Подтепето

ПОД НОЖА

17 Авг, 2018

Турската лира изчезна

Повечето търговци на валута се страхуват от загуба                            

Само Tavex предлага до 1000 турски лири на човек

Откакто турската лира се срина с 25% спрямо долара от началото на 2018г. и с около 15% в рамките на последния месец, последваха очакваните аномалии на пазара. Това се получи поради изкуствената покупателна способност, създадена от огромните финансови инжекции към малкия и средния бизнес.

Въпреки бума на екскурзии към Турция в момента, никъде в България не може да се намери турска лира, освен на едно единствено място. В момента се звъни на пожар в офисите на компанията за обмен на валута и инвестиционно злато и сребро Tavex. Причините за това са, че тя е единственото място, където може да се намери турска лира ...

» повече
16 Авг, 2018

Полицаят, превозвал нелегални мигранти: Благодарение на мен този канал е разбит

Баща му починал в деня на задържането му под стража

Окръжният съд остави Владимир Стоянов в ареста , можел да извърши друго престъпление

Полицаят, превозвал нелегално пребиваващи у нас афганистанци, поиска да бъде пуснат на свобода днес. Служителят на охранителна полиция към СДВР Владимир Стоянов подчерта пред съда, че е дал пълна информация за действащата организация за трафик на хора, част от която е бил. „ Дал съм доказателства за тези хора. И по телевизията ги даваха. Благодарение на мен този канал бе разбит”, каза пред Темида той, но чак след като чу решението на окръжните съдии. А то бе категорично- Стоянов остава в ареста с най-тежка мярка за неотклонение, тъй като има опасност да извърши друго престъпление.

В началото на с ...

» повече
15 Авг, 2018

Динко от Ямбол в свада за паркомясто в Капана

Надраскаха паркирания му джип Мерцедес пред гараж на улица „Алцеко”, той си отмъсти, като изкриви ламарините на Хюндай

Полиция охлади страстите между участниците в разпрата, които на финал нямаха претенции един към друг

"Пребитият" от Динко Хюндай, пред гаража на улица "Алцеко"Динко Вълев от Ямбол, самообявил се като ловец на мигранти, се прояви в Пловдив днес. Героят в популярно риалити шоу се забърка в шумен скандал за паркомясто. Тръгнал заради неправилно паркирания му джип Мерцедес G класа с пловдивска регистрация пред крещящо маркиран гараж на улица „Алцеко”, в забранената за спиране без съответния талон Зелена зона.

Докато Вълев бил извън колата си, собственикът на гаража решил да го накаже и надраскал Мерцедеса с твърд предмет. Щом се върнал при джипа Динко забелязал щетата и побеснял.  

Вълев започнал да ...

» повече
15 Авг, 2018

От 40 ст. до 4 лв. за свещ на Голяма Богородица

4 лева се продаваха гълъбите пред храма

Голяма търговия се върти на големия християнски празник Успение Богородично днес. Още от изгрев опашки за свещи се вият пред катедралния храм „Св. Богородица”. Миряните плащат от 40 стотинки за 4 лева за къс. Продажбата върви на няколко маси край входа на църквата, които са разположени под големи рекламни чадъри на марка бира.

„ Не се замислям, като купувам свещ. Казват ми левче, давам. Традиция ми е да вляза в храма на именния си ден и да запаля свещ за здраве. Не си правя сметката. Но е факт, че през годините свещите поскъпнаха доста”, отбелязва на излизане от „Св. Богородица” Мария.

Долу, под стълбите на църквата, търговки продават всевъзможни цветя на всевъзможни цени. „Хората ...

» повече
14 Авг, 2018

Проблем с доказването на авторските права бави проектирането на стадион „Пловдив”

Арх. Валентин Маринов ще трябва да представи убедителни доказателства за авторство, за да работи по съоръжението

Проблем с доказването на авторските права за архитектурния проект на стадион Пловдив може да забави новото проектиране на съоръжението и съответно неговия ремонт, съобщи днес спортният зам.-кмет Георги Титюков. Той подчерта, че общината очаква от арх. Валентин Маринов да представи убедителни доказателства за авторство, за да работи по проектирането.

Оказа се, че авторските права са сложни. Най-вероятно права за стадиона има първият проектант на „9-ти септември” през 50-те и 60-те години на миналия век. Не зная кой е той. Ако нямаме доказателство за авторство от арх. Валентин Маринов, който е проектант на част от надстройката, можем да преминем към друг вариант- инженеринг, обясни ...

» повече
13 Авг, 2018

Пълен обрат: Общината иска нова визия за галерията на Гладстон

Външното оформление на сградата трябва да бъде променено, вътре обемите остават същите

Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева: Проектът е прекрасен. Няма да отстъпим!

Проектът за галерия на Гладстон няма да се реализира във визията, която бе представена в общински съвет и на която се е спряло Дружеството на пловдивските художници. Това обяви днес кметът Иван Тотев, след откриването на новия билетен център на Главната. Той подчерта, че след консултации с архитектите в Пловдив, общината е взела решение за пълна промяна на външната част на проекта за нова сграда за култура. Тази сутрин изпълнителите от Главболгарстрой са били информирани и са получили указания да измислят и представят на общината ново предложение за външно оформление на сградата. Пълната промяна относно визията на ...

» повече
10 Авг, 2018

Докато губим автентичната пловдивска архитектура, фалшиви „бижута“ се появяват в центъра

Теодор Караколев

Майсторите на новата сграда до фонтаните в Цар Симеоновата градина свалиха скелето и оградната мрежа и архитектурния кич лъсна в пълния си блясък

Имитацията на отдавна остарял архитектурен стил е слаб опит за лъже-история, а смесването на елементи от различни исторически периоди прави нещата още по-неадекватни

Пловдив се слави с дългата си история и културните напластявания, но дори това материално наследство не е вечно. Туристи и местни се радваме на автентичните останки както от античност, така и от Възраждане, годините след Освобождението и времето на цар Борис – с впечатляващата пловдивска архитектура от 30-те. За съжаление, унищожението на тази история – поради неглижиране, или заради желанието да се построят нови безлични кооперации, върви с пълна скорост. Още по-неприятният факт е ...

» повече
09 Авг, 2018

Русалките в Капана преживяха само няколко дни

Премахнати са след устна договорка с администрацията

Соня Попова

Мистичните морски същества, които придаваха допълнителен колорит на улица „Куртевич“ в квартала Капана, изчезнаха.

Къщата на ъгъла с ул. „Кожухарска“, която бе украсена от новия наемател с изрисувани русалки от мъжки и женски пол, вече не притежава картините. Докато съкварталците умуваха харесват или не творбите на Гомез, те бяха заличени.

На паната под прозорците на втория етажа, които  допреди дни участваха в спора „с горнища на бански или не да са русалките“, сега има бяла боя, предизвикваща по-скоро асоциации с чаршафи.  

Оказва се, че след като съобщихме на света за съществуването им, те са премахнати след устна договорка с администрацията, което значи, че най-вероятно не са били съгласувани.

Източник: Kapana.bg

» повече
08 Авг, 2018

Читателите апелират: Чистете си боклуците от хълмовете

Грозните гледки са ежедневие на Сахат тепе

Графитите по скалите от северозападната част на хълма все още не са премахнати

„Нито едно обществено обсъждане няма да реши фундаменталния проблем на пловдивските хълмове. А той е отношението на хората към тези изумителни природни дадености. Чистете си боклуците от хълмовете, недраги съграждани!”. Така наш читател се обръща към посетителите на Сахат тепе, часове преди дебата за бъдещето на Бунарджика.

„Всяка сутрин се разхождам по Дановия хълм и всеки ден се натъквам на подобни отвратителни гледки. Така изглежда и Бунарджика, и Младежкия хълм. Истинското бедствие за пловдивските хълмове са именно хората. И кочината, която оставят след себе си. Гледки като тази ме оставят с усещането, че живея  в държава от Третия свят”, допълва ...

» повече
07 Авг, 2018

Забраниха велосипедите по обновения булевард „Руски“ (СНИМКИ)

След пускането на поредния обновен участък по булевард „Руски“ в Пловдив се появиха нови светофарно регулирани кръстовища и нови пътни знаци.

Според една от забранителните табели движението с велосипеди по булеварда не е разрешено.

Ако се чудите къде да се денете с колелото си, има отговор – мястото ви е по средата на алеята между платната за движение в двете посоки. Да, точно там където са пешеходците, пейките, кошчетата за боклук и където на пресечките има огради.

Всъщност забраната важи само в участъка от булеварда, където съществува алеята с чинарите, тоест от кръговото на гарата до пресечката с ул. "Преслав". Ако трябва да продължиш с колело към реката, то на гореспоменатото кръстовище слизаш, пресичаш като пешеходец и отново се връщаш на ...

» повече