Актуално

Бойко Борисов: Автомагистрала Тракия отесня

С отеснялата магистрала премиерът описа състоянието на родната действителност пред участниците на Икономически форум Пловдив

Благодарение на волята на България, Гърция и Македония вече Балканите не са "барутният погреб на Европа", коментира Борисов

„Стабилна перспектива,“ така министър-председателят Бойко Борисов обобщи ситуацията в страната в самото начало на приветствието си към участниците в първия международен икономически форум под тепетата. После той говори близо 25 минути  развивайки тезата си надълго.

По думите му, автомагистрала „Тракия“ е отесняла „като започнеш от изхода на София по Цариградско шосе до Пловдив, където има хиляди, хиляди работни места. И то реално в IT сектора и промишлеността“. После Борисов прибягна до цифрите и изреди: повече от 5,7% износ; по-малко от 6% безработица; 10 % плосък данък на доходите и 20 % ДДС. „И така ще бъде докато ние сме на власт,“ зарече се Борисов.

Премиерът обеща, че до края на годината 25-те процента външен дълг ще спаднат до 24 на 100.

„Не се управлява лесно в този див популизъм, в който се намира света и България, но да се спрем на положителното, както казва българският Конфуций Иван Кръстев,“ коментира Бойко Борисов. По време на речта си той на няколко пъти направи лично обръщение към шефа на Центъра за либерални стратегии. Министър-председателят описа направените и недовършените проекти по международната инфраструктурна мрежа на Балканите и родните магистрали, а после заключи, че не може да си представи какво повече може да иска бизнеса.

„Даже ние самите до скоро наричахме Балканите „барутен погреб“. Този път е по-различно, благодарение на волята на България, Гърция и Македония,“ изтъкна премиерът и за да обрисува още по-добре ситуацията на региона даде пример с издънката на Nike, които отказали да предоставят маратонки на футболистите на Иран за Световното по футбол.

Българите забравят бързо лошите работи, което е радостно, коментира Борисов и напомни как преди по-малко от две години тук имаше страхотен мигрантски натиск, както ѝ бунтове в Харманли и Овча купел.

„Тези, които искат вот на недоверие да си спомнят бунтовете! С вродената ми скромност ще напомня и на Иван (б.авт. Кръстев), че всичко това се дължи на нас. Всеки път като дойде БСП на власт секват фондове, контрабандата и дългът растат. И същите тези хора разправят, че това правителство е вредно за България. С кое сме вредни, бе?! С повечето средства, с еднозначното прекратяване на мигрантската вълна… Е, не казвам, че сме идеални, със сигурност и ние искаме още… Ще се научат да не говорят празни приказки!“

По време на изказването си Борисов обяви, че идната седмица ще бъде пуснат Интерконекторът с Турция, че за този с Гърция има търг за тръбите. После разказа за очакваната газ от Азербайджан и поръча на Н.Пр. Наргиз Гурбанова – посланик на страната у нас, да предаде „Много поздрави“ на президента Назърбаев.

Борисов пожела успех на участниците, огледа ресторанта на хотел „Империал“, където се провежда двудневния форум и каза, че е като в Делфи.

Първият „Икономически форум Пловдив“  се провежда на 21 и 22 юни 2018 г. в града под тепета. Негов организатор е  Симеон Цомокос – основател на инициативата, който е в бизнеса с международни конференции от 45 години. Последното такова голямо събитие, което е правил е Делфийския икономически форум през март т.г. Именно там, по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов, той е дал потвърждение, че ще отрие конференцията в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина