Подтепето

гласове

27 Юли, 2017

Веганите излизат на протест в Пловдив

„Нищо не е наред в този свят. Всички ние трябва да се борим за справедливост и свобода! Вдигнете юмруци! Юмруци горе!“ – зоват веганите

Те определят събитието си като "революционно и историческо"

От Сдружение „Български Вегански Съюз“ информират, че „събота в град Пловдив, на Централеният площад до фонтана, от 18:00 - 21:30 ще проведем революционен и исторически първи ВЕГАН ПРОТЕСТ в Пловдив! Моля, кажете на вашите близки и близките на вашите близки.“

Това е цялата информация, която НПО-изпрати днес до пловдивските медии. От нея не става ясно нито каква е целта на протеста, нито за каква революция се борят. Колкото до определението „исторически“ сме склонни да се съгласим, тъй като репортерското ни проучване показа, че подобен протест под тепетата не е правен.

За повече подробности около организаторите екипът ни се порови и разбра следното. Сдружение „Български Вегански Съюз“ се самоопределя като „правозащитна организация за правата на животните, имаща за цел да разпространи „Веганизма“ в България. Ние сме съюз от вегани аболиционисти, които се борят за живота и свободата на животните. В БВС споделяме убеждението, че обединени можем да концентрираме силата си много по-ефeктивно с/у „Карнизма“, отколкото разeдинени. Именно заради това, основен наш стремеж е да увеличим Съюза.“

Според манифеста на организацията, публикуван в сайта им, членовете й споделят обща система от убеждения и живеят според етиката, че всеки невинен живот е свещен и трябва да има правото да изживее естественото си състояние на съществуване в мир, без намеса.

„Тези, които нараняват или разрушават живота около тях, или създават ситуации, в които животът или неговото качество са застрашени, от този момент нататък няма да бъдат считани за невинни и няма да имат права на свой ред,“ се казва във въпросния манифест.

Организацията твърди, че се бори за всички невинни жертви. „Срещу безброй несправедливости. Борба! – Борба за свобода… Нищо не е наред в този свят. Всички ние трябва да се борим за справедливост и свобода! Вдигнете юмруци! Юмруци горе!

Веган = справедливост, НЕ състрадание.“

 • 30 Юли, 2017 | PB
  Снимката не е от това събитие. Мога да предложа на редакцията актуална снимка, но съм сигурен, че имат, тъй като беше пълно с фотографи. Като цяло - организацията беше слаба, контрапротестърите, които се хранеха със сандвичи, в непосредствена близост - бяха далеч по-атрактивни, а в завързалия се спор, с организаторката - и доста по-подготвени и речовити. Като за Пловдив е добре!!
 • 29 Юли, 2017 | Leleee
  Тези са се взели много на сериозно, май... Кой умря и им даде корона, че да се изказват кой бил невинен или не... И не, нямам нищо против милите вргани, имам проблем, когато те имат против останалите какво ядат.
 • 27 Юли, 2017 | Мария Ангелова
  Защо постоянно търсим причини да се делим? Вегани, месоядни, християни, будисти, селяни, градски, цесекари, левскари, лесбийки, цигани, негра, чалгари и тн и тн, до безкрай. Какво значение има всъщност? Всеки да следва собствените си интереси. Аз също не се храня с месо, но го приготвям почти всеки ден за семейството си. Ние не си пречим!Правете каквото ви харесва, само не пречете.
 • 27 Юли, 2017 | Иван
  Аз лично мисля да ида и да ям кифтета и пържоли пред тях Съветвам повече хора да го направят,ще е по-забавно.
 • 27 Юли, 2017 | Анна
  Аман от недоволни вегани!
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

09 Окт, 2017

Борци срещу месото унищожиха барбекютата в Лаута

Всички барбекюта в парка са били унищожени през нощта

Вандалският акт е придружен с надписи против консумацията на месо

Вандалско унищожение в парк Лаута посрещна тази сутрин жителите на квартал Тракия. Всички барбекюта, поставени в зоната на парка в близост до блоковете са били унищожени през нощта. Най-вероятно извършителите са крайно настроени вегани, борци срещу консумацията на месо. Унищожението очевидно е умишлено и за целта са използвани нужните инструменти, коментира районният кмет Костадин Димитров.

На всяко съборено барбекю е изрисуван и надпис със спрей "Месото е страдание", "Месото е жестокост" или "Месото носи болка". Полицията вече е информирана за вандалския акт, а извършителите ще се издирват по видео записи от камерите в парка. 

„Надяваме се хората, унищожили обществено имущество, да ...

» повече