Подтепето

новини

24 Ноев, 2017

Зелен офис в сърцето на Пирин

Different Journey е проект на пловдивската фирма Компютел Пловдив ООД и е пример за това как да работиш пълноценно, да се заредиш с енергия и да откриеш красотата на България

 

Работа, почивка и екипност: това са трите елемента, които Компютел Пловдив ООД обединява, за да предприеме още една стъпка напред в своята 11-годишна дейност. ZappiStore Ltd., Великобритания е международната IT компания, която се доверява на пловдивския екип и през септември 2017 г. прекарва една седмица на изнесен зелен офис в Pirin Golf  & Country Club. Пловдивската компания изгражда за нуждите на проекта резервирана компютърна мрежа и цялостно Wi-Fi покритие на територията на хотела, така че да отговаря на високите изисквания на ZappiStore Ltd. за непрекъсната 24-часова работа. Създадени са пространства, предразполагащи ...

» повече
24 Ноев, 2017

Представиха добрите практики в местната власт - прозрачност, връзка с гражданите, достъпни сайтове

Представянето на добрите практики е начинът те да се разпространят в цялата страна

Добри практики от работата на местната власт от цялата страна - Бургас, Стара Загора, Добрич, Благоевград - показаха от асоциация "Прозрачност без граници" на конференция в Пловдив. Те представиха книжка - "Индекс на местната система за почтеност в България" - Каталог на добрите практики. В него са обединени десетки примери на положителни инциативи за прозрачно управление, които могат да бъдат представени и използвани от различните български общини.

Ние навсякъде си знаем кусурите - хубаво е обаче да се показват добрите практики, коментира един от присъстващите гости на конференцията. По този начин, когато се търси някакво положително развитие, не е нужно да се измислят нови програми, а да се видят успешните примери. Тя ...

» повече
24 Ноев, 2017

Джефри Мур: България е най-екзотичната страна, в която съм издаван

Първо научете правилата, после се опитвайте да ги рушите, тази рецепта даде канадецът на мераклиите да пишат

Таня Грозданова

„Ако някой очаква да ще стане писател без да е внимателен към знанията и детайлите, свързани със стила на писане, се лъже. Първо - научете правилата и след това се опитвайте да ги рушите.

Не предавайте дневника си на издателя, не му разказвайте сънищата си. Тези неща са интересни само на вас. Тръгвайте от нещо, което ви се е случило, но се питайте какво би могло да стане.

Най-трудно е да завършиш ръкописа.

При отказ от издателство подхождай с тезата, че те са глупаците, а ти си геният и не се отказвай!“

Тази рецепта разказа на един дъх, безплатно, световноизвестният писател Джефри ...

» повече
24 Ноев, 2017

Бутат частните магазини зад Пощата на площад Централен днес

В Административен съд – Пловдив има висящо дело по казуса

Таня Грозданова

Аз официално не съм уведомена, така коментира пред репортер на Под тепето представителят на собствениците на терена зад Централна поща – адв. Поля Христева насроченото за днес изпълнение на кметската заповед за събряне на металните магазини.

Припомняме, че през лятото на миналата година общината афишира намеренията си за премахването на временните съоръжения, които са частна собственост и се намират върху частен терен, защото пречат на разкриването на връзката между Одеона и запдната порта на древния римски град.

11 от собствениците, които получиха заповедта, я обжалваха, а останалите над 20 водят друго дело, за това, че не са надлежно уведомени. Именно по тяхното обжалване съдът не се е произнесъл.

Акцията, насрочена ...

» повече
24 Ноев, 2017

Запазете си уикенда в Пловдив за вино и традиции

Очакват над 18 000 посетители на Дефилето

Предстои осмото издание на „Дефиле на младото вино”. В дните на фестивала  - 24, 25 и 26 ноември, се очакват над 18 000 посетители от България и света. Събитието е едно от масовите и важни за винения туризъм в страната. То стартира днес от 13 часа с Дионисиево шествие от фонтана пред общината до Стария град, където по традиция ще бъде отворена първата бъчва от новата реколта.

Дегустациите са във възрожденските  къщи – музеи, ресторанти и галерии в Старинен Пловдив. Винопроизводителите са  разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства, с осигурени отоплителни тела.

По официални данни  над 15 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино само за миналата година.

Част ...

» повече
23 Ноев, 2017

Ще се лее вино до Кан Крум

Цъфва коледно градче в район „Тракия“ до паметника на владетеля, изкоренил лозята, за да бъде възпряно пиянството сред народа

Коледен база в центъра няма да има, за разлика от Тракия

Въпреки, че днес започна украсяването на централната градска част и коледният дух полека си проправя път в Пловдив, стана ясно, че базар на центъра няма да има. Тази година Коледно градче цъфва само в район Тракия.

„Фестивал на греяното вино“ започва от днес и продължава до 3 декември до паметника на Кан Крум в „Тракия“.  Така че, ако и други пловдивчани,  освен тракийци, искат да се заредят с празничната атмосфера, то към края на града.

По подобие на големите фестивали в европейските столици, събитието ще акцентира върху изобилието от рецепти ...

» повече
23 Ноев, 2017

Премахнаха огражденията към Източния Форум

Това се случва само седмица след решението на Общински съвет зоната да бъде откупена обратно

Оградите, които разделяха подлеза на Тримонциум от Източния форум вече са премахнати. Само преди седмица Общинският съвет гласува предложение частта около Пощата да бъде откупена обратно от частния собственик и да бъде включена в проекта за реконструкция на площад "Централен". 

Макар и все още да не са изтекли сроковете за обжалването и прехвърлянето да не е завършено, достъпът до обекта вече е свободен. Оградите, които повече от 10 години разделяха достъпа от стълбите на подлеза към археологията вече ги няма и пешеходците се възползват от по-приятната разходка по хилядолетния римски път.

Как точно ще бъде експонирана археологията обаче все още не е ясно. 

» повече
23 Ноев, 2017

Половин милион евро обезщетение плаща България на собствениците на Синята къща

След решението за обезщетение, Синята къща окончателно остава в общината

Близо половин милион евро трябва да плати България на собствениците на къща "Павлити" или Синята къща, постанови Европейският съд за правата на човека. Това стана, след като 4 месеца не е постигнато споразумение със собствениците. Това е трябвало да се случи, след като съдът в Страсбург е постановил, че държавата неправомерно е ползвала сградата близо 20 години.

Историята започва през 1966 година, когато Народна република България национализира сградата и изплаща сума от 14 000 лв на собствениците. През 1998 година те я получават обратно след реституция и решение на Върховния административен съд. Собствениците връщат 14 732 лв и получават нотариални актове.

В следващите години обаче те не влизат във владение ...

» повече
23 Ноев, 2017

Тенис легенди и мадам Хайд на Киномания Пловдив днес

Киномания в Пловдив продължава с пълна сила и още интересни заглавия. Днес от 18:30 часа можете да гледате историята на епичното съперничество между шведската тенис легенда Бьорн Борг и знаменитият му съперник – нахаканият американец Джон Макенроу в “Борг/Макенроу”. Техният сблъсък достига своята кулминация по време на турнира „Уимбълдън” през 1980 г. Като темперамент, те са пълна противоположност: единият е образец на хладна сдържаност, а другият – вулкан от примитивни емоции. Но имат и нещо общо: просто са най-добрите. С впечатляващи изпълнения от Гуднасон, Лабьоф и Скарсгаард, “Борг/Макенроу” е колкото спортна драма, толкова и психологически трилър. Режисиран от датчанина Янус Мец, филмът пресъздава както легендарния мач на „Уимбълдън” между двамата, така и съпътстващата го медийна лудост, а също и ...

» повече
23 Ноев, 2017

Петролният бос Емил Власов ще чака дело в ареста

Апелативен съд потвърди мярката на арестувания по обвинение за укриване на данъци и пране на пари бизнесмен

Апелативен съд – Пловдив потвърди определението на Окръжния съд, с което е взета мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Емил Власов. Според съда е налице изискуемото от законодателя обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към вменените му обвинения. И още съдът намира, че съществува опасност при вземане на мярка, различна от „задържане под стража“, обвиняемият да извърши престъпление.

Припомняме, че той бе арестуван миналата седмица след спецакция, по наблюдавано от екип окръжни прокурори досъдебно производство за укриване на данъци и пране на пари. Бяха установени и обезпечени 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 ...

» повече