Подтепето

ПОД НОЖА

16 Фев, 2018

Кукленци успяха – няма да има крематориум в градчето

Инвеститорът входирал в общината отказ от проекта

След повече от година жителите на Куклен успяха да се преборят с фирмата, която искаше да изгради крематориум в градчето. Днес стана ясно,че инвеститорите са входирали в кметството заявление за отказ от проекта.  

Припомняме, че намерението за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Община Куклен предизвика бурна обществена реакция. Хората инициираха подписка, събрала недоволството на повече от 2 хиляди души. Протестираха и получиха подкрепа от Пловдивската митрополия.

За решението за отказ от осъществяване на проекта се разбра след среща между представителите на фирмата с Пловдивския митрополит Николай, кмета на общината Куклен Мария Белчева и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

» повече
13 Фев, 2018

Христо Иванов: Името на хаоса е Анка, която се явява универсално алиби за всичко

През 2017 въпросната овчарка е образувала редица фирми и е купили други, като сделките са били пред един и същ нотариус и с един адвокат, сочи проверка на „Да, България”

 Прозрачната заплаха от страна на кмета към културен оператор в града  вече е абсолютна срамота, смята лидерът на партията

Името на хаоса с инфраструктурните проекти за Пловдив 2019 е Анка. Това име се явява универсалното алиби за провала на кмета в реализиране на важните обекти до този момент. Ключовото време за реализацията на инфраструктурната част от проекта отдавна приключи. Не знаем коя е Анка и какво се крие зад нея, но в момента тя е евтин театрален начин за поява на универсален виновник. Така лидерът на „Да, България” Христо Иванов ...

» повече
12 Фев, 2018

Веселина Сариева в отговор на Тотев: Срам ме е!

Ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си, заяви организаторът на НОЩ/Пловдив

Вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени Изкуства“, коментира Сариева след изявлението на градоначалника

Веска Сариева сега  е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим Културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава. По този интересен начин кметът Иван Тотев коментира обществените реакции, свързани с неяснотите около ремонта на улица „Отец Паисий”.  Изявлението на градоначалника, съвсем естествено, стигна до организатор на знаковия фестивал НОЩ/ Пловдив Веселина Сариева. Събитието е част от културния календар на Пловдив от години.

Тя отговори бързо ...

» повече
09 Фев, 2018

Археология и скала излязоха при ремонта на „Отец Паисий”

Сиенитни блокове изненадаха неприятно строителите, не е ясно с колко ще бъде забавен проектът

Скали от Трихълмието изненадаха строителната фирма „Драгиев и Ко”, която работи по ремонта на улица „Отец Паисий”. Днешният ден бе особено тежък за хората на обекта, тъй като в близост до Музикалния магазин първо се появи археология- част от античен градеж. А после дойде и възможно най-неприятния сюрприз - огромни сиенитни блокове, на метри от градинката със Седмото тепе на художника Атанас Хранов. Скалите се появиха на малка дълбочина точно в трасето, по което трябва да минава новия тръбопровод. Не е ясно още на колко скална маса ще се натъкнем, обясни един от работниците, докато специализирана техника се опитваше да разбие сериозното препятствие.

Появата на сиенитните блокове ...

» повече
09 Фев, 2018

Развалят концесията на хостел в Стария град

Фирмата не плащала данък сгради и такса смет

Концесионерът редовно спонсорирал Празника на Стария град, но още дължи няколко годишни вноски по договора

Прекратяваме концесията на къщата на улица „Съборна“ 20, до „Конюшните на царя“, тъй като концесионерът не е изпълнил договора и не е консервирал разкопките в непосредствена близост. Ще я дадем под наем за ресторант, хостел или нещо подобно, това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Това е втора концесия на територията на Стария град, която се прекратява предсрочно от началото на годината. Предишната е на ул.“4 януари“ в къщата, където бе ресторант „Улпия“. Причините за нейното прекратяване са неподадени отчетни документи и неизпълнена инвестиционна програма. В случая с хостела в близост до църквата „Св.св. Константин ...

» повече
07 Фев, 2018

Нерегламентирани строителни дейности стартираха в Баухаус къщата на върха на Таксим тепе

Те не са съгласувани с НИНКН

Строителни дейности закипяха някак незабелязано на покрива на знаковата Баухаус къща на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе. След като в края на миналата година архитектурната перла бе обезопасена от частния собственик, след предписание от администрацията на район Централен, в последните няколко дни върху сградата кацнаха няколко работници. На покрива се забелязват кофражни платна, а дюлгерите си подават метални кофи със строителни смеси. Проверка на Под тепето обаче установи, че работниците нямат никаква работа в постройката със статут на единичен паметник на културата. Каквито и дейности да бъдат предприети в шедьовъра на арх. Грозев, те трябва да бъдат съгласувани с НИНКН. А това не се е случило. В института не е минавала ...

» повече
06 Фев, 2018

Реклама на Туристическия център докарва схващане на врата

Туристическият информационен център на площад Римски стадион отново изненада с „реклама“.

На дигиталния монитор от страната на ул.“Райко Даскалов“ се вижда, на пръв поглед, графика. По-любопитните, а и хората, които очакват да се информират  за събитията в този град, остават замислени пред стъклото. На втори прочит разбират, че се намират пред нещо като кръстословица – плетеница. Това са онзи тип загадки с надписи, които за да бъдат разчетени, трябва да смените гледната точка.

Успяхме да уловим на снимката и ъгъла, под който трябва да пречупите врат, за да разчетете написаното. Става дума за реклама на култовия фестивал Hills of Rock. Билетите за фестивала бяха пуснати наскоро в мрежата. 

На 7 юни отвори врати най-модерният туристически център в България, това пишеше ...

» повече
06 Фев, 2018

Собствениците на част от площад Централен си го оградиха (СНИМКИ)

Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо заповедта за премахване на магазините зад Пощата

От Общинска собственост не знаели нищо по въпроса

Оградата събира любопитни погледи от минувачите

Спорният имот зад Централна поща на площада осъмна ограден преди ден, а от днес на ажурната метална ограда има монтирани табелки с надписи „Частен имот“, видя репортер на Под тепето.  

По традиция, не можахме да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, но успяхме да се чуем с неговата заместничка Мирослава Сугарева. Тя коментира, че не е запозната със случая и ще провери за какво става дума, минавайки от там.

„Възможно е да е ограден. С мен никой не се е свързвал. Сега ще проверя,“ коментира Сугарева.

Свързахме се ...

» повече
05 Фев, 2018

Познайте кой спря обществената поръчка за площад „Централен“ ?

„Бизнесдамата“ Анка Ангелова, собственик на "Ремс строй" ЕООД, която блокира поръчката за галерията на Гладстон, продължава нагоре  

Мистериозната мениджърка с 49 фирми обжалва разяснение на Община Пловдив по обществената поръчка „Облагородяване на територията на Площад „Централен“ – гр. Пловдив”. Припомняме, че срокът за подаване на оферти по инженеринга на площад Централен изтичаше днес, а утре конкурсната комисия планираше публичното им отваряне.

В края на изтеклата работна седмица на интернет страницата на Община Пловдив в раздел „Профил на купувача“ е публикувана информация за спиране на процедурата до произнасяне на компетентните органи:

„Във връзка с разпоредбите на чл. 203, ал. 1 и ал. 3 от ЗОП и методическо указание  № МУ–3/22.05.2017г. на Агенцията по обществени поръчки, Ви уведомяваме за следното ...

» повече
02 Фев, 2018

Поискаха оставката на директора на ОП „Градини и паркове” на протеста за Пирин

Общината бе залята от жалби срещу систематичното изсичане на дървета от гневни пловдивчани

Резултатите от последната сеч на Гребната базаОставката на директора на ОП „Градини и паркове” поискаха участниците в петия протест в защита на Пирин снощи. Мотивът гражданите да поискат освобождаването на Стоян Алексиев от общинското предприятие е „заради системното намаляване и унищожаване на зелените площи в града”. Това е местната кауза, която ще върви паралелно с искането на оставката на министър Нено Димов заради промяната на плана на управление на Пирин, обявиха протестиращите снощи.

От първи февруари общината бе залята от жалби на граждани, които са възмутени от дейността на „Градини и паркове”. „Жалим се срещу безразборното изсичане на здрави дървета и систематичното унищожаване на зелените площи в града. Пловдив е един от най-замърсените ...

» повече