Подтепето

Най-нови Най-коментирани Най-четени

култура

20 Апр, 2018

Сключени са общо 240 договора по проекти за програмата на Пловдив 2019

Фондацията в очакване на доклада на ЕК след последния мониторинг и наградата Мелина Меркури, на стойност 1,5 милиона евро

Всички събития в Европейска столица на културата са с осигурени локации, отбеляза Светлана Куюмджиева

След 21 работни дни ще разберем дали Пловдив ще е заслужил наградата Мелина Меркури, на стойност 1,5 милиона евро, която Европейската комисия връчва на онези градове, справили се добре с подготовката за проекта Европейска столица на културата.След 21 работни дни ще излезе и докладът на журито от ЕК, пред което екипът на Фондация „Пловдив 2019” представи свършеното до момента в Брюксел миналия ден. Наградата Мелина Меркури не е ултимативна, тя не се дава със сигурност. Ако Пловдив я спечели, значи е на правия път ...

» повече
19 Апр, 2018

Куп световни музикални звезди на Античния тази година

Горан Брегович представя проекта си „Три писма от Сараево” на древната сцена през септември

Куп световни звезди ще се качат на сцената на Античния театър в топлите месеци. Пловдивската публика ще види и чуе на живо някои от най-популярните имена от класическата, рок и поп музика. От кабинета на зам.-кмета по културата Александър Държиков обявиха пълната програма от събития на древната сцена, която тази година е пребогата.

Официално бе обявен и концерт-спектакълът на Горан Брегович- „Три писма от Сараево”. Той ще се състои на 28 септември и ще закрие музикалната година на Античния театър.

Ето и пълната програма:

май 2018 г.

29.05.2018 г. - Концерт на дует „Ритон“, част от седмицата на благотворителността,

30.05.2018 г. - Концерт ...

» повече
19 Апр, 2018

Ирена Иванова за „Остайница“: Описах травмите в живота на балканския човек

За новия роман на Ирена Иванова, позната още като Рене Карабаш се изписаха редица ревюта, достъпни онлайн. Всички те са възторжени. Можете да прочетете това ревю в Капана: "Остайница".  А сега ще си говорим направо с автора на книгата, която успя да плени читателите си.

Колко време ти отне написването на романа след стихосбирката „Хълбоци и пеперуди“?
Върху романа работих около 2 години и повече дори, тъй като трябваше да изуча Кануна на Лека Дукагини, трябваше да стъпя на здрава основа. Успях да направя психологически портрет на моя живот по някакъв начин, а и на останалите хора, защото книгата е доста събирателна и илюстрира най-често срещаните травми в човека или на хората от Балканите.

Кажи ни повече за главната героиня ...

» повече
19 Апр, 2018

Специалността „Славянска филология“ в Пловдив навърши 40 години

През 2018 година Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” чества 40-годишнината на една от най-старите си и утвърдени с времето филологически специалности – Славянска филология.

Профилът "Бохемистика" (чешки език, литература и култура) е с утвърдени през годините традиции и е една от най-старите славистични специалности в Пловдивския университет, съществува от 1978 г.

Студенти организираха Чешка вечер, в която се разиграваха различни викторини, младежите увлекателно представиха истории за интересни места в Чехия, разкриха любопитни факти за културата на тази страна.

Доцент д.ф.н. Жоржета Чолакова е ръководител на катедра „Славянска филология“. Тя работи в ПУ „Паисий Хилендарски“ от самото създаване на специалността.

Какво значат 40 години за съществуването на една дисциплина и каква е реализацията на студентите, които завършват „Славянска ...

» повече
18 Апр, 2018

Има ли отговори на проблемите на патриархата, половата идентичност и мястото на жените в обществото в „Остайница“

Йоана Иванова

Дали дебютният роман на Рене Карабаш запълва нуждата от творби, които да започнат обществен диалог по тези въпроси

Погълнах „Остайница“ наведнъж. Не ме остави докато не изядох и последната страница. И мисля, че няма друг начин да се консумира тази книга.

Дебютният роман на Рене Карабаш бе сравнен с песен, театрален монолог, поток на мисълта. Не мога да преценя кое определение е най-точно, но книгата наистина се чете за не повече от 3 часа.

