Подтепето

под небето

18 Фев, 2018

Най-любимият и търсен тур от Пловдив

Разходка из чудната Родопа планина с колегите от „PLOVDIV TRIPS”

Човек е пътешественик по душа и винаги търси да открие около себе си красивото и вдъхновяващото. Това е и причината ние от екипа на Lost in Plovdiv винаги да се опитваме да ви представяме онези места, които си струва да бъдат видяни, но през очите на местните – на тези, за които пътуването е страст и когато ви развеждат, успяват не само с думи, но и с мимики и жестове да ви предадат красотата на града и околността.

Любим наш маршрут е на колегите ни от PLOVDIV TRIPS, които неуморно ни развеждат из тези кътчета на България, където в момента, в който стъпиш, ахваш...и оставаш там, макар и не физически ...

» повече
18 Фев, 2018

Уникална операция в УМБАЛ: Лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи

Киберножът в УМБАЛ "Свети Георги" е единственият подобен в България

Трима души вече са оперирани по уникалния метод

За първи път в страната в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе извършено лечение с кибернож  на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи – двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб. Новината съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в първата пловдивска университетска болница.

Д-р Влайкова припомни , че използването на модерния апарат започна през м. април миналата година. И към настоящия момент единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, се намира в КЛЛ на УМБАЛ „Свети Георги“.

Първоначално в клиниката започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни ...

» повече
18 Фев, 2018

Днес е Сирни Заговезни, ден за прошка

Днес е Сирни заговезни - ден за прошка. Официално Българската православна църква отбелязва празника Неделя Сиропустна. Той е седем недели преди Великден и една преди Месни заговезни. След него започва Великия пост.

По тази причина в него трябва да влезем изчистени от грехове - според народната традиция всеки иска прошка от своите близки. На Сирни заговезни за последно постещите могат да опитат сирене, яйца и други подобни животински продукти. Един от традиционните ритуали е "амкането", при който на конец се връзва сирене, яйце или халва и децата, а и големите, се опитват да отхапят от люлеещата се храна.

» повече
17 Фев, 2018

Изложба и представяне на две книги дават старт на театралния фест в Кючука

Над 20 спектакъла за следващите 2 седмици в програмата на фестивала в Кючук Париж

Театралният фестивал "Сцена, палитра, слово" стартира тази вечер с представянето на две книги и една изложба на тема емиграция. Фестивалът ще се проведе до 1 март в читалище "Христо Ботев" в Кючук Париж и ще срещне пловдивчани със сериозни имена от сцената, като Асен Блатечки, Николай Урумов, Параскева Джукелова, Ованес Торосян и други.

Двете книги, с които се открива днес са "Българските общности в Средна Европа. Формиране, битуване, идентичност" на проф. д-р Владимир Пенчев и "С две родини, два езика, две култури..." на гл. ас. Таня Матанова, която ще бъде представена от д-р Йордан Янев. "Мисля, че този проблем е най-актуалният в България и затова откриваме ...

» повече
16 Фев, 2018

100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“

 

Младото мерло на известна българска изба ще опитат за първи път участниците в Дионисиевото шествие в Пловдив.  100-литровата бъчва ще бъде разположена на площад „Стефан Стамболов“, където ще се състои традиционният празник,  предхождащ откриването на Международната изложба „Винария“. Той ще зарадва пловдивчани и гостите на града с кукерски игри, изпълнения на гайдари и концерт на фолклорния ансамбъл „Тракия“ на 17 февруари 2018 г., събота.

Началото на веселбата е от 12 ч. в градинката до Римския стадион, а шествието ще потегли в 12.30 ч. начело с прочутата гайдарска трупа от Калофер. То ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред сградата на кметството.

Всяка година тържеството събира многохилядна публика и завършва с огромно хоро. С обща наздравица ...

» повече
15 Фев, 2018

Седма седмица Пловдив излиза за Пирин

Тази седмица протестиращите излизат с нови искания

Управляващите подготвят сечи и строителство в горите и земеделските земи

Граждани на Пловдив ще излязат за седма поредна седмица в защита на НП Пирин днес, но след последните действия на управляващите към исканията на хората бяха добавени и три нови.

Протестното шествие ще стартира в 18:30 пред Община Пловдив и в 19:00 ч. ще премине по маршрута ул.“Княз Александър“, през Античен Стадион на Филипопол и ул. „Райко Даскалов“ до Детмаг към ул. „Йоаким Груев“ и на юг по ул. „Железарска“ до Джумая Джамия и обратно към сградата на Общината.

След като на 28 декември 2017 г. с решение на Министерски съвет се даде възможност за строителство върху 48% от територията ...

» повече
15 Фев, 2018

Учени от Техническия университет - филиал Пловдив учат роботите да разбират човека без думи

Международен екип от 11 учени, ръководен от доцент д-р Никола Шакев - заместник директор на Техническия университет - филиал Пловдив в продължение на 3 години ще създаде прагматични знания на роботите, така че те да могат да работят и “живеят” заедно с човека в обща среда. Проект “Нови подходи за обучение и адаптация на поведението на интелигентни роботи в споделено работно пространство” е спечелил финансиране с 90 000 лева от Фонда за научни изследвания.

“За нас тематиката на проекта - съвместната работа на роботи с хора или на роботи с роботи в едно общо пространство е много интересна и перспективна. Досега от съображения за безопасността на човека, индустриалните роботи работят в отделени клетки. В тях човекът няма достъп, докато те работят. Принципът е ...

» повече
14 Фев, 2018

206 ученици от Пловдив участваха в Осмото национално състезание по творческо писане на английски език

Повече от 4 500 ученици от 6-ти до 12-ти клас от 207 училища от цялата страна участваха в Осмото национално състезание по творческо писане на английски език на 8 и 9 февруари 2018 г.

От Пловдив в надпреварата взеха участие 206 деца от 16 училища. Предстои следващият етап от конкурса, в който  есетата ще бъдат оценени на 24 февруари от регионални журита в София, Пловдив и Благоевград, като в състава им са включени професионалисти в различни области, учители по английски език, част от които англоговорящи. Писателят Захари Карабашлиев е председател на националното жури, което ще определи победителите във всички възрастови категории в средата на месец март.

И тази година темите бяха много интересни и провокиращи въображението на учениците, част от ...

» повече
13 Фев, 2018

Устройство скоростно зарежда от камини с пелети до бункери със зърно

Иновативната разработка няма аналог в България и може да работи без дефекти повече от 20 години, показват я на АГРА в Пловдив

За първи път в България иновативна система спестява неколкократното вдигане на тежки чували за пълнене на домашни камини и отоплителни пелетни горелки. Уредът извършва зареждане с до 300 килограма дневно. В своя "фермерски" вариант на една работна смяна той може да пълни и силози с по 3 тона зърно. Изцяло автоматичната разработка ще бъде демонстрирана на специализираната изложба АГРА от 21 до 25 февруари в Палата 3 на Международен панаир Пловдив, съобщиха конструкторите.

Подходяща е за зареждане на бункери с фуражи и за отопление на оранжерии и големи помещения в селското стопанство. "Което означава, че системата може да ...

» повече
13 Фев, 2018

След 7 г. протакане делото за мръсния въздух на Пловдив чака решение от Люксембург

Делото за мръсния въздух на Пловдив е спряно в очакване по него да се произнесат Съдът на Европейския съюз и двете върховни съдилища да излязат със съвместно тълкувателно постановление. Това се разбира от определение на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава news.lex.bg, цитиран от Дневник.

Медиата припомня, че делото стига до ВКС едва 7 години след завеждането на колективния иск. Съдиите по него масово подаваха отводи, след което то е изпратено в Окръжния съд в Смолян, а след това в Апелативния съд във Велико Търново.

Върховните съдии са преценили, че не могат да се произнесат по колективния иск, докато ВКС и ВАС не излязат с тълкувателно постановление по съвместното им дело. Предмет на тълкувателното дело са два въпроса – общите ...

» повече