Подтепето

под небето

17 Авг, 2018

Повече от 4,6 милиона европейци взеха отношение относно разпоредбите за лятното часово време

Откритата обществена консултация на Европейската комисия относно разпоредбите за лятното часово време приключи вчера с повече от 4,6 млн. отговора от всички страни членки на Европейския съюз.

Консултацията беше обявена на 4 юли 2018г. Европейските граждани,  заинтересованите страни и държавите членки бяха поканени да споделят мнението си относно възможните изменения на настоящите разпоредби за лятното часово време като попълнят онлайн въпросник.

Консултацията е част от оценката на директивата относно разпоредбите за лятното часово време, която Комисията понастоящем е започнала по искане на Европейския парламент. Целта е да се проучи дали правилата трябва да се променят или не.

Комисията ще анализира получените отговори и ще публикува доклад за резултатите през следващите седмици.

 

» повече
16 Авг, 2018

Затихна великият глас на Арета Франклин

Кралицата на соул музиката почина на 76г.

Великата Арета Франклин почина на 76г. в Детройт, съобщиха световните медии. Болестта победи Кралицата на соул музиката, след като от няколко дни тя бе в изключително тежко здравословно състояние. През 2010г. певицата беше диагностицирана с рак на панкреаса, а през 2017г. обяви, че се оттегля от активна концертна дейност.

Арета Франклин е един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена като нейните албуми имат над 75 млн. продажби в света. Певицата е получавала Грами 18 пъти, включително за цялостно творчество. Тя бележи успех и в киното с участието си във филма "Блус Брадърс" на режисьора Джон Ландис от 1980г. А през 1987г. стана първата жена, приета в Залата на славата на рокендрола. Сред ...

» повече
15 Авг, 2018

Фонд на фондовете предоставя над 417 млн. лева за инвестиции в градско развитие и предприемачество

Инструментът подкрепя финансово културното наследство и туризъм

Фонд на фондовете приключи две ключови процедури, като обяви избраните финансови посредници, които да управляват средства в общ размер над 417 млн. лв. – 353.3 млн. лв. за Фонд за градско развитие и 64.7 млн. лв. за Фонд за ускоряване и начално финансиране.

Фонд градско развитие (ФГР) е инструмент, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020, продължение на инициативата JESSICA от предходния програмен период, като този  път  географския обхват и средствата са пет пъти повече – 353.3 млн. лв. Посредниците имат ангажимент да осигурят и допълнителен частен ресурс в размер на малко над 40% от финансирането. По този начин сумата, която ще достигне до крайните получатели за ФГР се очаква ...

» повече
15 Авг, 2018

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши на днешното си заседание правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година.

Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което ежегодно се провежда от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението.

» повече
15 Авг, 2018

Стотици богомолци се стичат в Бачковския манастир за храмовия празник

Монасите осветиха над 300 литра вода, която раздават на гостите

За чужденците отвориха старата трапезария на обителта

Фоторепортаж от Владимир Янев

Стотици богомолци от цялата страна идват днес на посещение в Бачковския манастир, за храмовия празник Успение на Пресвета Богородица. Това е едни от трите най-големи църковни празника, наричан още и Гoляма Богородица. Хората се стичат към обителта, за да се помолят и поднесат дарове на Чудотворната икона на Света Богородица. Те вярват ,че иконата носи изцеление от много болести и помага при безплодие.

Специално за празника бе извършен ритуалът "водосвет" и монасите осветиха над 300 литра вода, която се раздава на гостите на манастира.

Десетки рейсове с чуждестранни туристи пристигат в манастира за храмовия празник.Специално за тях бе ...

» повече
14 Авг, 2018

Природозащитници: Екоминистерството е виновно за хорото в езеро Близнака

МОСВ носи отговорност за лошото състояние на Седемте рилски езера и за постоянните закононарушения в Рила, смятат от коалиция „За да остане природа в България“
 
Снимка от ФейсбукМинистерство на околната среда и водите (МОСВ) е основният виновник за незаконното навлизане на хоро в едно от Седемте рилски езера в опита за поставяне на рекорд за Гинес и за нарушаването на плана за управление на Национален парк Рила, заявиха в позиция днес от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.
 
Природозащитниците смятат, че МОСВ и неговите поделения не са направили проверка за съответствие с режимите на защитените територии на планираното заснемане на филм. Така, според тях, е била съгласувана и проведена дейност в противоречие с плана за ...

» повече
14 Авг, 2018

Фестивал събира средства за старото училище в Хвойна

Родопска сватба, пиеси и няколко изложби на фестивала в Хвойна те чакат  на 17 и 18 август

Старото училище продължава да се руши, търсят се дарители. Сградата е дело на арх. Боян Чинков

Славена Шекерлетова

Второто издание на благотворителния фестивал "Камък върху камък ще остане" в село Хвойна ще се състои на 17 август - 19 август 2018 година. Фестивалът е по идея на Кристияна Брънзалова. Разказахме за нея миналата година, когато тя се върна от Милано и направи инициатива за спасяване на старото училище в Хвойна. Кристияна завършва Архитектурен дизайн в Политехническия университет там. За дипломната си работа избира Хвойна - мястото на нейните деди. Там я привлича сградата на училището, което се състои от три постройки, една от които е ...

» повече
14 Авг, 2018

Празникът на минералната вода бе почетен с бляскаво шоу в термален аквапарк Персенк

Детска вечер на таланта, моден конкурс и голямата българска певица Тони Димитрова бяха част от изненадите в програмата

Термален аквапарк Персенк отново бе домакин на лятна фиеста за малки и големи. На 10.08.18 под патронажа на община Девин във водния комплекс жителите и гостите на града се насладиха на вечер, изпълнена с емоции и интересна програма.

Програмата стартира с детска вечер на таланта, на която деца от 3 до 12 години представиха свои изпълнения. Зрителите се забавляваха от сърце с малките палавници, за които домакините бяха подготвили много изненади и подаръци.

На турнир по плуване кметът на града награди най – добрите плувци, а градуса на настроението повдигнаха претендентките за титли в конкурсите Мис Персенк и Мис Девин. Хубавиците ...

» повече
12 Авг, 2018

Колко важни са „Малките неща”

Видеото към едноименното парче като реклама на Пловдив

Колко важни са „Малките неща”? Отговор на този въпрос дава екипът, който седи зад едноименното парче, клипа към което от няколко дни се радва на сериозен интерес в интернет. Видеото, с участието на 9-годишната Мариела Енчева, е като реклама на Пловдив, по идея на автора му- Красимир Атанасов (Mr ZE). Той се занимава със звукозапис и тон-режисура вече повече от 5 години. Негов ментор в тон-режисурата е Цветан Чобанов, комуто той е много благодарен за наученото от него, което с времето надгражда.

„Аз и колегата ми Виктор Семков с когото работим от самото начало имаме звукозаписно студио в квартал Капана, град Пловдив, на име „Високата улица“, където се и зароди и идеята ...

» повече
08 Авг, 2018

Пловдив първенец в жилищното строителство

Пловдив е държавен първенец в жилищното строителство за второто тримесечие на годината, сочат предварителните данни на Националния статистически институт за юни, цитирани от Дневник.  Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Пловдив, Варна и Бургас. Броят им  в пловдивско е 91 сгради с 274 жилища в тях. За морската ни столица са 88 сгради с 502 жилища, а за Бургас цифрите са 69 сгради с 381 жилища.

Общият брой на въведените в експлоатация жилищни сгради през периода е 573, а новопостроените жилища в тях са 2 285. Спрямо второто тримесечие на 2017 г. сградите са с 11 по-малко (1.9%), а жилищата в тях намаляват с 290 (11.3%) .

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто ...

» повече