Подтепето

ИзПодТепето

12 Авг, 2017

Нека не съсипем най-хубавата изложбена зала в Пловдив

Странен е аргументът, че сградата е „временна постройка“ с някакви нетрайни материали

Каквото и да се прави, каквото и да се строи, изложбена площ за тъй важната уж 2019-а година на това място няма как да има

Теодор Караколев

Залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ е вероятно най-доброто изложбено пространство в Пловдив в момента. Разбира се, когато коментираме тенденциите на световното съвременно изкуство – това са места, в които имаш голяма свобода, големи пространства, и малки ограничения и пречки, от рода на колони, стаи и прочее. Накратко казано – сградата на ДПХ е страхотна, защото изложбената ѝ част е голям свободен паралелелпипед осветен отгоре. Всичко, което един съвременен артист би искал.

Защо обаче е нужно нейното събаряне и нейното преустройване? Странен е аргументът, че сградата е „временна постройка“ с някакви нетрайни материали. Както всеки сам може да се убеди, голяма част от сградата е от тухли – има стълбище, втори етаж, на който са подредени тежки музикални инструменти и т.н. Без да влизаме в инженерна конкретика, тук става дума за съвсем здрава и стабилна сграда.

Странно е също, че се пристъпва към такъв фундаментален ремонт, след като само преди година покривните прозорци бяха видимо ремонтирани. Ако наистина имаше нужда от цялостно преустройство, то този ремонт изглежда е бил напълно излишен и някой трябва да си понесе отговорността. Ако ли не – то защо ще събаряме сега наново ремонтирано пространство?

В такива моменти в общественото пространство винаги остава този горчив вкус, че ремонт се прави само, за да се демонстрира някаква дейност и да се изхарчат някакви пари. Поводът – „Пловдив – Европейска столица на културата“ е чудесен да се харчат средства за култура. Дори да речем, че в това няма нищо лошо – няма нужда да разрушаваме напълно функциониращи пространства, за да демонстрираме имитация на грижа.

Ако проблемът със сградата са част от материалите – безспорно само те могат да бъдат подменени. Ако става дума за азбестови стени, те могат да се сменят, ако става въпрос за лека конструкция, тя може да бъде подменена, подобрена. Инженерните технологии по света вече позволяват всичко. В детайли е трудно да се влиза, тъй като прозрачността по този – както и много други общински проекти е нулева.

Разбира се виси и проблемът с планирането на времето. Каквото и да се прави, каквото и да се строи, изложбена площ за тъй важната уж 2019-а година на това място няма как да има. Просто физически времето е недостатъчно.

Но фундаментът във всичко това е, че изложбеното пространство в момента е чудесно. Пловдив няма друго такова. Баня Старинна и Кино Космос вече не функционират. Другите пространства на Градска художествена галерия са малки и нефункционални за съвременните изисквания. Няма нужда да се харчат огромни средства за събаряне на чудесната сграда на ДПХ, при положение, че тя може да бъде приведена в нужния вид и само с ремонт.

А ако наистина има нужда и желание да се харчат средства, те могат да се дадат за хранилища – един въпрос, който се коментира от години, но все не намира своето решение.

 • 12 Авг, 2017 | ЧИФТЕТО е думата, не "стариннаЯ" като другите
  Колтурничкото прозвище "стариннаЯ" за ЧИФТЕТО, въведено от префърцунените столични и междуселски изкуственяци и АРТаджии е смешно и неприемливо за истинската пловдивчанка, Теодорчо, какиното. ВСИЧКИ БАНИ СА СТАРИННие; само тази е ДВОЙНА=ЧИФТЕ. Капиши? АНАДЪНМУ? Мисли преди да пишкаш
 • 12 Авг, 2017 | С "фас" няма да стане; КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ е по-лесен сценарий
  Възлюбеното на пловдивските следователи и КРИВОсъдие съчинение как от един забравен ФАС се разгарят три бурни неугасими ПОЖАРИЩА в отделни сгради (ха-ха, я опитайте съдебен експеримент как от ФАС не може да възникне ПЛАМЪК даже в кофа бензин! А де, мозъклии!) в случая не върши работа. По-перспективна техника (технология,чалъм) е да се приложи КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ та да се уредят нечии мераци (за сметка на будалите данъкоплатци изостанали в Наше Село)
 • 12 Авг, 2017 | съсипия и в ПОЩАТА, защо не?
  Не само Залата, Тютюна, Киното, а защо да не отпочнем СЪСИПВАНЕ И НА ЦЕНТРАЛНА ПОЩА, след което да я продадем на някое поредно Герговче, оти да я стопанисваме ни се вижда нанагорно, пък он да я опожари (обезЗАСТРАХОВАтелно), та да ни възникне като Гайле общественическо и да се наложи АЗ-ТИ-НИЕ-данъкоплатците с една капа да събираме парици да му я възстановиме на горкио Частник с Нотариалнио у джобо
 • 12 Авг, 2017 | "...огромната материална и морална кражба..." Залата, Киното, Тютюна
  "...Колектив Кино Космос отказва да участва в огромната материална и морална кражба, наречена Пловдив - Европейска столица на културата 2019...." "...огромната материална и морална кражба..." "...огромната материална и морална кражба..." "...огромната материална и морална кражба..." "...огромната материална и морална кражба..." А? НЯКОЙ ДА НЕ Е ЧУЛ? Пловдив се управлява от КЛЕПТОкрация! Съсипват, за да крадат!
 • 12 Авг, 2017 | Що не?
  Защо да не съсипем? Какво ли не сме съсипали, че една ЛЕКА ЗАЛА ли ша ни се опре? Пловдивчани имаме неотложната нужда на това местенце да се тактиса ако не отдавна желаната "ОПЕР"ета (по залежал проект във фризера на Илийко) то (по челния опит на Теди Абаджиевски, Горд Притежател на "авторски права", какъв юридически абсурд!) поредният сглобен по каталози тенекиен ХИПОдрум, за да тупуркаме с магаренцата
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини