Подтепето

Забравеният град

14 Апр, 2018

Ще оцелеят ли каменните улеи по тротоара на „Отец Паисий“?

Сиенитните блокове са уникален артефакт от историята на града и пловдивчани се надяват да бъдат запазени

До дни започва ремонтът на „Отец Паисий“ в последната, най-южна част на улицата. Строителите все още не са достигнали отсечката на „Патриарх Евтимий“ – кръстовището на улицата към подлеза на Понеделник пазара и бинго Балкан. В частта около „Арт нюз кафе“ обаче вече има разлепени табелки, че от 16 април започват ремонтните дейности и се молят гражданите да не паркират в отсечката.

Освен големите правоъгълни павета, с които е застлана улицата там, изключително интересни са и редките каменни улеи за отводняване. Пловдивчани посочват уникатите като изключително редки запазени символи на градоустройствено решение – водата от улуците на къщите се излива в каменния улей и вместо да разрушава тротоара, се оттича в шахтите на самата улица. 

Тези сиенитни блокове са впечатляващо културно наследство, а са и практични дори до днес, тъй като на няколкото запазени места действително изпълняват оригиналната си роля. Дали обаче те ще бъдат запазени при смяната на тротоарната настилка, питат се пловдивчани от района? Пешеходните части по „Отец Паисий“ вече са били ремонтирани, като в момента там има стари бетонни тротоарни плочи, които отдавна са компрометирани. Тогава сиенитните блокове са запазени. Очакванията на гражданите е, че те ще бъдат възстановени и ще продължат да са атракция и интересен факт от историята на Пловдив за живущи и гости. Дали това ще стане, ще следят именно будните граждани, държащи под око работата на строителите.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

10 Май, 2018

Умуват дали да връщат каменните улеи по "Отец Паисий"

Чака се решение от проектантите дали улеите да се връщат на тротоара

Все още не е ясно дали каменните улеи по тротоара на улица "Отец Паисий" в тупиковата ѝ част ще бъдат върнати след ремонта на участъка. В района се работи активно, като сиенитните бордюри вече са поставени, а старите изпочупени тротоарни плочки отдавна са премахнати. По пътната настилка тепърва ще се работи.

Изключително редките сиенитни улеи, от които има само няколко в целия град, които служат за продължение на улуците за оттичане на водата, са складирани и се пазят, научи "Под тепето". Още обаче няма решение от проектантите дали те ще се възстановят на старите им места. Интересно е, че по самите бордюри преди стотина години е издълбано продължение ...

» повече
04 Май, 2018

Чистота обяви обществена поръчка за подземни контейнери за 70 000 лева

Има само 4 дни за подаване на оферти

Фирмата ще трябва да разкопае новите тротоари по Отец Паисий и пак да ги възстанови

Обява за обществената поръчка на ОП „Чистота“ за дългоочакваните подземни контейнери е публикувана днес по обяд. Поръчката е за доставка и монтаж на осем броя подземни контейнери на обща прогнозна стойност 70 хиляди лева.  

Припомняме, че първоначалната идея на управата на града за поставяне на такива кошове за боклук по ул. „Отец Паисий“ претърпя модификация, тъй като се оказа, че стандартните контейнери за вграждане не могат да влязат в габарита на тротоара на ул. „Отец Паисий“.

Срок за подаване на офертите е 11 май, което означава, че има само 4 работни дни за това. Отварянето им е ...

» повече
13 Апр, 2018

Честито: Първи ремонт на новите тротоари по улица „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Някое бюрократично трасе се нуждае от сериозен ремонт  

Явно обелването на надписа „Пакостници“ от служебната уазка на фирмата не върши работа

Чисто новите разширени тротоари, които бяха направени в началото на този месец от източната страна в началото на улица „Отец Паисий“, днес вече се ремонтират, видя репортер на Под тепето.

Съвсем естествено и по нашенски пренаредените павета, каменни бордюри и изравнени повърхности са разрушени и се преправят наново. Защо ли?

Разбира се, че има отговор на този въпрос и той е прост. Някъде по трасето се губи комуникацията. Този път бюрократичното трасе за ремонт е това, което води от Община Пловдив до Енергото и минава през фирмата изпълнител. Нещо не им се засекли графиците и едните взели, че направили ...

» повече
05 Апр, 2018

Вече редят големите правоъгълни павета по "Отец Паисий"

Големите правоъгълни павета, които предизвикаха сериозни дискусии в пловдивското обществено пространство, вече се редят обратно по улица "Отец Паисий", съобщава КАПАНА.БГ. Работата около участъка край градинката на Джумаята напредва бързо и вероятно до дни ще е приключила. Тротоарите са разширени с по около 30 сантиметра и са застлани с новите големи бетонни павета, които се ползват масово из целия град. Между тях и пътното платно има тесен ред от малките павета, както и сиенитни бордюри. Металната възпоменателна плоча за поета Веселин Сариев е възстановена на мястото си. 

Работата в участъка до улица "11 август" вероятно ще приключи в близките дни. Предстои майсторите да продължат в следващия участък. Улица "Отец Паисий" трябва да се ремонтира изцяло по план - разширяване на ...

» повече
27 Мар, 2018

Изграждат тротоарите по „Отец Паисий”

Разшириха зоната за пешеходци с около 30 см.

Започна изграждането на тротоарите по улица „Отец Паисий”. Положена вече е първата каменно-павирана настилка в дясното „платно” за пешеходци в посока Джумая джамия, в горната част на улицата. На обекта се работи дори по време на дъжд, което ни дава надежди скоро вече да имаме нормални условия, защото ще ни загинат бизнесите,  коментираха търговци. Превърнахме се в хигиенисти- клиенти не минават, а ние по цял чистим от калта, допълват картината те.

Както се вижда от снимката, тротоарът е разширен с около 30 сантиметра. Пространството за пешеходците печели пред мястото за паркиране на автомобили. След ремонта колите ще спират успоредно на тротоарите, като общия брой клетки от Синята зона по „Отец Паисий” ще ...

» повече