Актуално

Къде е границата между патриотизма и национализма?

Филмът „Да живее България” търси отговори на наболели въпроси

Премиера на документалния филм на Адела Пеева „Да живее България” ще се състои в рамките на Киномания в Пловдив на 27 ноември в Лъки- Дом на киното. Лентата фокусира вниманието на обществото към един сериозен проблем – възраждането на екстремния национализъм у нас. В продължение на три години е проследено развитието на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив с подчертано патриотично чувство, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти.

Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние?

Къде е границата между патриотизма и национализма? Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой спомага за това осъзнаване: учители, родители, приятели, културни дейци, местното управление? Филмът търси отговори на тези въпроси. Гледайте го на 27 ноември, в Лъки- Дом на киното.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
Документален филм, 55 минути

Продуцентска къща
АДЕЛА МЕДИЯ

В копродукция с
Българска Национална Телевизия

С подкрепата на:
ИА Национален филмов център
Програма „Култура“ на Столична община

Сценарист и режисьор:
Адела Пеева

Оператори:
Димитър Скобелев
Пламен Гелинов
Светла Нейкова

Изпълнителен продуцент:
Слободан Милованович

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина