Подтепето

култура

13 Мар, 2018

Фондация „Дом за Пловдивската опера” кани министъра на културата в Концертна зала

Поводът е катастрофалното състояние на залата, провалянето на сезона на операта и липса на реакция от страна на държавата относно ремонтирането й, съобщават от фондацията

Фондацията „Дом за Пловдивската опера” организира пресконференция в Концертна зала, за която освен медии покани получиха министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, министър Лиляна Павлова, народни представители от Пловдив, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и представители на „Пловдив 2019”. От фондацията съобщават, че поводът за събитието е „катастрофалното състояние на Концертна зала, провалянето на цял сезон за концерти на Държавна опера Пловдив и липсата на адекватна реакция от страна на държавата за ремонтирането ѝ”.

„Ние, Съветът на фондация „Дом за пловдивската опера” от две години търсим диалог с Министерство на културата, за да помогнем на Държавна опера Пловдив - членове на нашата фондация оказваха помощ при изготвянето на техническото задание за ремонт, с няколко писма до МК искахме среща и изразихме готовност да привлечем за това техническия екип, който е правил обследването на „високото тяло“ от същия комплекс и дори да финансираме, ако това е проблем, процеса, както и да подпомогнем работата на проектанти и строители. Това сме го заявявали нееднократно, резултат няма. Вече месеци наред се бави възлагането на конструктивно обследване на сградата от страна на Министерство на културата и въобще стартирането на ремонта ѝ”, изказват мотивите си за свикването на пресконференция от фондацията. От там информират, че са решили събитието да се проведе в самата Концертна зала, за да бъдат показани и предоставени на място  документални кадри от фактическата мизерия на сградата. Там екипът на фондацията  ще декларира и позицията си относно инфраструктурното осигуряване и състояние на залите в Европейската столица на културата през 2019 година.

В съвета на фондацията влизат Любозар Фратев, Никола Добрев, Илко Николов, Георги Стоев и Мариана Чолакова.

 • 13 Мар, 2018 | ОПЕРетната агитка драпа да цуне безплатно теренче
  Многократните напъни на Гражд. Иниц... (пардон, извинете за мръсните думи) на АГИТКА ОРТАЦИ се оказаха, че искат да им харижа Терен да си построят Доходно Здание за офиси под наем, в което можели да подслонят ОПЕРетата, ако си плаща редовно. Некадърното "директорство" да намести трупата в (ПРЕ)скъпия "Борис Христов" (за какво носи това име?Има и СЦЕНА, не само подиум). Концерти - НЕ В БАЛАБАНА!
 • 13 Мар, 2018 | Пловдив 2019
  http://za2019.org
 • 13 Мар, 2018 | Пловдив 2019
  ето какво е състоянието: http://za2019.org
 • 13 Мар, 2018 | Пловдив 2019
  ето какво е състоянието: http://za2019.org
Още от рубриката "култура"

Подобни новини

02 Авг, 2018

Разрушително или съграждащо е решението „Долу сградата на бившия Партиен дом – Да живее Операта“ ?

В този си вид то е само предпоставка за политическо говорене и напразни надежди

Истината е, че актът не задължава никого с нищо

Таня Грозданова

Искрата за логорейнна буря светна още с обявяването на дневния ред за последното заседание на Общински съвет – Пловдив  преди лятната ваканция 2018 с внесената от кмета точка за разглеждане по искане на Фондация „Дом за Пловдивската опера“ Пловдив за отреждане на парцел за построяване на сграда за музикално-сценично изкуство до Концертна зала. След тричасовите дебати в залата и крайния резултат – прието на косъм с 27 гласа „за“, политическото говорене избухна бясно първо в социалната мрежа и в кулоарите на Съвета.

Мнения:

Десислава Йорданова, общински съветник от БСП на личната си страница във Faceebook: “Днес на ...

» повече
20 Мар, 2018

Добрата новина: Пускат поръчка за проектиране на Концертна зала

Лошата: Ремонтът няма да се случи за 2019г.

Добра и лоша новина съобщи в Пловдив днес председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Поръчката за проектирането на Концертна зала е в Агенцията по вписванията и вероятно процедурата ще бъде отворена още тази седмица. Но ремонтът няма да се случи за 2019г., когато градът ни ще е Европейска столица на културата.

Темата отново отвори Фондация „Дом за пловдивската опера”, чийто Съвет покани медии и институции на пресконференция в самата Концертна зала, за да говори за катастрофалното състояние на пространството за култура и липсата на резултатни действия от страна на Министерството на културата. Присъстваха депутатите Менда Стоянова и Георги Йорданов, областният управител Здравко Димитров, както и артистичният директор на Държавна опера ...

» повече
08 Окт, 2016

Стой, опасно за живота! Или в какви условия работи пловдивската опера

Разходка из тъжните потайности на Концертна зала

Тоалетната в Концертна залаСтой, опасно за живота! Този кадър на разтворено ел.-табло, напоително полято с дъждовна вода, идеално визуализира ситуацията в Концертна зала и условията, в които работи пловдивската опера. Те, условията, откровено са си опасни за здравето. Картинката е тъжна, да не кажем покъртителна. Домът на операта е в потресаващо  състояние, след годините на безтегловност преди идването на новото ръководство в лицето на Нина Найденова. И очевидно дълъг период на незаинтересованост от страната на институциите. Найденова обаче е решена да промени това, за което й стискаме палци. За отбелязване е, че все пак споменатата по-горе високо- волтовата кутия се намира под покрива на второто ниво, а не под открито небе. Там, където до преди ...

» повече