Подтепето

под небето

11 Юли, 2018

Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

Теодор Караколев

Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова

Подкрепа са изразили над 800 пловдивчани и около 30 организации

Над 800 подписа и 30 писма за подкрепа от организации, занимаващи се с култура и изкуство в Пловдив, внесе днес Гражданската инициатива за спасяване на сградата на Гарнизонна фурна и превръщането ѝ в център за култура и съвременно изкуство. Представители на организацията – архитект Хубена Салджиева и художникът Румен Нечев се срещнаха с председателя на Общинския съвет Савина Петкова, пред която представиха своите искания. С тях бяха и Чавдар Порязов от студио 8 ½, изготвили идеен проект за сградата, както и Павел Начев, също активист за спасяване на сградата.

Първата стъпка е да бъде отменено решението на Общинския съвет за събаряне на сградата, коментира арх. Хубена Салджиева. Последният акт на пловдивските депутати бе гласуват за нейното премахване с 350 000 лв от общинския бюджет. На нейно място тепърва ще се изгради и известно разширение на съществуващия в съседство парк в посока жп-линията по бул. „Копривщица“.

Желанието на инициативния комитет, който включва много артисти и хора на културата, както и жители на квартал Смирненски е сградата да бъде запазена. В исканията, внесени в Общинския съвет са следващото решение на местната власт да бъде за запазване на сградата и превръщането ѝ в културен център. В последствие ще се решава какъв да бъде моделът на функциониране, коментираха от инициативния комитет.

Те обаче мислят и за това. Заедно с подписите и писмата за подкрепа е внесено и предложение за концесия. Според групата, сградата има шанс да се развива чрез бизнес план по самостоятелен начин. Предложението за концесия е интересно и показва, че инициаторите имат идея какво да се прави, но създаването на една концесионна процедура е дълъг процес, който трябва да премине през всички нужни комисии и процедури, коментира председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

При внасянето на документите Чавдар Порязов припомни, че сградата е конструктивно здрава. Тя се нуждае от ремонт, тъй като всяка постройка трябва да се предпазва от дъждовната вода, но за момента не е нужното събаряне, и тя може лесно да се преустрои в сграда за култура.

След срещата с представителите на инициативния комитет, Савина Петкова коментира, че ще предаде документите на съответните комисии в Общинския съвет. За да се премине цялата процедура и исканията да бъдат разгледани и на сесия от съветниците обаче са нужни още няколко документа, които за момента липсват, добави тя и коментира, че законовите процедури трябва да бъдат спазени. Със сигурност ще се отнесем отговорно към желанието на пловдивчани, добави тя.

  • 11 Юли, 2018 | Емилио, Вие сте ловкач!
    Колко майсторски ги изработихте чиновниците, за разцвет на ИЗКУСТВОТО, което само Вие го умеете (и си го разбирате) Хвала! Веска, 623 895
  • 11 Юли, 2018 | Емил миразчирв
    Похвално е заявеното желание за сериозност. Необходимите документи за които споменава г-жа Петкова бяха внесени преди година но явно е забравила.
  • 11 Юли, 2018 | МРЪСНИ ДУМИ: "Гражданската инициатива" = шайка
    Както изясни БАН, БАНИ, БАНКИ (БАНауКултИзк.), БАНИЦА и БАНДА словосъчетанието "Гражданската инициатива" при всички случаи покрива / прикрива апетити и лакомии на четници от отрядите на МАТЕРИАЛИСТически ШАЙКИ и никога ИДЕАЛистически агитки. Тук СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, КАКВОТО И ДА ТИ КАЗВАТ. За имотченце, кис-кис, Нотариално Актче! Специалитет на Никола Методиев, МУТРОолит-ик пловдивский!
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

12 Юли, 2018

Уточнение от Общинския съвет: Парите за събаряне на Гарнизонна фурна са пренасочени за тротоари

Още през 2017 година средствата са пренасочени за облагородяване на публични пространства

В момента няма заделени бюджетни средства в общината или районното кмество на „Западен“ за събарянето на Гарнизонна фурна. Това уточниха от Общински съвет – Пловдив след внасянето на искането на Инициативния комитет за спасяване на фурната и превръщането ѝ в културен център. Парите са пренасочени към облагородяване – ремонти на тротоари, градинки и други публични пространства.

В сряда Гражданска инициатива за спасяване на фурната внесе около 800 подписа и 30 писма за подкрепа от културни организации с искане сградата да се запази и да се работи в посока тя да се превърне в културен център. Инициаторите на идеята предлагат това да стане чрез концесия, за да не тежи на общинския ...

» повече
12 Дек, 2017

Местната власт не я интересува бъдещето на гарнизонна фурна

Администрацията отсвири общественото обсъждане за превръщането на бившата казармена сграда в център за култура

Жорж Трак предложи на гражданския комитет за защита на сградата да я закупи от общината срещу 1 лев с договор при условие, че ще я направи място за изкуство

Подписката на комитета в защита на постройката продължава, обмислят се как да се въздейства върху общината и общинския съвет

Има ли бъдеще за Гарнизонна фурна като център за съвременно изкуство и култура? Тази въпрос очевидно не интересува общинската власт. Нито един представител на администрацията не присъства на общественото обсъждане по темата в библиотека „Иван Вазов”, въпреки че покани за събитието са получили не един или двама. Сред тях, разбира се, са били кметът Иван Тотев и заместникът ...

» повече
11 Дек, 2017

Обсъждат бъдещето на Гарнизонна фурна

Голяма среща в Народната библиотека "Иван Вазов" предстои тази вечер за бъдещето на Гарнизонна фурна. Местната гражданска инициатива събира всички заинтересовани на Обществено обсъждане в конферентната зала на библиотеката. Срещата ще се проведе тази вечер (11 декември) от 17:30.

Поканата от местната инициатива:

"Може ли мечтите ми да се превърнат в реалност? Това е и основната концептуална рамка на клъстера "Градски Мечти" от програмата на Пловдив 2019. Една инициатива от началото на 2017г. е на път да се превърне в реалност. 

Бившата сграда на Гарнизонна фурна беше планувана за разрушаване от общината и бяха заделени 350 хиляди лв за това. Благодарение на инициативата и енергията на граждани и дейци на културата този акт бе предотвратен. Можем ли ние като ...

» повече
01 Юни, 2017

Не бутат Гарнизонна фурна, засега

Още не е одобрен планът за отпадъците

Двете спорещи страни не сядат на една маса

Таня Грозданова

Фирма Арнаудов в четвъртък се готви да бута Гарнизонна Фурна. Бъдете нащрек!“ – това написа преди два дни художникът Емил Миразчиев, който е говорител на Инициативния комитет за запазване и развитие на Гарнизонна фурна, на страницата си в социалната мрежа Facebook.

„Не е вярно!“ – съобщи кметът на район „Западен“ Димитър Колев. По думите му, още не е одобрен планът за отпадъците, което трябва да свърши голяма община. До тогава не могат да бъдат предприети подготвителни действия по разчистване в имота.

Припомняме, че Колев бе натоварен с решение на Общински съвет – Пловдив да осъществи  събарянето на постройките, а за целта от градския бюджет са гласувани ...

» повече
31 Май, 2017

Италиански опит за Кино Космос, Гарнизонна фурна и още

Нищо не може да се загуби от използване на ентусиазма на гражданите

Пустеещите сгради могат да бъдат спасени, като се дадат за ползване за култура

Теодор Караколев

Може би сте попаднали на новината, че италианското правителство отпуска стотици обекти културно-историческо наследство за свободно и безплатно ползване от частни лица. Да – частни организации ще управляват културни ценности в Италия, държавата с най-впечатляващо културно наследство, като дори сред препоръките (а не, сочено, като негативно) е те да се самоиздържат – като няма проблем тези сгради, архитектурни ценности, да бъдат хотели, спа центрове и прочее. Това всъщност е политика, която италианската държава просто надгражда, след като вече има положителен опит и добри резултати.

И как би могло да бъде иначе? Една голяма централизирана власт ...

» повече