Подтепето

ИзПодТепето

14 Сеп, 2018

Пловдивските огнеборци отбелязват професионалния си празник с колега по-малко (СНИМКИ)

 

Пожарната под тепетата е една от най-старите в страната – на години 137

Пловдивчанин води Първия пожарникарски събор преди 133 години, на който се създава пожарно дружество в България

Таня Грозданова

Тази година Пожарната в Пловдив става на 137 години. Тя е създадена официално с  исторически протокол №18/05.02.1881 г. на Община Пловдив. Поглед назад в историята я прави една от най-старите в страната.

На 14.09.2018 г. – Кръстовден се навършват 113 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Георги Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

 

„Всяка година на този ден отбелязваме нашия професионален празник и отдаваме почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги. По достойнство отдаваме и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност,“ каза по време на обявяване на събитията в Седмицата на пожарната безопасност зам.-директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив главен инспектор Петър Тосков.

 

Днешният Кръстовден е по-тъжен от десетки предишни. Пловдивските огнеборци, събрали се в двора на Пожарната на улица „Преслав“, отбелязват професионалния си празник с колега по-малко и това предизвиква сълзи в очите на коравите момчета. Тази година на 17-и август при пътен инцидент, отивайки на сигнал за пожар, загуби живота си старши пожарникар от II-ра РСПБЗН Илиян Попов. В катастрофата с автомобила Ивеко пострадаха и двамата му колеги от екипа.  

Огнените момчета подгънаха крак и помълчаха минута в памет на: старшина Петър Хайтов, загубил живота се на 30.05.1938 година след тежки изгаряния при пожар в манастира „Свети Врач“; старши пожарникар Атанас Рашков и пожарникар Атанас Герчев, загинали на 28.03.1942 г. при пожар в склад за лесно запалими и горими течности в Пловдив; пожарникар Георги Реджев , загинал при пожар на 8.10.1950 г. в къща в село Цар Калоян; старшина Стоян Стефанов, загубил живота си при пожар във вагон на гара Карлово на 26.03.1961 г.; старшина Матю Михалев починал на 10.06.1963 г. пожар в петролна база в село Васил Левски; старшина Стоян Радев загива на 20.09.1963 година, гасейки пожар в Дом за деца и юноши в Пловдив и старши пожарникар Илиян Попов, станал жертва на ПТП на 17.08.2018 на път за сигнал за пожар, край Куклен.  

 

„Възхищение и признателност предизвикват предани на професията си хора, които са се пожертвали, за да спасят нечии живот или имущество и по врем на изпълнение на дълга си поставят на предна линия единствено  оцеляването на хората изпаднали в беда.

Независимо колко години ще минат и колко години ще се събираме пред тази възпоменателна плоча, паметта на нашите колеги няма да бъде забравена,“ каза говорителят на пловдивската пожарна инсп. Цвятко Дешев.

 

Награди – писмени похвали - получиха 31 огнеборци. Двадесет и трима от тях са отличени за съществен принос при изпълнение на професионалните си задачи със заповед от Главна дирекция, а осем от Регионалната дирекция на ПБЗН – Пловдив. Това са: мл. експерт Трифон Трифонов, мл. експерт Христо Петров, мл. експерт Димитър Кулишев, мл. експерт Костадин Лазаров и мл. експерт Митко Делибалтов, командири на екипи в Четвърта районна служба, мл. експерт Георги Попов – началник на дежурна смяна в пожарната в Садово, мл. инсп.Веселин Текьов и мл. инсп. Петър Дивров  – водачи на противопожарни автомобили в Садово. Сред наградените са също инсп. Борис Канагрохов, мл. инсп. Радослав Арнаудов, мл. експерт Красен Властанов, мл. експерт Стойчо Георгиев, мл. инсп. Георги Вълев, мл. инсп. Димитър Ямалиев, мл. инсп. Иван Рангелов, мл. инсп. Спас Якимов, мл. инсп. Тома Бикирски, мл. експерт Георги Толев, мл. експерт Петър Пинджев, мл. инсп. Димитър Маринчешки, мл. инсп. Иван Котрумов, мл. инсп. Стоян Златинов, мл. инсп. Рангел Чушков, мл. инсп. Николай Здравче, мл. инсп. Здравко Наков, мл. инсп. Тодор Георгиев, мл. инсп. Красимр Траянов, мл. инсп. Найден Нанчев, мл. инсп. Стоил Чапкънски, мл. инсп. Петко Шилев и мл. инсп. Борислав Стоянов.

