Актуално

Година след опита за преврат Турция полага максимални усилия за правилен баланс между свободите и сигурността

Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани откри фотоизложба по повод 15 юли – Денят за възпоменание на жертвите за демокрация

Дипломатът предупреди, че организацията, стояща зад метежа, не действа само на територията на южната ни съседка

Таня Грозданова

Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани, който вече повече от 5 месеца заема този пост, покани на първа среща пловдивските медии. Поводът за това е годишнината от опита за преврат в южната ни съседка.

В новата история на Република Турция датата 15 юли е Денят за възпоменание на жертвите за демокрация.

„През нощта на 15 юли 2016-а г., турският народ предотврати опит за преврат, организиран от сподвижниците на възприемащия се „вселенски имам“ Фетхуллах Гюлен, който се внедри както в структурите на въоръжените сили, така и в други държавни институции. Това бе терористично нападение, чиито измерения нямат аналог в историята на Република Турция. През тази нощ 250 наши съграждани загубиха живота си, а над 2000 бяха ранени“ – припомни Ергани.

Една година след това все още се опитваме да преодолеем травмата от опита за унищожаване на страната ни, изтъкна той. По думите му 15 юли не е бил опит за преврат от конвенционален тип. „Всъщност още се затрудняваме да обясним на нашите европейски приятели същността на тази терористична организация,“ каза още генералният консул.

Хюсейин Ергани разказа подробно за проведените разследвания, начина на действие на ФЕТО, обявеното извънредно положение, жертвите на турския народ и даде информация за броя на арестуваните, временно задържаните, разследваните, затворените държавни структури, възстановените такива, както й върнатите на работа служители, за които е доказано, че нямат връзки с организацията.

„ФЕТО не действа само в Турция, а има желание да действа в световен мащаб. Представящата се за благотворителна образователна организация, има училища, медии и фирми в над 150 места по света и използва същите методи навсякъде,“ заяви Хюсейин Ергани.

От името на турската държава той обяви препоръка да се действа внимателно към дейността на тази организация.

На журналистически въпрос „през кои организации в България ФЕТО развива дейност“, Ергани отговори, че властите в Турция са споделили информация с българските държавни органи.

„България бе една от страните, които ни разбра най-добре след този опит за преврат и ние сме благодарни за това! Надяваме се тази подкрепа да продължи,“ изтъкна консулът.

„Приключилият мирен „Поход на справедливостта“, организиран от основната опозиционна партия в Турция, показва, че въпреки големия удар, демократичните ценности в Република Турция се уважават.“  Така генералният консул в Пловдив коментира милионния протест.

Хюсейин Ергани откри фотоизложба по повод 15 юли – Денят за възпоменание на жертвите за демокрация, която е разположена във фоайето на Резиденцията на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив на ул. „Филип Македонски“ №10. Изложбата показва документални кадри от нощта на метежа. На една от снимките се виждат пораженията, нанесени от бомба на сградата на парламента. Тази част от сградата няма да се ремонтира, съобщи Ергани, тя ще остане така.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина