Актуално

Поставят „Няма ток за електрическия стол“ на американска сцена

Пиесата на Александър Секулов с премиера в Чикаго през октомври

Американският театър TRAP DOOR THEATER  ще постави на сцената си в Чикаго българската пиеса „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов. Творбата е носител на наградата Аскеер за драматургия през 2016 година. Секулов е сред значимите съвременни български автори, автор на романи, поетични книги, сборници с есета. Драматург на театъра в Пловдив. Последната му работа „Дебелянов и ангелите“ с режисьора Диана Добрева накара зрителите да я определят като явление в българския театър и като тематика, и като сценична реализация.

„Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да  продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови.И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?

Премиерата на пиесата бе на 11 септември 2015 година в постановка на Лилия Абаджиева, сценография Васил Абаджиев и все още е в репертоара на театъра в Пловдив. В ролята на осъдения е Калин Врачански, който издържа на предизвикателството да играе завързан през цялото време, а в ролята на колебаещия се екзекутор е Красимир Доков, носител на многобройни международни кинонагради.

„Трап доор тиътър“ /www.trapdoortheatre.com/ e театрална трупа, ситуирана в Чикаго. Артистичният й директор Беата Пилч определя мисията й като търсене на предизвикателни текстове за сцена по целия свят. Основана през 1990 г., Trap Door започва като номадска трупа, развълнувала европейската публика на Стокхолм, Берлин, Закопане и Париж със своя въздействащ авангарден експресионизъм.

В момента трупата е обявила кастинг за ролята на екзекутора. Премиерата е планирана за втората половина на октомври.

Златомир Молдовански е американски актьор и режисьор от български произход, започнал творческия си път като дете на сцената на пловдивския театър. Завършил е Бирмингамската консерватория по класически театър, с магистратура по актьорско майсторство и драматургия в Консерватория „Асоло“ и бакалаварска степен по драматичен театър в Консерваторията в Синсинати. Член на актьорските съюзи на САЩ и Канада. Играл е на Театралния фестивал в Стратфорд, Онтарио, в Театър „Лукинглас“, Театър „Крийд“, Театър „Асоло“, Театър „Профайлс“, „Дрилинг Къмпани“, „Ню Стейдж Колектив“, както и в американския сериал „Madam Secretary“. Моноспектакълът му „Допустимо ли е?“, по разкази на Чудомир, се играе пред пълни салони във Флорида, Ню Йорк, Чикаго, Минесота, Колорадо и Онтарио.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина