Актуално

Мадлен Алгафари след Камино: Приемането е най-големият съвременен дефицит

Цивилизацията изобщо не е прогрес

Душата пълна – имунната система на шест

Това са думи на Мадлен Николаева Стайкова-Алгафари, родена в София преди 50 години, омъжена, с две деца. Или накратко: най-чаровният и популярен психотерапевт у нас, който няма нужда от представяне – просто Мадлен Алгафари. По професия „подпирач“, както се определя тя, а в биографията ѝ пише: психотерапевт, преводач, писател с 10 книги зад гърба си.

Срещаме се преди десетина дни под тепетата. Мадлен бе поканена от Дамски клуб „Бизнес на високи токчета“ и неговата представителка за Пловдив Виолета Кузмова в студио ВиБоАспект, на беседа за новата ѝ книга „Пътят на сърцето“. Томчето е, родено след 40 дни по пътя Камино, изпълнено с поетични, прозаични текстове и импресии.

Докато слушаш благия ѝ глас отделни фрази се забиват в съзнанието на публиката: Цивилизацията изобщо не е прогрес, напротив – регрес е!; Приемането е най-големият съвременен дефицит; Душата пълна – имунната система на шест; Всяка дума има енергия, носи код…

Ето какво сподели за кодовете и знаците по пътя Мадлен:

„Пътят на сърцето“, защото имаше толкова много, направо нереално много сърца по пътя. Снимала съм над 100 каменни сърца, вкопани в земята, няколко от тях са в книгата.

Действително поклонническият път има много женска енергия. Това няма нищо общо с пола, тъй като пътят е много смиряващ. Там боли, от най- елементарните пришки през възпалени пети. Нормална болка,  час от живот и това е един от големите символи. Другият голям символ е раницата , защото си я носиш на гърба. Тогава, когато установиш, че можеш прекрасно да се чувстваш с един чифт джапанки и маратонки, едни къси гащи и две тениски, после си задаваш много въпроси. Какво правиш, защо ми е препълнен живота с какво ли не – не говоря само за дрехите.

Другият голям символ е стрелката. Там има едни големи каменни блокове – това са всички пътеуказателни знаци в живота. Според мен не съществува нещо, което не е пътеуказателен знак , ако знае човек как ди ги прочете.

Другият символ е мидата. Мидата носи всеки пилигрим на раницата си. Първо –защото мидата превръща боклука в бисер. Влиза там една песъчинка и … Това е символ на трансформацията, тя също е символ на женската енергия, а освен това прилича на разтворена ръка.

И тоягата – неизменната тояга. Е, вече са леки туристически, а не дебели от дърво.

Нищо, че чета, нищо, че работя терапевт… и си даваш сметка, че всичко, което имаш в живота е точно това, което трябва. И най-гадното и най-страшното, и най-отвратителния човек, които си мислиш, че ти е в живота е много важно да е там, защото има смисъл да е там. В момента, в който си зададеш въпроса какво значи това нещо, то веднага спира да бъде толкова гадно, защото придобива смисъл.

Болката може да бъде безкрайна само тогава, когато не сме разбрали защо е.“

Пътят на сърцето магистрала ли е или пресечна планинска пътека?

Всичко е! Понякога въобще няма пътека и трябва да с едно мачете да ходиш и да сечеш. Да, някой път е много широка магистрала, някой път криволичи. Друг път има супер много кръстовища и разклонения. Понякога губиш стрелката и указателните табелки…

Мадлен отговори на всеки въпрос на бизнес дамите с високи токчета под тепетата и на репортерът ни. Дълго раздава автографи и се снима, с всички.

Цялото интервю с нея и галерия с фотоси от срещата вижте в КАПАНА.БГ .

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина