Подтепето

ИзПодТепето

16 Апр, 2018

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи - Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени творби на 46 автори. Наградата се изразява в самостоятелна изложба за Ириен Трендафилов в есенната карикатурна програма на Музея в Габрово.

На този национален форум всяка година художниците карикатуристи се събират, за да заявят позицията си към наболели политически проблеми, към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, като обхващат всички нюанси на пресъздаването им – от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест. Организирането й има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина. Такава е и нашата обща цел с Ириен Трендафилов.

„Навремето имах една рубрика във вече несъществуващия в. „Пловдивски Труд“. Три години всеки ден една карикатура. Наскоро се наложи да ги гледам и могат пак да се отпечатат, всичко ще е актуално! Няма нещо, което  да не е актуално. Ние не вървим напред“ – това каза в интервю пред Капана.бг Трендафилов преди месец.

И след като почти всички някогашни издания за карикатура преминаха в небитието, ние се чувстваме длъжни да отворим „карикатурен прозорец“.

Очаквайте го скоро!

  • 17 Апр, 2018 | Николина Гечкова
    Браво, Ириен! Още по времето на "Отечествен глас" и "Панаирни новини" разбрах, че си много талантлив карикатурист. Радвам се за тебе!
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

18 Юни, 2018

Бирата и хумора под тепетата вървят ръка за ръка повече от два века

С 34 изпити кенчета откриха карикатурната изложбата „34 пълни и 11 празни халби“ в рамките на Две-три бири фест

Първата бира в Пловдив, знаете, е произведена през 1881 година, а първото хумористично издание „Кукуригу“ излиза през 1882 в града, така че те са си заедно от врем оно и вървят за ръка под тепетата. С тези думи големият пловдивски карикатурист Ириен Трендафилов* даде символично начало на изложбата „34 пълни и 11 празни халби“ в рамките на Две-три бири фест, съобщи Капана.бг.

Десетките гости на Ириен и специално дошлите за феста фенове на интелигентния хумор, веднага приеха предизвикателството на автора и гласуваха с празни кенчета за най-яката карикатура на 4 етаж в културното пространство Склада в Тютюневия град. Преди всеки ...

» повече
08 Май, 2018

Карикатурен прозорец: Църковен тоалет

Модата на химическите тоалетни превзема Пловдив мощно

В новата рубрика на Под тепето и карикатуриста Ириен Трендафилов днес ви представяме сатиричното му вдъхновение по повод статията ни Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче.

» повече
21 Апр, 2018

Кристо в „Дома на хумора и сатирата“ в Габрово – изложба, за която си заслужава пътя

Истории от първите, до най-скорошните проекти на Кристо; откъде идва интересът на световноизвестния артист към работата с платове; къде си е играл като дете и как се е отразила социалистическата власт на него и семейството му – тези и ред други истории от творчеството и живота на Христо Явашев са част от изложбата, която от няколко месеца пълни едно от изложбените пространства в музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Дори това описание да звучи тривиално – изложбата далеч не е такава. Всъщност в едно пространство са обединени две изложби – „Кристо и Жан Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“. Без да шокират с излишна и самоцелна оригиналност, двете изложби са истинско попадение в застоялата някъде назад в миналото българска изложбена сцена ...

» повече
16 Мар, 2018

Седмицата на завъртането под тепетата

Президентът завъртя коремното, а кметът си поиска да му завъртят кекс

Ей така, заради айляка, Под тепето събра актуалните карикатури за подобряване на настроението

Широката общественост през изминалите няколко дни бе завъртяна в новините от Пловдив на две нива – държавно и регионално. Първата врътка с коремното възлизане на президента Румен Радев в 68-ма бригада „Специални сили“ извади от полезрението темата за скандалното посещение на Руския патриарх. А втората – изразеното желание на кмета Иван Тотев за помирение с г-ца Веселина Сариева и предложението тя да му „забърка един кекс, ако иска“ - даде на културтрегерите в града гориво за нови диви въртележки по темата НОЩ.   

Със завъртане на мъжкото си его и единият, и другият дадоха нови дъвки на обществото. Е, съвсем ...

» повече