„Остайница“ е един красив експеримент, но при всичките му достойнства не му липсват и недостатъци. За да спестя спойлерите на тези, които още не са прочели романа, тук само ще обобщя няколко момента.

Няколко дребни (и не толкова дребни) детайли стоят недоработени – общуването между ...

» повече
16 Апр, 2018

Ученици от пловдивски училища показват свои презентации на събитието "#Пространство Култура"

Ученици от пловдивски училища показват свои презентации на събитието "#Пространство Култура". Събитието е организирано от Център за опит и идеи "Salve" с подкрепата на Община Пловдив. Събитието ще бъде на 22-ри април 2018, от 16.00 до 19.00 часа, в Музикален клуб "Петното на Роршах".

#Пространство Култура е форум, на който ще бъдат видяни и чути ученически презентации на тема "Моят свят и аз в него", "Съвременната музика", есета на тема "Моят Пловдив", "От импресионизъм до сюрреализъм - кратка история на авангардите", "Футуризъм" и "Дадаизъм" като стилове в литературата, "Каква беше музикалната 2017-та година", "Телевизионните професии и как да ги овладеем". Учениците са от различни пловдивски училища като ЕГ "Иван Вазов", ЕГ "Пловдив", Математическа гимназия, Гимназия с хуманитарен профил, СУ ...

» повече
16 Апр, 2018

Грандиозно Пинк Флойд шоу в Пловдив

Празнуваме 45 години от създаването на The Dark Side of the Moon в Колодрума с концерт на Brit Floyd през ноември

Пловдив ще отбележи 45 години от създаването на знаковия за историята на музиката албум на Пинк Флойд- The Dark Side of the Moon, с изключително шоу в Колодрума. На живо ще видим и чуем британската формация Brit Floyd, която прави най-великото шоу върху творчеството на епохалната британска банда. Музикантите, които свирят музиката на Флойд с тяхно разрешение, ще излязат на сцената в Колодрума на 18 ноември, за една много специална ретроспекция, посветена на 45-тата годишнина от великия албум от 1973  The Dark Side of the Moon.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на ...

» повече
16 Апр, 2018

Художници от цял свят идват да работят в Пловдив

От средата на месец април в Пловдив започват първите творчески резиденции по програма ADATA AiR, организирана от фондация “Пловдив 2019” в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. В края на миналата година фондацията отправи покана към артисти да се присъединят към проекта, като поработят известно време в Пловдив и създадат произведения специално за публичните пространства по бреговете на реката, остров Адата или други градски пространства, които са част от програмата за европейската титла.

Въпреки кратките срокове, тази възможност за творчески престой в Пловдив имаше изключително силен положителен отзвук и общо 320 артисти от цял свят изпратиха в рамките на един месец своите портфолия и първоначални идеи във фондацията. След селекция от жури общо 37 артисти от Германия ...

» повече
13 Апр, 2018

Френски уникати в Капана

Първо издание на френска граматика на български показва книжарница София

Редки образци на Френското книгоиздаване ще бъдат показани от 16 април до 11 май в книжарница София в квартал Капана. Част от колекцията си от екземпляри от XVI, XVII, XVIII в. от френски издания, френски автори и френски печатници на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия ще представи Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив. Той посвещава целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. Посетителите на книжарницата ще могат да видят и първото издание на френска граматика на български език, издадена 1869 г. във Виена.

Представените книги, документират водещата роля на френската култура ...

» повече
13 Апр, 2018

Концертът на ирландската звезда Имелда Мей на Античния безплатен за деца до 10 години

Концертът на новата музикална емблема на Ирландия- Имелда Мей в Пловдив на 9 юни ще е безплатен за деца до десет години. Това обявиха организаторите на шоуто от Тангра Мега Рок. Имелда идва под тепетата на върха на славата си, за да „зарази” публиката с музиката си. Имелда Мей и нейната шоу са великолепен начин, да запознаете децата си с една ярка звезда на живо. И поради тази причина, хлапета до 10 години (включително) ще бъдат пускани без билет, но придружени от своите родители, съобщиха от радио Тангра Мега Рок.

Едно от главните имена на съвременната британска сцена през последното десетилетие ще долети в България с бомбастичните музиканти от своята банда за един супер концерт в Античния театър в Пловдив ...

» повече