Подтепето

криминале

22 Юли, 2017

Съседски войни в Капана

Снимка: Капитал

Четиричленно семейство наби собственика на „Паваж“ и съпругата му

Семейството залива с вода клиенти на кафенета и скача на бой на служителите им

Чифудови започват битките срещу всеки с жалби, проверките на институциите не показват нарушения и тогава фамилията скача на бой 

Историята, която ви разказваме прилича на сецнарий от холивудски хорър или на епизод от британския риалити сериал „Кошмарни съседи“, но всъщност е от живия живот в сърцето на Пловдив. 

Развива се в квартала, който допреди година-две бе призрачен – Капана. В него не се случваше нищо, нямаше туристи, нямаше култура, нямаше и бизнес. Явно развитието му пречи на назадничави човеци, които са свикнали само да спят, да ядат и ги дразни всеки, който се развива, а ако се забавлява под носа им, то вече е достоен да бъде убит с камъни.

Злодеите във филма са семейство Чифудови, разказават потърпевшите от тях из околните улици, а потърпевши са не само тези, които всеки ден са там, за да работят, но и случайни туристи и клиенти. Чифудови използват като оправдание за дерибействата си из квартала факта, че дедите им имали парцел в Капана още през 30-те години на миналия век.

Те са се съдили и със съседите си на горния етаж, пускат жалби за комшиите си и срещу всичко случващо се, разказват съкварталците. „Например срещу това да бъде Ядрото нещо друго освен тоалетна, както е било преди. Така си им е харесвало. Дори в момента са си отрязали знамената пред тяхните прозорци. На „Златарска“ само там няма знаменца, защото ги отрязха. Пуснали са жалба срещу саксията с цветя на улицата. Такъв тип хора, които пускат жалби срещу всичко и всички, викат проверки. Във всички институции ги познават,“ споделя нападнотото младо семейство Маркови. 

Този тормоз не е от вчера и не е само към един човек. Този тормоз е генерално към всички, които същестуват на тази улица, твърдят собственици на малки бизнеси от „Златарска“, а и такива по пряката й „Загреб“. 

Собственици и служители в съседните обекти разказват подобни истории. Всички са си патили и продължават да си патят от “активността“ на Чифудови. Фамилията атакува с жалби всичко на всички инстанции. "От РЗИ идват почти през седмица да замерват шума. Досега нямаме нито едно нарушение. Спазваме работното време,“ разказва Мадлен – съпругата на Райчо Мраков от „Паваж“. 

Собственичката на заведението на ъгъла на „Загреб“ и „Златарска“, което бе залято с червена боя още преди да отвори, разказва, че преди два –три месеца, след старта на ремонта на помещението била посетена от жената и тя й заявила, че ако направи заведение ще го затвори. 

Последният пресен случай на тормоз, посегателство и побой е от четвъртък вечерта, когато на сцената на Ядрото в кв. Капана имаше концерт Jazz дивата Мирослава Кацарова. Малко преди 11 вечерта член на фамилията Чифудови директно скача на бой на собственика на ресторнт „Паваж“, който по това време прибира масите и столовете.    

„Ние сме им най на удобното място, заведението ни се намира буквално на 15 метра от тяхната кооперация. Ние с тези хора не сме се запознавали. Засичали сме се още преди две години, когато започнахме да правим ремонт на помещението. Те са семейство с две момчета тийнейджъри, а родителите са на видима възраст около 50 години.

В началото започна към колегите, които, когато почиват излизат отстрани и сядат на парапетите – няма пейки изградени, те взимат въздух, пият по кафе и пушат по една цигара. Още тогава започна да крещи по тях и по мен, обижда ги постоянно,“ връща лентата Райчо.

Не е проблемът, че някой пуши там цигара, било той турист, клиент или работещ в Капана, проблемът за тях е, че съществуват търговски обекти, единодушни са всички на улицата. 

Собственикът на „Паваж“ разказва, че първият сблъсък с тяхното семейство не е това нападение, а отпреди година, когато колегата му от кафетерията Мънки хаус, завежда дело срещу тях, защото те системно вечер изливали кофи със студена вода върху клиентите му.

„Просто нашето заведение не е под техните прозорци и няма такъв размах на действие срещу нас. Ние нямаме претенции да работим до среднощ. Нашите сили са до 11, а още в 10,30 кухнята спира да предлага храна. В 11 и 10  и 15 прибираме столовете отвън, както беше и в четвъртък.

След като преди седмица той се беше заяждал с наш клиент и го беше псувал без причина, завръщайки се пиян от някъде с жена си, агресира защо има хора на тази улица. Тогава се намесих, исках да проведа нормален разговор с него, а той почна да крещи, че от 34-та година дядо му и баба му имали парцел и си е местен, пък ние сме пришълци, идиоти, тъпанари и тесен ще ни се види светът.

Винаги с едни ругатни и много силни обиди към нас и семействата ни. В една такава ситуация нямаш адекватна реакция, по-скоро оставяш го, подминаваш го такъв тип човек и така да си се занимава, до момента, в който той не започне да ти пречи на работната среда, на писхическото състояние.“ 

Единият син от Чифудови дошъл при Марков докато той прибирал столовете. Концертът вече бил приключил, имало е доста хора на двете улици. С периферното зрение Райчо успява да види целеустремено приближаващия се младеж с един особен поглед, който говори, че нещо ще става. „Аз дори имах само няколко секунди да осъзная какво ще последва. Той се нахвърли с глава върху мен, съответно аз го избутах встрани. Имаше колеги, които почиваха отсреща след смяна в кухнята, те дойдоха и хванаха него и мен, за да не се случи нещо повече. Той се обади на семейството си и на 112, защото видя много хора срещу себе си. Аз се отдръпнах, но след 30 секунди се появиха всички от семейството, мъжете голи до кръста. Получих светкавичен удар от брат му по челюстта. Получих още няколко удара и от тримата пак в челюстта. В същия момент дойдоха и други съседи, чули виковете. Тогава имаше поне 50 свидетели на улицата. С единия удар, те ме зашеметиха и аз залитнах. Загубих за минута-две съзнание и не знаех какво се случва. Тогава жена ми се е намесила, за да ме предпази.“ Това разказа за нападението пред Под тепето Райчо.  

Съпругата му Мадлен развълнувано си спомня, че видяла мъжа си замаян и излязла с идеята да се опита да спре възрастния Чифудов, който го налагал. „Мислех, че той на мен няма да ми посгене като жена. Блъсна ме супер грубо, аз се бях залепила за него, а той ме блъскаше. По едно време жена му ме хвана и започна да ми извива ръцете.“ Мадлен има рани и синини по ръцете си. 

„Ако двайсет души не бяха го хванали просто щеше да ми разбие главата. В една такава ситуация, като няма трайни и тежки телесни повреди, а са леки, нищо не се случва. Ще подадем жалба в полицията.

Те пристигнаха и тогава на място, но Чифудови се заключиха горе в дома си и не отвориха на полцията. Дойде линейка, откараха ме в Спешното на „Св.Георги“, установиха отока, не можех да се храня известно време, дори още си отварям трудно устата. 

Изкарали сме всякаква документация, но не знаем какво ще последва от тук натък. Семейството е много добре познато на полицията. Най-големият абсурд е как тези хора въртят цялата улица на малкия си пръст. На всяка тяхна жалба институциите се отзовават, защото са длъжни и когато стане въпрос, че всички околни видимо имаме пробелм с тях, с тези гамени съседи, никой не може да направи нищо.

На обществените обсъждания за квартала майката е заявавала, че не искат нищо в квартала, а да си остане както е бил преди две години. 

Ние пък правим вкусна храна и хората ни оценяват, искаме да си работим. Клиентите са ни хубави хора – българи и чужденци. Изведнъж се появяват тези, държат сметка на клиентите ни, крещят срещу всички, заливат ги със студена вода...

И никой не може да ги спре. 

Няма престъпност в Капана! Ние самите за две години не сме сигнализарали нито веднъж с паник бутон на СОТ-а, който ни охранява. Това е показателно и се радваме, че е така! 

Тези хора обаче години създават ядове на всички, които работят, хранят се или си прекарват добре в Капана. И за това искаме да се разбере за съществуването на тези проблемни хора, ако има някой да поеме инициативата и да направи нещо.“

Младото семейство Маркови споделя, че през последните седмици мисли само за това на този какво ще му хрумне на главата и ето - изби в побой срещу тях. Ресторантьорът и служите му са притеснени от следващата стъпка на бившия военен, който злоупотребява с алкохол и най-вероятно има оръжие вкъщи.

Чакат следващия път, защото никой не предприема нищо.   

„Ние не сме се сбили, те ни набиха. Ние преценихме, че е по-добре да не бием двама младежи на по 17-18 години и техния баща, който едвам ходи и е 100 кила. Иначе лесно можем да се справим и персонал, и клиенти с тях. Имаме 10 души на смяна, от тях четирима по 1,90. Ще е лесно, но не е това начинът. Искаме да се разбере за тези хора и оторизираните инситуции да се заемат,“ заключава Райчо Марков.

Двамата с Мадлен имат среща с адвокатите си в понеделник. Ще подадат жалби в прокуратурата и полицията.  Не очакват кой знае какво, защото са направили справка и в най-добрия случай това е глоба. 

Санкцията обаче може и да не стигне до наказаните, тъй като те не отварят вратата си на никого, не получават призовки, не подписват нищо. „Съпругата дори е била обявена за издирване за дела, знаят я, че е вкъщи и пак нямат право да направят нищо освен да позвънят на вратата им,“ припомня Мадлен. 

Наш репотер също потърси сем. Чифудови, за да чуем тяхната върсия. Нали не мислите, че ни отвориха?! Въпреки това те имат право да изложат своята версия и ако желаят, могат да се свържат с нас. 

 • 26 Юни, 2018 | ало
  Скоро ще има аут от жилищния квартал Капана, особено Котка и мишка, ще бъдат наритани и забравени и от господа
 • 26 Юни, 2018 | помияр писар -
  ЗАЩО лъжеш ей помияр, дано пукнеш , проклинам тебе и фамилията ти
 • 26 Юли, 2017 | учудващо е
  Че във всички вестници беше премахната фалшивата и клеветническа новина, а в под тепето още стои, защо ли?
 • 26 Юли, 2017 | жители на Капана
  Възмутени сме от тази долна публикация във вашия сайт.
 • 25 Юли, 2017 | калашников
  Долните и подли душици , които са написали клеветите за това хубаво четиричленно семейство, ще отговарят пред съда за фалшивата новина.
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини