Подтепето

Най-нови Най-коментирани Най-четени

ИзПодТепето

16 Апр, 2018

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи - Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени творби на 46 автори. Наградата се изразява в самостоятелна изложба за Ириен Трендафилов в есенната карикатурна програма на Музея в Габрово.

На този национален форум всяка година художниците карикатуристи се събират, за да заявят позицията си към наболели политически проблеми, към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, като обхващат всички нюанси на пресъздаването им – от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест. Организирането й има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина. Такава е и нашата обща цел с Ириен Трендафилов.

„Навремето имах една рубрика във вече несъществуващия в. „Пловдивски Труд“. Три години всеки ден една карикатура. Наскоро се наложи да ги гледам и могат пак да се отпечатат, всичко ще е актуално! Няма нещо, което  да не е актуално. Ние не вървим напред“ – това каза в интервю пред Капана.бг Трендафилов преди месец.

И след като почти всички някогашни издания за карикатура преминаха в небитието, ние се чувстваме длъжни да отворим „карикатурен прозорец“.

Очаквайте го скоро!

  • 17 Апр, 2018 | Николина Гечкова
    Браво, Ириен! Още по времето на "Отечествен глас" и "Панаирни новини" разбрах, че си много талантлив карикатурист. Радвам се за тебе!
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

16 Мар, 2018

Седмицата на завъртането под тепетата

Президентът завъртя коремното, а кметът си поиска да му завъртят кекс

Ей така, заради айляка, Под тепето събра актуалните карикатури за подобряване на настроението

Широката общественост през изминалите няколко дни бе завъртяна в новините от Пловдив на две нива – държавно и регионално. Първата врътка с коремното възлизане на президента Румен Радев в 68-ма бригада „Специални сили“ извади от полезрението темата за скандалното посещение на Руския патриарх. А втората – изразеното желание на кмета Иван Тотев за помирение с г-ца Веселина Сариева и предложението тя да му „забърка един кекс, ако иска“ - даде на културтрегерите в града гориво за нови диви въртележки по темата НОЩ.   

Със завъртане на мъжкото си его и единият, и другият дадоха нови дъвки на обществото. Е, съвсем ...

» повече
09 Мар, 2018

Жива ли е политическата сатира?

Колко актуални са творбите на „непослушните“ художници отпреди 10 години, какво е да карикатуриш през соца и демокрацията, има ли бодра смяна в гилдията?

Таня Кънева

„Това е една тъжна изложба, която показва нашата действителност. Такива политици имаме, такива си рисуваме. За жалост, ние ги правим герои в подобни изложби, като ги избираме. А после единствено ни остава да им се смеем чрез карикатурите, иначе ни идва да плачем. Тук са все персонажи, които не харесваме и които искаме да изчезнат.“ Това са думи на карикатуристът Ириен Трендафилов от Пловдив, казани пред гостите на откриването на изложбата „Артпредседателство“ на непослушните карикатуристи в Етнографския музей в Стария град. 

Ириен Трендафилов отляво

Жива ли е политическата сатира чрез карикатурата като изкуство, колко актуални са творбите ...

» повече
09 Мар, 2018

Делян Пеевски е Витрувианския човек в Етнографския музей

Корнелия Нинова като Голата маха в изложбата Артпредседателство на Невъзпитаните карикатуристи

Ириен Трендафилов: Смеем се през сълзи. Това е една тъжна изложба с персонажи, които не харесваме и искаме да изчезнат

Как Леонардо да Винчи би изобразил Витрувианския човек, ако беше българин и живееше днес? На този въпрос със солидна доза сатира отговарят Невъзпитаните карикатуристи Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов в изложбата си Артпредседателство, открита днес в Етнографския музей. Детето чудо на родната политика и предприемачество, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, първата социалистка Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов са най-честите герои в шаржовете на творците, които пловдивчани и гости на града имат възможността да видят през следващите две седмици. Алла и Чавдар Георгиеви, Христо ...

» повече
18 Мар, 2017

„Прас – прес“ пак изчезна от пловдивските будки

Хората всуе обикалят реповете да търсят вестника на „невъзпитаните карикатуристи“

Новият шарен брой на органа на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи този път никакъв го няма под тепетата. От сутринта в редакцията се обадиха няколко фенове на изданието, които обиколили лафките по централните пловдивски булеварди напразно.

Репортерската ни проверка показа, че дори единиците павилиони, които имаха по 2-3 екземпляра от първи брой на изданието, сега също нямат зареждане. Няма и в Централна поща.

„Прас - прес” предизвика огромен интерес заради актуалните политически карикатури и кратките текстове, които са основно допълнение към шаржовете. Първият брой на вестника излезе в тираж от 10 000 броя, които на места изчезнаха за броени часове, а до някои градове въобще не стигнаха. Издателите предвидливо са добавили бутон ...

» повече
02 Мар, 2017

Къде е „Прас- прес”?

Единични бройки от първия брой на новия сатиричен вестник достигнаха до Пловдив

Продавачки по реповете: Търсенето е голямо, вестника го няма

Къде е „Прас-прес”? На този въпрос е трябвало да отговорят по няколко пъти вчера всяка от продавачките на вестници в пловдивските репове и павилионите на Лафка. Питането продължава и днес, а отговорът е един и същ: „Няма го!”. Първият брой на новия сатиричен вестник "Прас-прес" – орган на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи, предизвика огромен интерес, но очевидно е саботиран от разпространителите на печатни издания, почти всички контролирани от един от основните герои в хумористичното издание, Делян Пеевски. Така карикатурите на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов и текстовете на журналиста Иван Бакалов няма да се срещнат с пловдивския ...

» повече