 

Отбелязването на празника продължава днес с провеждане на Трети турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН-Пловдив.

Пожарникарите искрено се радват на наплива от хлапета в Седмицата на пожарната безопасност и отворените врати. Само в четвъртък - 13 септември, в двора на Първа служба в деня на отворените врати са дошли над 200 деца. Посетители не липсват и днес. Пръв пристигна 7-годишният Даниел с мама, а към 9,30 дядо доведе и най-малкия кандидат пожарникар – почти на 3.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

10 Сеп, 2018

10 души са загинали при пожари в Пловдив и областта от началото на годината

7000 дка ниви и 127 дка гори са изгорели до момента

Пожарната отваря широко врати за Седмица на пожарната безопасност

Десет са човешките жертви на огъня за първите осем месеца на 2018-а година на територията на Пловдив и областта. 28 души са ранени за същия период. Черната статистика предостави зам.-директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив главен инспектор Петър Тосков по време на представяне на инициативите за традиционната Седмица на пожарната безопасност.

„Числата“ показват, че жертвите и ранените са повече в сравнение със същия период на миналата година, когато загиналите са били 8, а пострадалите 17 души.

главен инспектор Петър Тосков и инсп. Цвятко Дешев

Пловдивските огнеборци са се отзовали на  общо 3494 сигнала за произшествия за първите 8 месеца на годината ...

» повече
17 Авг, 2018

Единият от огнеборците в преобърналата се пожарна е загинал

По случая е образувано досъдебно производство

Един от огнеборците в преобърналата се пожарна кола край Куклен е загинал. Двамата му ранени колеги са откарани в столична болница, като на този етап няма данни за състоянието им. Изясняват се обстоятелствата, довели до инцидента, съобщиха от МВР.

Припомняме, че пожарна, отзовала се на сигнал за горящи сухи треви, се обърна на мост на входа на Куклен, вероятно заради хлъзгава пътна настилка. Сигналът за катастрофата е подаден в 15.50 ч. Трима огнеборци бяха притиснати от ламарините на преобърнатия се специализиран автомобил.  На място бяха изпратени няколко екипа от техни колеги.

По случая е образувано производство под ръководството на Окръжната прокуратура в Пловдив.

» повече
17 Авг, 2018

Пожарна се преобърна край Пловдив

Тежък инцидент затвори пътя между Куклен и Брестник. Пожарна се преобърна в канавката между двете населени места и затисна трима огнеборци. За това съобщи пресцентърът на МВР.

Сигнал за катастрофата е подаден след 16.30 ч., уточниха от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив. Пожарната е пътувала по сигнал за горящи треви в района на Куклен. Непосредствено преди населеното място пожарният камион се е преобърнал. Обстоятелствата все още се изясняват.

Тримата огнеборци, които са били в пожарната кола са откарани в болница.

 

» повече
15 Сеп, 2017

Стар турски чифлик става дом на противопожарната служба в Пловдив

От Кулата на Сахат тепе наблюдавали града за пожари, по –късно службата била настанена в подземията на днешния Природонаучен музей

Сакаджии с толумби подавали вода от Марица, а водачът на групата водел пазарлъци със стопанина на горящата къща за заплащането

Смята се, че противопожарното дело в Пловдив и областта има над 170-годишна история. На 14.09.2017 г. – Кръстовден се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор в София. На този форум 17 пожарни командири от страната се обединяват и решават да се създе пожарно дружество в България. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена ...

» повече
14 Сеп, 2017

Те са винаги там, откъдето другите бягат

Огнените мъже и жени на България „празнуват“

33-ма огнеборци от Пловдив и областта получиха… писмени похвали за работата си

Таня Грозданова

Те носят кръста да са винаги там, откъдето другите бягат. Бихте си помислили, че точно за това професионалния им празник е на Кръстовден. Имено на 14 септември огнените мъже и жени на България „празнуват“. Глаголът е в кавички, защото едва изправили снаги след едноминутното мълчание в памет на загиналите при изпълнение на служебния им дълг техни колеги, дежурните пожарникари от Първа служба в Пловдив скочиха в специализирания автомобил и отпрашиха със сирени към Околовръстното шосе да гасят сухи треви.

Празникът в Регионалната дирекция по противопожарна безопасност и защита на населението в Пловдив на ул.”Преслав” № 33, започна с паметно ...

» повече