Подтепето

култура

16 Фев, 2018

Реставраторите от Старинен Пловдив се заемат с паното на Енчо Пиронков (ГАЛЕРИЯ)

Маестрото се е съгласил кармичното пано да бъде преместено при необходимост

Замазаната творба мобилизира гражданското общество, администрацията и гилдията

Сговорна дружина планина повдига. Тази стара българска поговорка видяхме в действие пред последните няколко дни под тепетата. Тя се случи след сигнала на скулптора Иван Тотев във фейсбук групата „Граждани срещу „графити“ – Пловдив“, че е покрито с фасаген живописно-керамично пано от великия български художник Енчо Пиронков, намиращо се в подлеза на бул.“България“  срещу СУ „П. Яворов“ в Пловдив.

Сагата започна на 8-ми февруари - денят, в който маестрото откри самостоятелна изложба с десетки живописни платна, посветена на 85-годишнината му, в столичната галерия  Нирвана.  

Вестта за заличаването на творбата бе тиражирана бързо не само в социалната мрежа, реагираха и пловдивските медии. Започнаха ...

» повече
16 Фев, 2018

Безплатна танцова седмица в Пловдив

Всеки може да избере своя танц

Популярното танцово училище Dance Station Plovdiv стартира „Седмица на отворените врати“ с две кампании, насочени към възрастни и деца по случай рождения ден на центъра.

В рамките на цяла една седмица от 21-ви до 28-ми февруари, малки и големи ще могат да се забавляват с професионалните танцьори и преподаватели на Dance Station – най-модерното място за танци. Всички желаещи да посетят залите на Dance Station Plovdiv, намиращи се на четвъртия етаж в Дома на културата „Борис Христов“, могат напълно безплатно да се включат в уроците, предлагани в училището. „Елате да потанцувате, да погледате или просто да получите повече информация за предлаганите класове в училището“, призовават преподавателите, голямата част от които са национално известни с участията ...

» повече
13 Фев, 2018

Театър и вино за Св. Валентин в Пловдив

Сомелиерът Михаил Мaрковски презентира серията New Bloom след специална постановка в Дома на културата

Специална театрална вечер по случай 14 февруари, включва културният афиш на Пловдив. На Свети Валентин в Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа ще започне авторския концерт-спектакъл „Грамофонът“ на Виктор Калев. А след него ще има празничен коктейл с изпълнение на Мирослава, която стигна до финала на последния X-factor. Музикалните изненади ще бъдат сервирани с едноименната серия вина на New Bloom Winery. За тях ще разкаже малко повече председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски. Целта на вечерта е да предложи алтернатива в забавленията по повод на популярния празник.

„На 14 февруари отбелязваме един от най-популярните български народни празници, свързани с виното - Трифон ...

» повече
13 Фев, 2018

Лили Иванова с два концерта в Пловдив

Примата пее в зала СИЛА на 21 февруари, на 28 юни излиза на древната сцена на Античния театър

След като посрещна 2018 г. с новината за 3 концерта – в Пловдив, Варна и Русе, сега Лили Иванова добавя още осем нови дати към турнето си „За пълноценни мигове с музиката“, като една от тях е втора за град Пловдив.

Така голямата изпълнителка ще излезе на сцената за общо 11 концерта в общо 8 града – Варна, Русе, Благоевград, Ботевград, Свиленград, Плевен, 2 концерта в Пловдив и 3 поредни в зала 1 на НДК в София. Партньор на Лили Иванова за поредна година е Лидл България.

Пловдив е първият град, който ще посрещне Лили Иванова – на 21 февруари, в спортна зала С.И ...

» повече
12 Фев, 2018

ФСБ обещават незабравимо двучасово шоу в зала Сила

Зала СИЛА ще приеме легендарната българска група ФСБ на 31 март от 19 ч. Денят на концерта  е избран неслучайно, защото съботният ден ще спомогне концерта да бъде преживян и от хората от близките на Пловдив селища. Шоуто е гарантирано с изпълнението на неостаряващите и любими на поколения българи класики - “След десет години”, “Високо”, “Няма как”, “Не така”, “Обичам те до тук” и много други незабравими композиции.

На една сцена ще излязат настоящите членове на култовата група - Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, които за пореден път ще докажат, че ФСБ е не просто емблема на българския рок, а е институция. Музикантите обещават двучасово шоу с изпълнения на над 20 песни създадени през дългата им сценична кариера. Специално за ...

» повече
11 Фев, 2018

Големият Енчо Пиронков със самостоятелна изложба на 85 години

Маестрото събра семейството си в столична галерия

Големият пловдивски художник Енчо Пиронков изненада почитателите на изобразителното изкуство със самостоятелна изложба в столичната галерия Нирвана. Въпреки че преди време обяви оттеглянето си, 85-годишният маестро подреди десетки платна в арт пространството в София. Вернисажът му събра голямото семейство Пиронкови на едно място. Съпругата на Енчо- Катя посрещаше гостите на изложбата, а дъщеря му Вида стоеше дълго пред всяка от картините.  Синовете му Петър и Стою пристигнаха заедно със съпругите си и с внуците на художника - Енчо, Катерина и Никола.

Светлин Русев, проф. Любомир Стойков и колекционерът Боян Радев обиколиха и трите зали в галерията, за да разгледат детайлно пъстроцветните платна на твореца, известен като един от най-ярките представители на Пловдивската школа от ...

» повече
10 Фев, 2018

Виена търси Европейските универсалности в картините на Златю Бояджиев

Виена посрещна Златю Бояджиев. В Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена се откри изложбата „Златю Бояджиев  - живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на ЕС“. Едновременно с творчеството на големия маестро беше представен и съвременният пловдивски художник Стоян Куцев. Проявата е втора част от съвместния проект на БКИ „Дом Витгенщайн“ и Градска художествена галерия - Пловдив, с която се популяризира културното наследство на бъдещата европейска столица на културата Пловдив - 2019. Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата.                  

Изложбата откри директорът на „Дом Витгенщайн“ доц.д-р Румяна Конева, която изтъкна, че чрез самобитността в творчеството на Златю Бояджиев могат да бъдат открити значими европейски универсалности, защото „посланията на неговите картини от Монмартр и българските селски пейзажи ...

» повече
09 Фев, 2018

Театърът се мести в Кючук Париж за три седмици

Любими актьори от екрана и сцената идват при пловдивчани

XIV-то издание на Зимен фестивал на изкуствата събира най-доброто от българската театрална сцена

Асен Блатечки, Николай Урумов, Параскева Джукелова, Албена Михова, Ованес Торосян, Михаил Билалов – това са само част от звездите, които ще видим в НЧ"Христо Ботев-1905"

Третата по големина работеща зрителна зала в Пловдив, която се намира в Народно читалище „Христо Ботев – 1905“ отваря широко врати за любителите на театралното изкуство под тепетата в периода 17 февруари – 1 март. Културното средище се намира на ул. "Даме Груев" № 1 в район „Южен“, известен със звучното име "Кючук Париж".

Фасадата на читалището поразително прилича на умалено архитектурно копие на Народния театър и усърдният екип, който работи там, от години прави един ...

» повече
09 Фев, 2018

Пловдив посреща най-доброто от американския съвременен танц

България посреща най-доброто от американската сцена за съвременен танц между 26 и 28 март в Пловдив с 9 спектакъла, избрани от престижно международно жури. Всяко представление ще дебютира както пред българските зрители, така и пред директори на театри и фестивали от цял свят, които ще посетят Пловдив специално заради събитието. Селектираните танцовите компании отразяват многообразието на стилове, каузи и артистични гласове на съвременната сцена в САЩ. SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц се организира от American Dance Abroad и ONE DANCE WEEK в сътрудничество с Община Пловдив и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Генерален партньор на проекта е Фондация „Америка за България“. Организаторите благодарят и на Посолството на САЩ в София, Trust for Mutual ...

» повече
09 Фев, 2018

Маскарадни игри в Коматево

 

Кукери ще гонят злите сили на Сирни заговезни

По стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни (Сирница) в България се организират маскарадни игри. Пловдивският квартал Коматево ще се изпълни с маскирани мъже, които ще гонят зли сили и демони на 18 февруари, неделя. Сборният пункт на участниците е пред читалището в квартал Коматево, от където маскарадното шествие ще тръгне по улиците. Очаква се кукерските игри да започнат в 11 часа. 

Кукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати или джамалари, са традиционни български карнавални фигури  с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. Празничните карнавали се организират  точно на Сирни заговезни в много християнски страни.

» повече