и, разбира се, от всякъде по Главната. Така „Бингото“ е идеалното място за срещи на пловдивчани.

Самото бинго – сградата, оригинално издигната, като Кино Балкан, има не само добра локация, но и дълга история и прекрасна архитектура. Поне в оригиналния си проект на софийския арх. Константин Панайотов от 1939 година тя е била удивителна – по-ниска от днешното тяло, с огромна тераса и сладкарница на последния етаж, от която се е откривала вълшебна гледка към Родопите. 

Какво обаче е запазено от ...

» повече
24 Май, 2018

Архивите разказват: Спомени от черно-белите манифестации за празника на буквите

снимки: Владимир Янев

Пловдив, площад "Централен" - манифестация по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

 

През 80-те години манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по „Иван Вазов“ в посока гарата

Манифестациите в Пловдив обикновено се провеждаха на площада в пространството между Централна поща и парка. Трибуната с официалните партийни и държавни ръководители беше до Цар-Симеоновата градина с лице към пощата. Манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по улица „Иван Вазов“ в посока към гарата.

Няколко години манифестациите се провеждаха на булевард "Георги Димитров", сега  „Цар Борис III Обединител“. Те винаги бяха пищни, шумни, много празнични и изпълнени с настроение.

 

» повече
23 Май, 2018

Къщата в Пловдив, където Алеко Константинов прекрава последната си нощ, е изоставена

Тя стои на ул. „4-и януари“ току до олтара на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“

Щастливецът напуска земният свят едва на 34-годишна възраст. Един от най-будните общественици в България в годините след Освобождението трагично губи живота си на върха на силите си, случайна жертва на политически битки. Алеко е юрист, един от най-големите български писатели и създател на Туристическото дружество в България. Убийството му става на 23 май (11 – по стар стил) 1897 година.

Алеко не е сред най-активните в политическия живот, но среща смъртта си, като приятел на политика от Демократическата партия Михаил Такев. Последният е депутат, избран от пазарджишкия регион, който обаче се забърква в спорове между няколко села между Пещера и Пазарджик. Двамата с Алеко посещават ...

» повече
23 Май, 2018

Поздравителен адрес до Христо Г. Данов е експонат на месеца в Регионален исторически музей – Пловдив


През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване

През 1905 година се навършват 50 години от началото на книгоиздателската дейност на Христо Г. Данов. Група учители от Пловдив организират тържество за кръглата годишнина. Честването се превръща в общонационално и остава едно от най-паметните събития, случили се под тепетата по онова време.

В рубриката „Експонат на месеца” Историческия музей под тепетата представя поздравителен адрес на организационния комитет на честването до Христо Г. Данов от май 1905 година. Художественото оформление на документа е дело на класика Христо Станчев. През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване.

Предстои откриването и на обновената експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина ...

» повече
18 Май, 2018

Четири години след обещанията - уникалната римска баня под гимназията по битова техника стои под ключ

Общината е водила дело за собствеността на имота, който е обявен за държавен

Вече над 20 години уникалният обект е недостъпен

„Другата седмица ще направим оглед на място“ с цел да бъде отворена уникалната и чудесно запазена римска баня под сградата на Професионалната гимназия по битова техника в центъра на Пловдив. Обещанието на кмета Иван Тотев е направено през април 2014 година – 4 години по-късно развитие по казуса няма. Поради лошото състояние от гледна точка на хигиена и безопасност, мястото изглежда е било зазидано преди 21 години.

Единственото развитие по казуса е свързано с кратка съдебна сага. Поради дублиране на документи се е оказало, че спор върху собствеността на имота имат две институции – общинското НУ „Йоаким Груев“ и държавната Професионална ...

» повече
16 Май, 2018

Небрежното отношение към имената на пловдивските улици в новите скъпи табели

Новите скъпи табели игнорират исторически факти, важни личности остават анонимни

На места все още има и се затвърждават многогодишни грешки

Имената на улиците в Пловдив имат една симпатична своя специфика – лекото „айляшко“ отношение към тези, към които са кръстени. Една от най-централните улици в Пловдив носи името „Гладстон“, нейна пресечка е улица „Шилер“, а до Малката главна е „Скайлер“. Това обаче са само фамилните имена на хора, личности с голям принос към българската или световна история – английският политик Уилям Гладстон, немският поет Фридрих Шилер или американският дипломат, описал зверствата над българите по време на Априлското въстание Юджийн Скайлер. Имената на улиците – за разлика от имената във всеки друг голям български град – са само с техните фамилии.

Преди няколко месеца стартира ...

» повече
12 Май, 2018

Разкриха съкровищата на Епископската базилика в Археологическия музей

Изложба с находките от обекта впечатли куп историци

Съкровищата на Епископската базилика впечатлиха десетки български историци, археолози и архитекти, участници в международната научна конференция, посветена на знаковия археологически обект. Находки от него, открити в проучванията на терен в последните три години, вече са експонирани в Археологическия музей.

Изложбата беше открита миналата вечер и според специалистите е едно от големите събития у нас в годината на опазването на културно-историческото наследство. Пловдивчани и гостите на града имат шанса да видят фрагменти от мозайките на най-големия раннохристиянски храм, да изучат в детайл откритите при разкопките антични монети, изящните накити от средновековието- гръдни кръстове, обеци и стъклени гривни, както и да се докоснат до реставрирания купел с надпис  „… посвети за спасението си по времето ...

» повече