Актуално

Изложба „Видения“- абстрактна живопис на Васил Тенев в Градската галерия

Градската художествена галерия представя самостоятелната изложба живопис на художника Васил Тенев „Видения“, която се открива на 22 юни от 18.00 часа на втория етаж в Залите за временни експозиции (ул.“Княз Александър I“№15).  

В изложбата са включени повече от 25 творби, създадени през последните две години и непоказвани досега пред българска публика. Произведенията са в характерни за автора стил – абстрактна живопис в комбинация с пластични елементи.

Васил Тенев е роден на 5 май 1962 г. в гр.Мадан. Той е магистър по графичен дизайн в Националната художествена академия в София, в класа на проф. Димитър Серезлиев (1996). Възпитаник е на Училището за изящни изкуства в Пловдив(1981). Работи в областта на живописта, графичния дизайн и керамиката. Негови творби могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания. Носител е на Първа награда от 10-и Международен конкурс по живопис Trofeo Arte Nel Mondo в Чезенатико, Италия (1994). Автор е на 23 самостоятелни изложби. Участва в множество съвместни изложби в България, Италия и Словакия.

За стила му изкуствоведът Светла Москова казва:  „Художникът умело комбинира метал, дърво и платно заедно с маслена живопис. Той изгражда своите композиции, базирани на амалгамата, получена от същностната изява на тези материали и изразните средства, характерни за собствения му художествен език. Изключителният естетически подход към композициите, носещи абстрактен декоративен изказ, се превръща в поле на идеи, преминаващи през праисторическата “азбука” на фигуратива, трансцеденталната иконография на християнското изкуство и съвременната “знаковост” на абстракционизма.“ 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина