Подтепето

ИзПодТепето

06 Юли, 2018

Polinero иска да възроди бюфета на Бунарджика

 

Бизнесменът Владислав Ботев: Води ме емоцията от детството и нашата музика

Под ботуша на Альоша от години стои една язва. Оглозганата постройка останала в спомените на пловдивчани като „Общинския бюфет“. Инвестиционни намерения към възраждането му наскоро е декларирал бизнесменът Владислав Ботев, разбра Под тепето. Владо Полинерото, както го познават пловдивчани и феновете на рок музиката, потвърди пред наш репортер, че е внесъл документи в Общината за това.

„Не знам, че е имало търгове за бюфета. Грехота е толкова години това място да стои така. Аз съм израсъл на Бунарджика и познавам всяка пътечка…  Води ме емоцията от детството и нашата музика,“ коментира Ботев по този повод.

Някога там имало вътре пет, а вън 20 маси от ковано желязо. Заведението работело и през зимата, като се отоплявало с един голям калорифер, разказват кафеджии от по-улгеналото поколение. 20 стотинки струвало супер кафето, а 40 – ледената бира. Разбира се можело да хапнеш нещо дребно, за да имаш сили и за слизането от върха… Така било някога.

През последните повече от 20 години бюфетът бавно и полека се изтрива не само от спомените, а и от пейзажа на тепето. Сега изглежда като след война, мирише странно и е страшно, а на Трети март продънения покрив се ползва за балкон от поклонниците, дошли да положат цвете пред паметника на цар Освободител.  

От години администрацията на града прави неуспешни опити да го отдаде под наем. През 2015-а в Общински съвет на обществено обсъждане бе дискутирана надълго темата за бъдещето на хълмовете, по повод изработените от екипа на консорциум „Геопонт-Чухъл”, Планове за управленията на тепетата. Според документите строителни дейности на Бунарджика са недопустими, като изключения правят само едно - две места и то предимно за ремонтни такива дейности, какъвто е случая с общинския бюфет на първата площадка под паметника на Альоша.

Преди 4 години се заговори, че има потенциални инвеститори, които са готови да вземат под наем имота на бившето Обществено хранене и да върнат блясъка на мястото, без да излизат от рамките на съществуващата сграда. Като спазват всички изисквания и забрани, които важат на тепето. Така или иначе обаче бюфетът ще мине през всички задължителни законови процедури. Опитът от Големия Бунарджик е като обеца за ухото и възкресяването на бюфета ще се наблюдава под лупа, меко казано.

Факт е обаче, че за година имаше над 5 обявени търга за отдаването му, но на тях не се яви нито един желаещ. От администрацията по този повод не веднъж декларираха, че са готови да съдействат с всичко необходимо на бъдещ потенциален инвеститор.

Владо Ботев има желание освен да възстанови заведението и да организира музикални събития на върха за любителите на рок музиката.  

  • 06 Юли, 2018 | Съмнителен
    Не вярвам на влаТко полинерчето! Преди малко повече от две години направи два благотворителни (пролет и есен) концерта с идеята парите от входа да бъде закупена апаратура, която да дари на детското отделение към УМБАЛ Св. Георги, не си спази обещанието,че даже на няколко пъти излъга колко точно пари са събрани! Това не знам защо убягва на много хора, този човек трябва да бъде изгонен от града, а не да му се дава терен!
  • 06 Юли, 2018 | Хахахах
    Главният рокаджия питахте ли го, щото от неговия параф зависи. С дебело непрозрачно пликче заповядайте в кабинета му - сградата срещу "копчетата", втори етаж вдясно и може да станат нещата. Успех
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

07 Авг, 2018

Пловдивчани: Бунарджика няма нужда от кафене на върха и лифт, за да привлича туристи

 

Защитените зони предполагат опазване, не развиване в общоприетия смисъл, напомнят от група за защита на хълма

Бунарджика е защитена природна забележителност със всички произтичащи от това задължения и ограничения, това се казва в Становище на на членове на фейсбук групата „Да защитим Бунарджика от незаконното строителство” и фейсбук страницата „Хълм Бунарджик”, изпратено до редакцията на Под тепето по повод насроченото за утре - 08. 08. 2018 г., обществено обсъждане за бъдещето на хълма. Според авторите на писмото, от медиите станало ясно, че объсждането  всъщност е с единствената цел да легитимира и да успокои духовете за предстоящ голям „ремонт“, който вече е предварително решен, съгласуван и дори е стартирана процедура за избор на изпълнител.

