Подтепето

ИзПодТепето

14 Авг, 2018

840 хиляди лева за възстановяването на първото пловдивско сиропиталище

Ремонтно-реставрационните дейности трябва да приключат до 24 месеца

Средствата идват благодарение на спечелен проект по ОП „Региони в растеж”

Историческата сграда отново ще изпълнява социални функции, като така ще спазим волята на дарителя Олга Скобелева, отбеляза зам.-кметът Георги Титюков

Първото пловдивско сиропиталище ще бъде възстановено с 840 хиляди. Ремонтно-реставрационните дейности ще стартират след броени дни, а историческата сграда, паметник на културата, ще се превърне отново в център за подкрепа на деца в неравностойно положение след 24 месеца. Това обяви днес зам.-кметът Георги Титюков. Парите идват благодарение на спечелен от общината проект по оперативна програма „Региони в растеж”, с който ще се изгради ефективна социална инфраструктура и ще бъдат предоставени 7 нови социални услуги в Пловдив. Общата стойност на ...

» повече
13 Авг, 2018

Новият билетен център отвори с ретро визия и модерно обслужване

Подобни павилиони ще има на още няколко места в града, информира кметът Иван Тотев

Инвестицията на общината е точно 19 600 лева

Новият билетен център на Главната работи от днес. 11 билета за различни събития под тепетата бяха закупени в първите петнайсетина минути от отварянето на вратите на новия павилион, който предлага съвсем нова тип услуга на пловдивчани и гости на града. В обслужването на двете гишета употребата на хартия е сведена до минимум. Дори плакатите са заменени от информационни екрани. Клиентите ще могат да купуват билети за събития за градове от цялата мрежа на двете големи платформи- Ивентим и Тикетпро.

Това беше и целта. Гражданите да могат да си купуват билети от хубаво място, по модерен начин, а павилионът ...

» повече
09 Авг, 2018

Публичното обсъждане за Бунарджика: Най-посещаваното събитие от този тип през последните години

Таня Кънева

Следя обществените обсъждания в Града под тепетата от доста дълго време, особено внимателно и с интерес през последните две-три години. И от това на Бунарджика в сряда – 8 август 2018 г., си тръгнах удовлетворена.

Връщайки лентата назад, това се оказа най-масово посетеното събитие от този вид в града за последните три години. Имам обяснения защо.

Бе организирано и предварително комуникирано много добре, и се проведе за пръв път в такъв формат – на открито, в подходящ час, с водещ ( Любомир Чакъров се справи и с трудната задача на медиатор) и експерти, които да отговарят на въпроси, всеки по своята специалност. Въведената предварителна регистрация за въпроси се оказа ефективна. Очевиднно представителите на властта искаха да чуят мнението на хората. Нещо ...

» повече
08 Авг, 2018

Строежът на нова опера – 30 млн. лева, изплаща се за 20 години

Новата сграда ще е висока 6 етажа, залата ще побира около 900 души

Архитекти в залата защитиха Партийния дом и поискаха друго място за опера

От фондацията молиха за конструктивни идеи, вместо непрестанна критика и „хейт“

Теодор Караколев

Проект за новата зала – Дом на пловдивската опера представиха от едноименната фондация днес през пловдивската общественост – журналисти, общинари и архитектурна гилдия. След уклончивото отношение за бъдещето на т.нар. „Партиен дом“ на площад „Централен“ на Общинския съвет, от фондацията представиха своята визия за това какво може да се изгради на терена. Според техните разчети за около 30 млн. лв там може да се издигне зала за опера с всички нужни сценични пространства, както и различни репетиционни зали на второ ниво, фоайе, място ...

» повече
08 Авг, 2018

Загива поредна пловдивска архитектурна красавица

85-годишната сграда ще отстъпи място на нова кооперация

Съседите от квартала тъжно гледат разрушението от няколко дни

Поредната красива пловдивска къща ще остане само в архивните снимки и спомените на пловдивчани. Стилната двуетажна къща на улица "Тракия" от няколко дни е пълна с работници, които изнасят интериора и разрушават бавно конструкцията ѝ. Към 8 август, сряда ,е премахнат част от покрива.

Самата сграда и на няколко места в квартала са поставени надписи, че инвеститор ще унищожи сградата и се извинява за неудобството, което ще причини на гражданите. Самите пловдивчани от района, преминавайки покрай разрушението тъжно регистрират загубата на поредната красавица.

Двуетажната къща е построена през 1933 година, което е изписано и на мозайка на самия вход на къщата. Това изписване ...

