Подтепето

нощна смяна

12 Авг, 2017

Идва най-яркият метеоритен дъжд

Между 60 и 100 падащи звезди на час ще можем да наблюдаваме тази вечер

Ще можем да станем свидетели на един от най-ярките метеоритни дъждове виждани през последните десетилетия. Падащите звезди се наблюдават от 9-ти този месец, като техният пик се очаква да бъде тази нощ. Между 60 и 100 падащи звезди на час ще можем да видим тази вечер, като в Пловдив вече има организирани няколко групови наблюдения на Персеидите, едно от които ще се състои в Куклен. Други пловдивчани решиха да се съберат на тепетата, за да се насладят на красивата гледка, като много от тях са категорични, че ще се „въоръжат“ с фотоапарати.

Персеидите са най-популярният поток метеорити. Тази година ще можем да наблюдаваме двойно повече падащи звезди от обикновено. Според изследователи дъжд с такава интензивност и яркост може да се види само веднъж в живота, защото се появява средно на 96 години!

Всяка година Земята преминава през останките от кометата Ѕwіft-Тuttlе, което създава персеидния дъжд. Те се йонизират и нагряват при навлизането в атмосферата, достигайки скорост от 59 км в секунда.

Докато са в космоса, тези отломки се наричат метеори, но когато навлязат в земната атмосфера, те се превръщат в метеорити. Някои от тях стигат и до повърхността на Земята.

Няма направени коментари
Още от рубриката "нощна смяна"

Подобни новини