Актуално

Популярна испанска група ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани

Групата "Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Испания ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гости на града на 20 юли 2017 г., от 20 часа на сцената пред Община Пловдив

"Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. "Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод „супа“) – студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

Една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

"Ла Туна“ ще гостува в Пловдив на 20 и 21 юли 2017 г. Всички разходи по пътуването са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата, която е с ВХОД СВОБОДЕН. 

В първия ден – 20 юли, групата ще има среща в 18:30 часа в заседателната зала на Община Пловдив със заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и представители на общинската администрация. По традиция, на тези срещи се извършва размяна на подаръци. Във всяка точка по света, която посещават "Ла Туна“, носят подаръци от Университета и от Общината на Алкала де Енарес за града – домакин, като изпълняват и една испанска песен за поздрав.

Около 19:00 часа "Ла Туна“ ще преминат в шествие и песни по Главната улица на Пловдив. По маршрута си до сцената, ще спират и ще пеят за хората, които са в околните заведения.

В 20:00 часа започва концерта, на сцената пред сградата на Община Пловдив, пл."Стефан Стамболов".

През втория ден – 21 юли, "Ла Туна“ ще направят туристическа обиколка на забележителностите на града с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив. По време на обиколката, на всички подходящи места отново ще пеят за пловдивчани и гости на града. Вечерта е предвидена програма, включваща концерти в знак на благодарност към българските фирми, подпомогнали финансово осъществяването на визитата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина