Подтепето

Най-нови Най-коментирани Най-четени

ИзПодТепето

20 Апр, 2018

В 60-годишния юбилей на Английската гимназия задочно се включва и Мери Мейсън

Мери Мейсън и Ан Слейтър са първите учителки- англичанки в новосъздаденото училище

Днес Мери е на 88 години, в добро здраве, живее в Бирмингам

Никога не съм мечтала да попадна на по-романтично и красиво място, което беше и чуждо, казва за първото си качване на Небет тепе британката. Това е мигът, в който се влюбила завинаги в Пловдив

Веселина Божилова

 Мери Мейсън като млада учителка Една нощ през септември 1959-та година Ориент експрес пристига на софийската гара и от него слизат две млади англичанки. След два дни пътуване с парен локомотив, те се чувстват мръсни и уморени, макар че са пътували при възможно най- луксозните условия на първокласен спален вагон. Прекалено топло е, тъмно е, багажът им е на перона, в душите- тревога. Не знаят ...

» повече
17 Апр, 2018

Стартира ремонт на новата част на Хуманитарната гимназия

Ремонтът е на частта, която няма статут на историческа ценност и е строена по-късно

Външно саниране на част от сградата на Хуманитарната гимназия в Пловдив стартира преди няколко дни. Към момента се санира фасадата от страната на вътрешния двор на допълнителното тяло, което е по-близо до бул. "Марица". Тази част от историческата сграда не е със статут на индивидуална културна ценност. 

Сградата е построена за Мъжка гимназия в първите години след Освобождението по проект на знаменития за Пловдив и Източна Румелия архитект Пиетро Монтани. В момента цялата постройка се дели от две училища - ГХП "Кирил и Методий" и основно училище "Александър I Батенберг". Според информация на KAPANA.BG, както училищното ръководство, така и Община Пловдив имат желание да ремонтират историческата ...

» повече
17 Апр, 2018

Пловдивчани спряха багер в центъра на града, дошъл да прави детска площадка

Предпочитали паркинг (ВИДЕО)

Див скандал спретнаха пенсионери на кмета на Централен, не искали деца да тупкат топки под прозорците им

Таня Грозданова

Около десетина възрастни пловдивчани се изправиха днес преди обяд срещу екипа на кмета на „Централен“ и строителната фирма дошли да направят първа копка на нова детска площадка близо до кръстовището на "Капитан Райчо" и "Леонардо Да Винчи".

Те развихриха огромен скандал заради недоволството си, че в междублоковото пространство пред сградите на ул. „Капитан Райчо“ 38-40 администрацията ще строи модерна детска площадка, сертифицирана по европейски изисквания.

Жителите на района изразиха с препирни и обвинения за 30 години назад нежеланието си точно на това място да има детска площадка. Сред аргументите им бяха толкова абсурдни доводи, като например, че децата ...

» повече
16 Апр, 2018

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи - Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени ...

» повече
15 Апр, 2018

Десетки чували с боклуци извадиха доброволци от брега на реката

От реката и брега бяха извадени както битови, така и строителни отпадъци

Десетки чували напълниха до ранния следобед събралите се пловдивчани на поредното почистване на река Марица, организирано от метъл бандата GRIMAZE. Музикантите, заедно с известна групичка млади момчета и момичета, се събраха на южния бряг на р. "Марица" до улица "Чардафон" към 14:30 часа. Само за около час те вече бяха събрали десетки чували с боклуци от зоната под и около моста на ВХВП (Университета по хранителни технологии).

Районът под речната стена е приятен и спокоен за разходки, но често там се изхвърлят и доста боклуци. Забелязваха се всякакви отпадъци - както битови, така и строителни.

Буйната зеленина все пак превръща зоната в много приятно място. Чистенето течеше на ...

» повече
15 Апр, 2018

Сеч през средата на вековни чинари по Руски

Стволовете на отрязаните дървета видимо са здрави

Няколко от над стогодишните чинари по бул. "Руски" бяха изсечени тази сутрин през средата. В участъка срещу Бунарджика близо до кръстовището с "Гладстон" са отрязани до средата няколко от символите на град Пловдив. Дърветата са част и от защитена паркова територия по закона за културното наследство. Най-видими са пораженията по две дървета с големи стволове, чиито отрязани трупи изглеждат напълно здрави.