Прилагаме целия текст без редакторска намеса:

„Странно от ...

» повече
03 Мар, 2017

Нагоре и надолу по тепето на Трети март (СНИМКИ)

На празник е вълнуващо, особено за малките

След тържествената част Бунарджика бе употребен по предназначение

Таня Грозданова

 „Аз ще разкажа на всички деца в градината, че се казва Османско робство, а не турско, защото сме били поробени от Османската империя,“ това заявява на майка си и баща си 6-годишен малчуган. Случката се развива на алеята до р-т Малък Бунраджик, семейството е тръгнало към върха, а всезнайкото си носи флаг.

Подминава ги група от други родители с децата си и един негов набор полузавистливо подхвърля „мамо, той има знаме, искам и аз“. Придружаващата го госпожица вече е сканирала сергията със знамена на завоя до Летния театър и уведомява, че там продават. Децата изтичват напред и подвикват на възрастните, че малките са ...

» повече
13 Ян, 2015

Гласът на хората на дебата за тепетата: Без лифт на Бунарджика

Природозащитници смятат, че изработените планове за управление на хълмовете са с цел реализиране на проект за въжена линия до Альоша

Инженер по корабостроене и механика на флуидите ръководи екипа, изготвил документацията за развитие и опазване на биоразнообразието в защитените територии

Искрите на дебата в местния парламентПлан за управление на тепетата, поръчан от общината и изработен с една цел- реализиране на проект за лифт на Бунарджика. Така граждани определиха представената на обществено обсъждане тази вечер документация за управление на хълмовете. Природозащитници остро се възпротивиха срещу отворената вратичка за изграждане на въжена линия в плана за Бунарджика. Те са категорични, че едно подобно съоръжение е нецелесъобразно, тъй като хълмът е нисък, ще доведе до разрушаване на скална маса, до сеч на дървета, замърсяване на зелената зона и ...

» повече
31 Мар, 2014

20 стотинки било супер кюфтето на общинския бюфет на Бунарджика, 40 ст. била ледената бира

Работихме и зимата, ама само на обаждане и калорифер, спомня си стопанинът на заведението на върха на тепето 

Масите вътре били пет, вън 20, все от ковано желязо
 
Черно-белите снимки, които са ни останали от общинския бюфет на Бунарджика в редки архиви и някои от филибелийските книги, оживяват пъстро днес. Малко след като се появиха реални намерения за съживяване на мястото. Изнамерихме емблематична личност, работела 9 години в заведението, за което може да разкаже само той. От цената на кюфтето до цвета на покривките.

Казва се Илия Бенев, а когато го помолихме да ни разкаже за Бюфета, той каза: Ооох, това беше преди 30 години! Къде да помня? Но той седна и си спомни всеки детайл от работата си, с ...

» повече
27 Мар, 2014

Гласуваха „За” възраждането на бюфета на Бунарджика

Старейшините подкрепиха идеята за новия живот на заведението на тепето с почти пълно мнозинство

Общинският съвет подкрепи почти единодушно идеята за възраждането на общинския бюфет на върха на Бунарджика в днешната сесия. Болшинството от старейшините гласуваха със „За” стартиране на процедура за отдаване под наем на рушащата се сграда на първата тераса под паметника на Альоша. Предложение за развиване на запустялата зона с цел оживяване на хълма дойде от кмета Иван Тотев. И мнозинството, и опозицията се обединиха зад това заведението на Бунарджика да заработи отново след повече от 20-годишна пауза. Следва влизането на инвестиционното предложение в разпоредителна комисия за отдаване под наем. Ще бъде направена оценка, за да бъде определена рентата, която общината ще иска за супер привлекателното място ...

» повече