Актуално

Захари Карабашлиев получи награда „Христо Г. Данов“ в категория „Българска литература“ за романа си „Хавра“

„Да сравняваш поезия с кратки разкази и роман е като да даваш едни златен медал за художествена гимнастика, стрелба с лък и маратон,“ коментира авторът и пожела промени в статута на отличията

Министърът на културата Боил Банов връчи Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в книжовната ни литература на Недялко Йорданов

Писателят Захари Карабашлиев е носителят на Националната награда „Христо Г. Данов“ тази година в категория „Българска литература“, съобщи Капана.бг. Отличието му бе връчено на церемония в Къща музей „Христо Г. Данов“ в Стария град тази вечер, в присъствието на министъра и зам.-министъра на културата Боил Банов и Амелия Гешева.  

Романът му „Хавра“, който излезе в края на миналото лято и, бе представен по-рано днес пред публиката на „Пловдив чете“, въпреки че тя отдавна го познава. Книгата се превърна в едно от литературните събития на годината и наскоро донесе на Карабашлиев и престижната награда „Роман на годината на „Фонд 13 века България”.

Авторът излезе в салона на едноимената къща-музей на големия наш възрожденец, каза че наградата е много тежка,  благодари и заяви, че му е неудобно, след което направи специално обръщение към организаторите от Министерство на културата и Община Пловдив.

„За тази награда бяха номинирани още … една прекрасна стихосбирка и един великолепен сборник с разкази. Приемам я с една огромна молба, към хората които правят тази награда възможна. Нека да бъдат по-прецизни в категорията когато номинират, защото да сравняваш поезия с кратки разкази и роман е като да даваш едни златен медал за художествена гимнастика, стрелба с лък и маратон. Моля ви, това са важни неща. Нека все пак пазим достойнството на българските автори и да се отнасяме с уважение и разбиране към техния труд и към тяхната работа.

Уважаеми министър на българската култура, Министерство на културата има едно преимуществото от другите министерства- има човешко лице. Покажете го това човешко лице и подкрепете българските автори, говорете с тях…  Ще ви бъдем много благодарни, аз ви обещавам. Нека да празнуваме успехите си едни на друг, нека да откриваме красотата в света, в който живеем…

Така както тази къща е построена върху този пловдивски камък и е естествено продължение на този хълм, така и нашата българска литература може да бъде естествено продължение на вековния устойчив български дух.“, каза Карабашлиев. 

Министърът на културата Боил Банов връчи Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в книжовната ни литература на Недялко Йорданов.

Наградата за превод спечели Надежда Розова за превода на „Химера“ от Джон Барт.

В раздела „Хуманитаристика“ приза взе Инна Пелева за книгата си „Георги Марков. Снимки с познати“. 

Отличието ѝ бе връчено от проф. Светлозар Игов – член на журито, който каза, Министерство на културата подготвя промени в статута на наградата, за да не се състезават несъизмерими жанрове.  

В раздел „Изкуството на книгата“ наградата е за издателство „Лист“ за „Детски шедьоври от велики писатели“. В категория „Издание за деца“ я взе Петя Кокудева за „Лупо и Тумба“ на издателство „Жанет 45“. В „Книгоразпространение“ бе отличен Центърът за книгата на Нов български университет. За „Представяне на българската книга“ наградата бе връчена на Амелия Личева. В раздел „Библиотечно дело“  – Столичната библиотека и за „Електронно издание“ призът получи сайтът „Българска илюстрация“.

Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика бухал, диплом и парична сума.

Наградата „Христо Г.Данов“ за цялостен принос в развитието на българската литература бе връчена от министъра на културата Боил Банов. Неин носител стана Недялко Йорданов.

Галерия от церемонията по връчване на наградите може да разгледате в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина