Подтепето

под небето

24 Ноев, 2017

Зелен офис в сърцето на Пирин

Different Journey е проект на пловдивската фирма Компютел Пловдив ООД и е пример за това как да работиш пълноценно, да се заредиш с енергия и да откриеш красотата на България

 

Работа, почивка и екипност: това са трите елемента, които Компютел Пловдив ООД обединява, за да предприеме още една стъпка напред в своята 11-годишна дейност. ZappiStore Ltd., Великобритания е международната IT компания, която се доверява на пловдивския екип и през септември 2017 г. прекарва една седмица на изнесен зелен офис в Pirin Golf  & Country Club. Пловдивската компания изгражда за нуждите на проекта резервирана компютърна мрежа и цялостно Wi-Fi покритие на територията на хотела, така че да отговаря на високите изисквания на ZappiStore Ltd. за непрекъсната 24-часова работа. Създадени са пространства, предразполагащи ...

» повече
24 Ноев, 2017

Представиха добрите практики в местната власт - прозрачност, връзка с гражданите, достъпни сайтове

Представянето на добрите практики е начинът те да се разпространят в цялата страна

Добри практики от работата на местната власт от цялата страна - Бургас, Стара Загора, Добрич, Благоевград - показаха от асоциация "Прозрачност без граници" на конференция в Пловдив. Те представиха книжка - "Индекс на местната система за почтеност в България" - Каталог на добрите практики. В него са обединени десетки примери на положителни инциативи за прозрачно управление, които могат да бъдат представени и използвани от различните български общини.

Ние навсякъде си знаем кусурите - хубаво е обаче да се показват добрите практики, коментира един от присъстващите гости на конференцията. По този начин, когато се търси някакво положително развитие, не е нужно да се измислят нови програми, а да се видят успешните примери. Тя ...

» повече
23 Ноев, 2017

Премахнаха огражденията към Източния Форум

Това се случва само седмица след решението на Общински съвет зоната да бъде откупена обратно

Оградите, които разделяха подлеза на Тримонциум от Източния форум вече са премахнати. Само преди седмица Общинският съвет гласува предложение частта около Пощата да бъде откупена обратно от частния собственик и да бъде включена в проекта за реконструкция на площад "Централен". 

Макар и все още да не са изтекли сроковете за обжалването и прехвърлянето да не е завършено, достъпът до обекта вече е свободен. Оградите, които повече от 10 години разделяха достъпа от стълбите на подлеза към археологията вече ги няма и пешеходците се възползват от по-приятната разходка по хилядолетния римски път.

Как точно ще бъде експонирана археологията обаче все още не е ясно. 

» повече
23 Ноев, 2017

Половин милион евро обезщетение плаща България на собствениците на Синята къща

След решението за обезщетение, Синята къща окончателно остава в общината

Близо половин милион евро трябва да плати България на собствениците на къща "Павлити" или Синята къща, постанови Европейският съд за правата на човека. Това стана, след като 4 месеца не е постигнато споразумение със собствениците. Това е трябвало да се случи, след като съдът в Страсбург е постановил, че държавата неправомерно е ползвала сградата близо 20 години.

Историята започва през 1966 година, когато Народна република България национализира сградата и изплаща сума от 14 000 лв на собствениците. През 1998 година те я получават обратно след реституция и решение на Върховния административен съд. Собствениците връщат 14 732 лв и получават нотариални актове.

В следващите години обаче те не влизат във владение ...

» повече
22 Ноев, 2017

“Чърчил” и “Monterey Pop” на Киномания днес

Програмата на Киномания в LUCKY Дом на киното започва днес в 18:30 часа с “Чърчил”. Филмът ни пренася в юни месец 1944 г. Силите на сюъзниците са на ръба: огромна армия тайно е струпана на южното крайбрежие на Великобритания, а целта е да бъде върната обратно окупираната от нацистите Европа. На пътя им застава един човек: Уинстън Чърчил /в ролята Брайън Кокс/. Зад иконичната фигура и въодушевяващите речи се крие човек, преживял присмеха на политическите си противници и военни провали – импулсивна, често деспотична личност. Чърчил се страхува от повторение на масовото клане от 1915 г., когато хиляди млади войници загиват по бреговете на Галиполи след негова погрешна команда, а в същото време е обсебен от осъществяването на своята величава ...

» повече
22 Ноев, 2017

Засипаха археологията на "Цар Асен", строителството продължава

От археологията няма и следа и по всичко личи, че строителството ще продължава

Римският жилищен квартал, който бе разкрит от археолози под къщата на улица "Цар Асен" бе засипан, а строителството на къщата изглежда ще продължи по план. След като няколко месеца експерти работиха на място в търсене на исторически ценности, в последните дни се очакваше комисия от Министерство на културата. Специалистите от администрацията трябваше да приемат обекта с приключилите разкопки.

Изглежда те не са оценени като достатъчно важни, за да бъдат експонирани в един бъдещ обект. След засипването от тях няма и следа и в бъдещия строеж няма да има и помен за римското наследство на града.

Историята с къщата на улица "Цар Асен" започва през 2015 година. Бившата ...

» повече
21 Ноев, 2017

Пловдивчани участват в превръщането на Франкфурт в умен град

Немската община работи по проект за енергийно възобновяеми източници

Летище София ще има зарядни станции за електромобили

Администрацията на Франкфурт има план за действие до 2050-а година цялото електроснабдяване на града да е от възобновяеми източници. В този проект управата на немската община работи с международната компания Шнайдер електрик, а очакваните резултати са икономии от 60 млн. евро годишно. Това съобщи в Пловдив Йонуц Фаркаш – управител на дружеството по време на „Форум иновации 2017 – Schneider Electric Bulgaria“, който се провежда в Новотела. На форума се представя цялостна платформа за интелигентни решения в трите съвременни предизвикателства пред света: глобализация, индустриализация и дигитализация.

Два френски града – Гренобъл и Лион, пък въвеждат цялостни интелигентни системи от енергийното снабдяване до крайния потребител в партньорство ...

» повече
21 Ноев, 2017

Световноизвестният писател Джефри Мур пристига в Пловдив

Джефри Мур ще представи романа си "Клубът на изчезналите видове"

Световноизвестният писател Джефри Мур пристига за среща с пловдивската публика. Той ще презентира своята книга "Клубът на изчезналите видове". Срещата ще се състои на 23 ноември (четвъртък) от 18:30 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Срещата се организира от "Жанет-45" в рамките на Европейски писателски срещи, с подкрепата на Община Пловдив.

За автора

Джефри Мур е роден в Монреал и получава образованието си в Университета в Торонто, Сорбоната и Университета в Отава. В момента е преводач на свободна практика и преподавател по превод в Университета в Монреал. Работи за музеи, театри, танцови трупи и филмови фестивали по цял свят.

Първият му роман, Prisoner in a Red-Rose Chain, е ...

» повече
21 Ноев, 2017

Венсан Касел представя Гоген в Таити на Киномания тази вечер

Гоген - пътуване до Таити ни среща с приключенията на художника в таитянските джунгли

Късният филм е на режисьорката Еманюел Берко - Момичето от Брест

Днес е петият ден от Киномания в Пловдив. Фестивалът ще се проведе в рамките на 14 дни, в които можете да гледате 30 от най-силните заглавия на световното и ервопейско кино. Днес в 18:30 часа започва “Гоген - пътуване до Таити” с участието на Венсан Касел. Филмът ни пренася в 1891 г. Художникът Пол Гоген вече е известен в парижките артистични среди, но е отегчен от т. нар. цивилизован свят и неговите политически, морални и артистични конвенции. В търсене на своята душа, той се отправя съвсем сам към другия край на света – към Таити, обсебен от търсенето ...

» повече
20 Ноев, 2017

Показваме мозайките от Голямата базилика пред ЮНЕСКО

Крайната цел е Пловдивските мозайки да бъдат включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Пловдив ще представи Голямата епископска базилика на изложба в централата на ЮНЕСКО днес. Събитието е част от кампанията за включване на мозаечното наследство на Пловдив в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Преди няколко дни, отново в Париж, се проведе среща на официални лица, на което бе представена кандидатурата на града ни. Днес събитието ще е първото за широката общественост. Целта на кампанията е да се вдигне популярността на пловдивските мозайки в Европа. Крайната цел е градът ни да влезе в Списъка на ЮНЕСКО с Епископската базилика, Малката базилика и сградата Ейрене в подлеза на Понеделник пазара.

Успоредно с популяризаторската кампания ще се ...

» повече