Актуално

„Пловдив 2019“ разпредели 500 000 за проекти в загубилите кандидати за европейски столици

Фондацията разпредели средства по общо три пера

Сред бенефициентите на пловдивските общински пари – Община Кюстендил и Военноисторическия музей

Теодор Караколев

17 проекта от трите града и региона, които бяха на финала на надпреварата за „Европейска столица на културата“ получиха финансиране от фондация „Пловдив 2019“. Конкурсът се проведе като продължение на идеята, залегнала преди избирането на победителя, когато четирите града – Пловдив, София, Варна и Велико Търново се споразумяха част от държавната субсидия да се разпредели сред загубилите три града. Общо 40 са били кандидатурите за проектите, а в журито са участвали представители на Варна, София, Велико Търново, както и двама експерти от „Пловдив 2019“. Разпределени са общо 497 000 лв.

В същото време „Пловдив 2019“ разпредели средства и по още две конкурсни програми. Едната от тях е „В последния момент“, а другата „Малки проекти за общностно развитие“. По първата програма са разпределени четвърт милион лв, а по втората – 400 000 лв.

30 000 лв ще се отпуснат за проект на Община Кюстендил, в който танцьори, с помощта на съвременна техника, ще пресъздадат картини на Владимир Димитров – Майстора. Събитието ще се проведе по време на Празника на черешата на водоем в близост до Кюстендил.

Друг любопитен бенефициент от конкурсната програма на „Пловдив 2019“ – държавна институция – е Военноисторическият музей. С 40 000 лв се финансира проект за преоткриване на „изненадващи“ обекти, които да бъдат представени в градска среда в четирите града – финалисти. В Пловдив проектът ще се осъществи на 16 април. Два от най-добре финансираните проекта са във Варна – с 49 000 лв се субсидира „Приказки за Черно море“, мащабен спектакъл със съвременни технологии, който представя исторически факти и митологични разкази. С около 45 000 лв пък се подпомага проект в артистичния квартал на Варна „Таляна“ за артистично подобряване на визията на фасади на изоставени къщи.

По перо проекти „В последния момент“ са подкрепени 12 проекта с 225 000 лв. Членове на журито бяха Светлана Куюмджиева, Виктор Янков, Ваня Грозданова и Виктория Тодорова. 50 000 лв са отделени за провеждането на „НОЩ/Пловдив“, която тази година пропадна, поради конфликт между фондация „Отворени изкуства“ и Община Пловдив. Очаква се с отпуснатите средства програмата на събитието да се надгради и обогати, чрез специална програма, курирана от Владия Михайлова. Специфично подчертано в оценките е, че в този проект членът на журито и част от фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков не е участвал, като си е направил самоотвод. Дълги години Янков ръководеше именно провеждането на фестивала Нощ на музеите и галериите в Пловдив. По това перо са подкрепени и няколко музикални и театрални събития, както в Пловдив, така и в Родопите.

Един от проектите, които не получава финансиране е награждане на танцовия проект на фондация „Едно“ със спектакъл на световноизвестната Пина Бауш. Отказът предизвика критики от страна на директора на „Едно“ Асен Асенов във личния му фейсбук, според който проектът е отказан, понеже бил „проект за няколко джендъра“. В официалното съобщение журито преценя, че проектът е „продължение на вече финансирания фестивал в годината на титлата“ и се приема за „опит за допълване на бюджета на вече финансирано събитие“.

По перо „Малки проекти“ са получено най-много предложения – общо 260, от които са подкрепени 48, средно с по около 10 000 лв.

Всички одобрени и отхвърлени проекти, както и аргументите за тяхната оценка са публикувани на официалната страница на „Пловдив 2019“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „…Пина Бауш. Отказът предизвика критики от страна на директора на „Едно“ Асен Асенов във личния му фейсбук, според който проектът е отказан, понеже бил „проект за няколко джендъра“. Навлеците от „Пловдив За ЕДНО“ СА ЛОВКИ ИЗМАМНИЦИ МЕНТЕ ДА ВЪРВЯТ ДА СИ КОМУНИЗИРАТ РЕКА ПЕРЛОВСКА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина