Актуално

Виена търси Европейските универсалности в картините на Златю Бояджиев

Виена посрещна Златю Бояджиев. В Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена се откри изложбата „Златю Бояджиев  – живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на ЕС“. Едновременно с творчеството на големия маестро беше представен и съвременният пловдивски художник Стоян Куцев. Проявата е втора част от съвместния проект на БКИ „Дом Витгенщайн“ и Градска художествена галерия – Пловдив, с която се популяризира културното наследство на бъдещата европейска столица на културата Пловдив – 2019. Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата.                  

Изложбата откри директорът на „Дом Витгенщайн“ доц.д-р Румяна Конева, която изтъкна, че чрез самобитността в творчеството на Златю Бояджиев могат да бъдат открити значими европейски универсалности, защото „посланията на неговите картини от Монмартр и българските селски пейзажи говорят за всеобщ европейски уют“. Директорът на Галерията Красимир Линков представи подробно проекта и участието в него на съвременния пловдивски художник Стоян Куцев и още трима творци. Изкуствоведът проф. Улрих Ганзерт наблегна на дълбокия психологизъм в картините на Златю Бояджиев, както и на изумителната волята, която българският творец проявява през втория етап на своето творчество, рисувайки с лявата ръка.                                                                                     

На откриването на изложбата присъстваха и много австрийски художници, които не скриха своето възхищение  от срещата с българското изкуство. Председателката на дружеството на професионалните художници в Австрия Бертхилт Циерл изрази огромното си желание за тясно сътрудничество с Градска художествена галерия – Пловдив, както и със Съюза на българските художници.                                                             

Заключителната част на проекта включва съвместна изложба на Димитър Воденичаров (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура), която ще се открие на 6 март.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Kis-кис: „… на изложбата присъстваха и много австрийски художници, които не скриха своето възхищение от срещата с българското изкуство…“ АМИ ЩО НЕ БЯХТЕ ТАКА ЛЮБЕЗНИ ДА ГИ НАЩРАКАТЕ =ОКО ДА ВИДИ!= ФМЕСТО МНОГОСЛОВИЕ, БЕ ВИЕ ДЕСЕТКИТЕ КОМАНДИРОВАНИ ЗА МОЯ СМЕТКА, А? А И ‘КЪВ „СБХ“ ВИ Е ПАТИЛ, НАЛИ СТЕ „ДПХ“ С НАД 400 ГЛАВИ ИЗКУСТВЕНЯК?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина