Актуално

Премиера на „Трубадур” от Верди с международен екип в Опера Пловдив

Опера Пловдив ще зарадва почитателите на Верди с премиера на едно от най-обичаните оперни заглавия  – „Трубадур“, на 25 ноември от 19 часа .  Историята за проклятието на циганката Азучена и странстващия трубадур се поставя от международен екип, който повече от месец репетира в града на тепетата.

В заглавието има всички важни съставки за добър театър: любов, тлееща омраза, политика и интриги. Музиката на Верди остава за дълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните негови увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор.

Диригентът-ветеран Никша Бареза (Хърватия), който преди 2 години постави „Кармен” на Античния театър, се завръща в Пловдив, за да „извае” музикално прочутата опера, която е предизвикателство за всички изпълнители. Името му се свързва с най-големите оперни театри, включително Ла Скала, където Бареза е дирижирал именно „Трубадур”. По настояване на маестрото за първи път в България ще бъдат изпълнени части от операта, които са били изрязани и забравени преди години. По този начин на 25 ноември публиката в Пловдив ще се наслади на пълната версия на шедьовъра на Верди.

Премиерната постановка е дело на режисьора Урсула Хорнер (Австрия), която вече омагьоса пловдивските зрители с фентъзи визията на „Хофманови разкази”. Натрупала опит като помощник на самия Роман Полански, тя отново ще представи един силно визуален спектакъл, но в рамките на класическата оперна традиция. Урсула Хорнер набляга много на актьорската игра на всички участници на сцената. „ В наши дни никой не иска да гледа един главен герой, който стои на сцената и пее (което прави разбирането вече доста трудно) на чужд език (което прави разбирането дори още по-трудно) без действие и реакция!”, споделя тя. Самата режисьорка описва постановката си като „непреходна” и споделя, че много трудно може да се излезе от епохата в сюжета на „Трубадур”, за разлика от други оперни заглавия. 

Сценичното решение е дело на художника на костюмите Мария Пупучевска (Македония), художника на декора Мария Ветероска (Македония) и художника на осветлението Васко Лисичов (Македония).

Централните роли в премиерната вечер са поверени на Таня Иванова, която прави дебют в ролята на Леонора, любимецът на публиката Камен Чанев, мецосопраното Даниела Дякова и баритонът Пламен Димитров, солист на Опера Варна. Останалите партии се изпълняват от Ива Ананаиева, Владо Ников, Евгений Арабаджиев и др.

Билети за „Трубадур” се продават на касата на Операта (ул. Гладстон 15), в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина