Подтепето

новини

18 Фев, 2018

Най-любимият и търсен тур от Пловдив

Разходка из чудната Родопа планина с колегите от „PLOVDIV TRIPS”

Човек е пътешественик по душа и винаги търси да открие около себе си красивото и вдъхновяващото. Това е и причината ние от екипа на Lost in Plovdiv винаги да се опитваме да ви представяме онези места, които си струва да бъдат видяни, но през очите на местните – на тези, за които пътуването е страст и когато ви развеждат, успяват не само с думи, но и с мимики и жестове да ви предадат красотата на града и околността.

Любим наш маршрут е на колегите ни от PLOVDIV TRIPS, които неуморно ни развеждат из тези кътчета на България, където в момента, в който стъпиш, ахваш...и оставаш там, макар и не физически ...

» повече
18 Фев, 2018

Кукери и орки изгониха злите сили на Сирни Заговезни в Първенец (ГАЛЕРИЯ)

Стотици се включиха в маскарадното шествие по улиците на селото

Гостите на карнавала отнесоха здрав пердах с фуски за здраве

Стотици жители на Първенец прогониха злите сили навръх Сирни Заговезни с неописуемо зрелище. Традиционният от десетилетия кукерски карнавал за Сирна неделя изкара цялото село по улиците. Мъже със страховити маски налагаха по гърбовете де що мине с фуски- надути като мехове свински мехури. Според традицията, боят с фуска гарантира здраве през цялата година. Мнозина отнесоха такъв пердах, че вероятно няма да боледуват поне десетилетие. Гостите бяха потупвани от маскираните участници в колоритното шествие и с ръчно изработени калъчки с рисунки и закачливи надписи. Пак за здраве.

Пищната процесия започна точно в 11 часа със мощния звук на тъпани и зурли ...

» повече
18 Фев, 2018

Уникална операция в УМБАЛ: Лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи

Киберножът в УМБАЛ "Свети Георги" е единственият подобен в България

Трима души вече са оперирани по уникалния метод

За първи път в страната в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе извършено лечение с кибернож  на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи – двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб. Новината съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в първата пловдивска университетска болница.

Д-р Влайкова припомни , че използването на модерния апарат започна през м. април миналата година. И към настоящия момент единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, се намира в КЛЛ на УМБАЛ „Свети Георги“.

Първоначално в клиниката започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни ...

» повече
18 Фев, 2018

Днес е Сирни Заговезни, ден за прошка

Днес е Сирни заговезни - ден за прошка. Официално Българската православна църква отбелязва празника Неделя Сиропустна. Той е седем недели преди Великден и една преди Месни заговезни. След него започва Великия пост.

По тази причина в него трябва да влезем изчистени от грехове - според народната традиция всеки иска прошка от своите близки. На Сирни заговезни за последно постещите могат да опитат сирене, яйца и други подобни животински продукти. Един от традиционните ритуали е "амкането", при който на конец се връзва сирене, яйце или халва и децата, а и големите, се опитват да отхапят от люлеещата се храна.

» повече
17 Фев, 2018

„Малкият принц“ ще прозвучи в 21 варианта за Деня на майчиния език

Откъс от романа-приказка на Екзюпери, публикуван за първи път преди 75 години, ще прочетат общностите в Пловдив за Деня на майчиния език

„Малкият принц“ ще прозвучи на 21 езика, включително на персийски, арабски, пенджаби и пущу, на празник по повод 21 февруари в областната управа. Това е датата, на която се отбелязва Международният ден на майчиния език.

По инициатива на Българо-турски литературен клуб ще се проведе празник с многоезична културно-музикална програма, в която ще вземат участие представители на различните общности в града и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Те ще прочетат откъс от романа-приказка на Екзюпери, публикуван за първи път преди 75 години. Прочутото произведение е преведено на 210 езика, затова организаторите избират именно него. Събитието е под патронажа ...

» повече
17 Фев, 2018

Кукери и юнаци в галоши поведоха Дионисиево шествие за Винария 2018 (СНИМКИ)

Дионисиевото шествие завърши пред община Пловдив с оставяне на 100-литрова бъчва с вино

Кукери и гайдари от Калофер, ръководени от кмета на града, поведоха Дионисиевото шествие, което даде старт на тазгодишното издание на Винария. Зад тях шестваха изпълнителите от Ансамбъл Тракия. Шествието започна малко след 12 часа от градинката до Римския стадион и завърши с отваряне на 100-литрова бъчва с вино пред Община Пловдив.

Най-много погледи на местни и туристи привлякоха двама участници, които опънаха трансперант "Да запазим заедно българското", облечени атрактивно - в гумени галоши, с пояс и ризи с шевица. 

Пловдивчани и гости на града, попаднали на площада пред общината, опитаха младо мерло на известна българска изба. 100-литровата бъчва бе разположена на площада, където се проведе традиционният празник, предхождащ ...

» повече
17 Фев, 2018

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на тазгодишната Винария

Конкурсът се провежда според най-високите световни стандарти

Дегустациите се провеждат от 16 до 19 февруари

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участват в Международния конкурс „Винария 2018“. Напитките се оценяват от 20-членно жури, в което  участват утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. По традиция членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Костадинка Рахова-Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е доказателство за високия професионализъм на журито. „Българските дегустатори имат изключителен опит, който е оценен от редица международни форуми. Този факт потвърждава авторитета на нашите ...

» повече
17 Фев, 2018

Лъчезар Бояджиев: „Предоговарянето“ на градовете е необходимост

Славена Шекерлетова

Повече ме интересува какво ще оставим, а не какво сме заварили, колкото и това да звучи някак си „разсеяно”. Трябва да се помни лозунга, перифразирам: „Оставете градовете така, както бихте искали да ги заварите, ако сте следващо поколение”.

Артистът, който смята, че „Художниците все се опитват да въ-образят света, а въпросът е да го при-у-ютят“ - Лъчезар Бояджиев, откри своя първа самостоятелна изложба в Пловдив в галерия SARIEV Contemporary.„Уютни дистопии“ е нова гледна точка на автора по теми, които го вълнуват отдавна – градовете и териториите. Вече имаме опит с концептуалния анализ на градската материя от „Разходки из София с Лъчезар Бояджиев“, организирани от фондация „Отворени изкуства“ през 2016 г. Тази експозиция е нещо като извод от „Разходките...“ – днес ...

» повече
17 Фев, 2018

Изложба и представяне на две книги дават старт на театралния фест в Кючука

Над 20 спектакъла за следващите 2 седмици в програмата на фестивала в Кючук Париж

Театралният фестивал "Сцена, палитра, слово" стартира тази вечер с представянето на две книги и една изложба на тема емиграция. Фестивалът ще се проведе до 1 март в читалище "Христо Ботев" в Кючук Париж и ще срещне пловдивчани със сериозни имена от сцената, като Асен Блатечки, Николай Урумов, Параскева Джукелова, Ованес Торосян и други.

Двете книги, с които се открива днес са "Българските общности в Средна Европа. Формиране, битуване, идентичност" на проф. д-р Владимир Пенчев и "С две родини, два езика, две култури..." на гл. ас. Таня Матанова, която ще бъде представена от д-р Йордан Янев. "Мисля, че този проблем е най-актуалният в България и затова откриваме ...

» повече
16 Фев, 2018

Кукленци успяха – няма да има крематориум в градчето

Инвеститорът входирал в общината отказ от проекта

След повече от година жителите на Куклен успяха да се преборят с фирмата, която искаше да изгради крематориум в градчето. Днес стана ясно,че инвеститорите са входирали в кметството заявление за отказ от проекта.  

Припомняме, че намерението за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Община Куклен предизвика бурна обществена реакция. Хората инициираха подписка, събрала недоволството на повече от 2 хиляди души. Протестираха и получиха подкрепа от Пловдивската митрополия.

За решението за отказ от осъществяване на проекта се разбра след среща между представителите на фирмата с Пловдивския митрополит Николай, кмета на общината Куклен Мария Белчева и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

» повече