Подтепето

гласове

06 Фев, 2018

Бизнес и граждани скочиха срещу ремонта на „Отец Паисий”

Хората се оплакват от липса на информация и обезлюдяването на улицата

Водата спира, няма къде да си изхвърлим боклука, жалват се те

Гражданите питат: Къде ще отидат специфичните едри павета от Отеца

"Отец Паисий" през 1960г. (снимка от Фестивала "Улица Отец Паисий", осигурена от Държавен архив- Пловдив)"Отец Паисий" днес3 месеца. Най-малко толкова ще продължи ремонтът на улица „Отец Паисий”. Още на петия ден от първата копка на кмета обаче, живущи по емблематичната успоредна на Главната и хората, които правят бизнес там, обмислят общи действия срещу решението на общината. Причината- липсата на информираност и дебат по повод проекта на администрацията за разширяване на тротоарните площи и цялостната промяна на улицата.

Вече има и няколко затворили обекта в зоната, в която паважът е премахнат. Достъп на автомобили няма, пешеходците също се оттеглиха.  Те избягват да преминават по Отеца заради условията в момента там. Отделно жителите и търговците няма къде да си изхвърлят сметта, тъй като кофите за боклук са премахнати.

Оказва се, че обитателите и бизнеса по „Отец Паисий” не са били информирани относно плановете на общината да разкопае улицата.  „Ремонтът и обновяването бяха обявени от кмета на Пловдив на пресконференция за медии, когато багерите вече къртеха гранитните павета. Аз живея на улицата и отначало помислих, че аз съм пропуснала информация, но се оказа, че такава не е предоставяна на никого предварително. Обявата на сайта на Община Пловдив е от деня на започване на ремонта. В момента улицата е пуста, заведенията, магазините - празни, водата спира периодично, няма контейнери за изхвърляне на боклук”, коментира във Фейсбук Веселина Сариева. „Негодуването на обитателите и преминаващите расте от ден на ден, защото се получава бегла информация от медиите, но Общината не е презентирала публично план, не е ясно дали ще има обезщетение за бизнесите, дали ще се съгласува проектът за ремонт с живущите, паметници на културата и експерти урбанисти”, допълва тя.

Основното притеснение и за нея е свързано с нивото на тротоарите и опазването на паветата на улицата. Тя е настлана с павета, добити преди повече от 80 години от разрушеното вече Марково тепе. Те имат специфична продълговата форма и са един от символите на тази улица, наравно със сградите в стиловете сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм, някои от които на видни български архитекти като Йосиф Шнитер, Камен Петков, Димитър Попов, Стойко Стойков. Сариева и другите жители по Отеца питат дали специфичните павета ще бъдат запазени и върнати на мястото им. Задочен отговор получиха от кмета още преди седмица- по-едрите павета от „Отец Паисий” ще отидат в Тютюневия град. Това обаче значително ще промени визията на знаковата централна улица.

Очаквайте продължение по темата

  • 07 Фев, 2018 | realist
    ... apx e tochen, a na tova dravche skoro shte mu udarjat baltijata. Optikata e chudesna prez 2019ta - ploshtad Zentralen shte bade stroitelna jama - za dobre doshli. Strahotni proektanti, javno prioritetite sa drugi.
  • 07 Фев, 2018 | Арх
    Напълно излишен ремонт, за да се поделят едни пари. А намаляването на паркоместата е поредната идиотия на Тотев. От едната страна е Сахаттепе, от другата бил. Цар Борис III, Отец Паисий е единственото място за паркиране покрай линеарния търговски център, какъвто е Главната. Все едно Кауфланд, Метро или моловете сами да си ликвидират паркингите. Като всичко останало напоследък и това не е обсъдено с пловдивските архитекти.
  • 06 Фев, 2018 | Идйф8
    Ами нищо да не се ремонтира, щото на бякой все нещо му пречи
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

19 Фев, 2018

Пакостници оправят улиците на града (СНИМКИ)

Ретро бус вози най-важното за ремонтите на пловдивските артерии

Таня Грозданова

През последните два мандата в Пловдив на почти всеки ремонтиран булевард или улица, където изскочат археологически артефакти, на заден план се вижда един странен надпис – „Пакостници“.  Чете се върху предницата на лекотоварен автомобил УАЗ.   

Най-скорошната среща с бусчето е от пресния ремонт на ул.“Отец Паисий“  в сърцето на града, където "палавите" строители от „Драгиев и ко“ „разровиха“ два участъка и попаднаха на две археологически структури.

Пакостниците бяха и преди близо две години на ремонта на бул.“Васил Априлов“, когато откриха античен зид до входа на ВМИ и след като ги хокаха от НИНКН и МК, че не различават древните тухли на око, вече са натрупали опит.  

снимка: архив

снимка: архив от ремонта на бул. "Васил Априлов" през 2015-а г.

По-възрастното поколение ...

» повече
15 Фев, 2018

Археологически находки отново излязоха на ул. „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Останки от антична сграда са открити почти на повърхността

От двете им страни текат обратни води

 

Ремонтните дейности по култовата централна улица „Отец Паисий“ отново навлизат в интересна фаза. Късно след обяд в сряда работниците са попаднали на археологически артефакти, които се намират почти на повърхността.

В близост до Седмото тепе от североизточната страна на улицата се виждат останки от антична сграда. На мястото вече е екипът на наблюдаващия археолог Мая Мартинова.

Големият каменен блок най-вероятно е праг на красива сграда. За това говорят двете обли дупки от едната му страна. В тях са влизали вертикалните оси за отваряне на тежка порта.

Най-лошото в случая за археолозите е, че от двете страни на зидовете текат обратните води на околните сгради.  

» повече
07 Фев, 2018

Министерството на културата провери ремонта на „Отец Паисий”

От инспектората към ведомството излизат с предписание до общината, улицата трябва да бъде възстановена в автентичния си вид

Връщат извадените вече едри павета, които общината искаше да пренасочи към Тютюневия град  

Специфичните павета по "Отец Паисий" остават на улицата Едрите павета по улица „Отец Паисий” трябва да бъдат върнати на мястото им, а не да бъдат пренасочвани към Тютюневия град. Улицата трябва да бъде възстановена в автентичния й вид след края на ремонта. Токова предписание ще получи Община Пловдив от Министерството на културата, след като тази сутрин Инспекторатът към ведомството направи проверка на място. На „Отец Паисий” е бил регионалният инспектор Слави Славов.

Била е проверена документацията по представения още през 2015г. и съгласуван проект за ремонт на улицата. Археология не се очаква да излезе, тъй като върви ...

» повече
06 Фев, 2018

Хората от „Отец Паисий” знаят, че ремонтът е за хубаво, но държат да бъдат информирани

Не ни казаха дори къде да изхвърляме боклука си, оплакват се представители на притиснатия от ремонта бизнес по улицата

Искат график кога ще им бъде спирано водоподаването

16.25 часа. Разкопаната улица „Отец Паисий”. Камари с пясък, вместо паважна настилка. Строителна техника дреме затихнала, а около нея търчат единици пешеходци. Търговци наблюдават от вътрешната страна на витрините си липсата на движение. И се чудят защо час преди края на работния ден строителите, от които на практика зависи бизнеса им, са опразнили обекта. Това ни притеснява най-много.  Колко време ще продължи това. На едно място прочетохме два месеца. На друго три. А както е тръгнало, може и повече време да отнеме. Всъщност, големият проблем е, че не сме информирани за нищо ...

» повече