В началото на деня трупите бяха разхвърляни по самото пътно платно. Отсечката по бул. "Руски" бе без движение в последните няколко дни, но от днес там вече се движат автомобили, включително по необезопасената част с изоставения огромен дървен материал от извършителите на сечта. Към ранния следобед те вече бяха прибрани в зелените ...

» повече
15 Апр, 2018

Метъл музиканти чистят река Марица

Метъл музиканти и фенове ще почистят коритото на река Марица за четвърта поредна година. Турнето "Метъл за Смет" се организира от групата GRIMAZE, други музиканти и много приятели, подкрепящи инициативата. Освен през Пловдив, то преминава през много други градове.

Днес музикантите се събират около 14:30 часа на кръстовището с ул. "Чардафон" от южния бряг на реката - улицата до Университета по хранителни технологии. Там ще бъдат раздадени чували и ръкавици за всички участници.

От почистванията досега са събрани над 350 000 литра отпадъци, покрай инициативата "Да Живеем в Чистота", която бандата започва преди 2 години. Ето видео от издание на Метъл за Смет:

https://www.youtube.com/watch?v=FlvxwzKaI5U

Концертът ще се състои вечерта в Bee Bop Café с ...

» повече
15 Апр, 2018

Цацаров идва в Пловдив да награди първенеца на ПУ в Юридическия факултет

Сотир Цацаров ще награди отличника Кристиан Райчев, завършил с 5,99

Главният прокурор на Р България Сотир Цацаров ще присъства на официалната церемония по връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2017 г. на Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 16 април, понеделник. Тържеството ще се проведе в Спортната зала на висшето училище на бул. България № 236 А, от 10:00 ч.

Близо 200 студенти, редовно и задочно обучение, ще получат дипломите си за завършено висше юридическо образование в ПУ „Паисий Хилендарски“. От тях 17 са отличниците на Випуск 2017 на Юридическия факултет. За всеки от тях са предвидени награди: грамота за отличен успех, книги, предоставени от издателство „Сиела“, и едногодишен безплатен абонамент за правно-информационната система „Сиела“. 

Първенец ...

» повече
13 Апр, 2018

Честито: Първи ремонт на новите тротоари по улица „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Някое бюрократично трасе се нуждае от сериозен ремонт  

Явно обелването на надписа „Пакостници“ от служебната уазка на фирмата не върши работа

Чисто новите разширени тротоари, които бяха направени в началото на този месец от източната страна в началото на улица „Отец Паисий“, днес вече се ремонтират, видя репортер на Под тепето.

Съвсем естествено и по нашенски пренаредените павета, каменни бордюри и изравнени повърхности са разрушени и се преправят наново. Защо ли?

Разбира се, че има отговор на този въпрос и той е прост. Някъде по трасето се губи комуникацията. Този път бюрократичното трасе за ремонт е това, което води от Община Пловдив до Енергото и минава през фирмата изпълнител. Нещо не им се засекли графиците и едните взели, че направили ...

» повече
12 Апр, 2018

Тютюневият град става част от Европейския път на индустриалното наследство

Ансамбълът от Тютюневи складове в Пловдив, построени 20-те години на миналия век, става част от Европейския път на индустриалното наследство  /European Route of Industrial Heritage/. Тютюневият град се нарежда до обекти като "Стоманеното сърце" на Острава, Чехия, "Металният град" Грефенхайникен, Германия и Музея на желязната и стоманена промишленост и минното дело в Кастилия и Леон - Саберо, Испания.

Инициативата за Европейски път на индустриалното наследство стартира през 1999 година и в момента е най-голямата дигитална информационна платформа, посветена на индустриалното наследство в Европа. Подкрепена от Европейския съюз, Европейската комисия и „Творческа Европа“, в мрежата са включени повече от 1600 места от 47 държави, които представят маршрути до индустриални сгради и музеи, посветени на промишлеността от миналия век.

Тютюневият град е представен ...

» повече