» повече
08 Авг, 2018

Предизвикателство към Общината: Ходете на работа с колелета

Забраната за велосипеди по булевард Руски роди апел към общинарите

Пловдивчани искат достъпна карта на велоалеите

Качването на велосипедистите по тротоарите, разделителните ивици на булевардите и забраната да се движат по пътното платно е все по-често явление в Града на тепетата. Странната тенденция се появи с така наречените „велоалеи“ и местното нововъведение „споделена пътека“ (това е място, на което различни участници в движението се събират заедно, като пешеходци и колоездачи в нашия случай).

Още с направата на първата копка по време на стартиране на изграждането на велоалейна мрежа в Пловдив на присъстващите журналисти бяха раздадени отпечатани с евросредства рекламни материали под формата на карта. Това се случи през януари 2015-а година.

Картите показваха къде в бъдеще ще има алеи за ...

» повече
08 Авг, 2018

Новият билетен център до Общината - в „ретро“ стил

Виенският стил се налага като "мода" в града

В „ретро“ или „виенски“ стил, по популярната в медийте терминология, е новият билетен център на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“. Екип работници го поставя от днес по обяд на обичайното място. Той е готова метална тъмнозелена конструкция. Старият, който бе в стил „панаирен павилион“ бе премахнат преди няколко месеца.

Дизайнът на павилиона напомня Виенския павилион в Панаира и новият навес на широкото пространство в Цар Симеоновата градина. Този стил изглежда се превръща мода в града в последните години. Фалшивите имитации на сецесионово парково строителство обаче  предизвикват недоволство сред множество архитектии. Готовите конструкции обаче допадат на местната власт и продължават да се налагат на различни места из Пловдив.

» повече
06 Авг, 2018

Галерията на „Гладстон“ готова за половин година, отварят в началото на април?

Строител на сградата ще бъде ГБС

След публикуване на визията на галерията се появиха разнопосочни мнения за естетиката ѝ

Малко повече от половин година се предвижда за строителството на новата галерия на улица „Гладстон“, на мястото на бившата изложбена площ на Дружеството на пловдивските художници. Реална дейност по строеж ще започне на 1 септември и трябва да приключи до 31 март 2019 година според указателна табела на огражденията на сградата. Така, ако се спазят всички срокове, което невинаги се случва в България, галерията ще отвори в началото на април 2019 година.

Старата, издигната като временна постройка преди няколко десетилетия сграда, бе съборена преди седмици от Община Пловдив. Съвсем скоро след това, без предварителни дебати и обществени обсъждания, пред публиката бе ...

» повече
06 Авг, 2018

Преображение Господне е, храмът в ЖК "Тракия" чества празника си

Тракийци се радват на един от най-новите и големи храмове в Пловдив

На 6 август Православната църква отбелязва Преображение Господне. На този ден се чества момента, в който според Библията, Иисус Христос води трима от най-доверените си ученици - Петър, Яков и Йоан в планината и под силна светлина се явяват пророците Моисей и Илия, и се чува Божият глас, който посочва Иисус за негов син.

Новата църква в ЖК "Тракия" е посветена на този момент от Новия завет. По програма на пловдивската митрополия, тази сутрин там литургия е отслужил митрополит Николай. Празникът се отбелязва в църкви в цялата страна.

Припомняме и историята на пловдивската църква:

Първата копка на храма  е направена на 23 май 2011 г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивският ...

» повече
06 Авг, 2018

Чистят шахтите по булевардите, може да подавате сигнали

Общинското предприятие "Чистота" ще отговаря на 032 675 817, ако имате информация за запушена шахта

Кампанията по почистване на дъждоприемните шахти от ОП "Чистота" продължава в следващите дни. Ще бъдат чистени шахти по основни пловдивски булеварди и други важни улици из града. Освен това от общинското предприятие информират, че на телефон 032 675 817 могат да се подават сигнали за запушени дъждоприемни шахти, липсващи или счупени капаци.

Ето седмичният график за почистването на шахтите:

На 06.08.2018 г. /понеделник/:  бул. „Васил Априлов“, зоната между ул. „Ландос“, бул. „Цариградско шосе“, бул. „Източен“, бул. „Марица-юг“, ул. „Крайречна“, ул. „Калина“, ул. „Крайна“.

На 07 и 08.08.2018 г. /вторник и сряда/: бул. „Цар Борис III Обединител“ и подлези, подлез на бул ...

» повече