Подтепето

ПОД НОЖА

15 Юни, 2018

Специализираният съд прекрати делото за зоопарка срещу Иван Тотев

Съдия Даниела Костова прие, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти

Прокурорът Димитър Петров: Категорично ще протестирам

Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщи Дневник. Той е подсъдим заедно със заместника си Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Съдия Даниела Костова (бивш член на Висшия съдебен съвет - бел.ред.) прие, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти. Съдебното ѝ определение подлежи на обжалване в седемдневен срок.

Още през октомври 2017 г. окръжният съд в Пловдив прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, част от които спецсъдът прие днес, че не са отстранени. Процесът се разглежда вече от Специализирания наказателен съд ...

» повече
15 Юни, 2018

Подготвят за събаряне галерията на Гладстон

Оградиха сградата, бутането й започва другата седмица

Художниците изнесоха вещите си от бившия си дом  

Подготвят за събаряне галерията на Гладстон. Дружеството на пловдивските художници изнесе всичките си вещи от бившия си вече дом, който ще замине в историята още следващата седмица. Сградата вече е оградена и обезопасена със строителни платна, които ограничават достъпа до постройката. Те преминават по цялата територия на парцела, като са оградили и голяма част от външното пространство на Супа бар.

Очаква се още в понеделник да стартира събарянето на сградата. Разчистването може да приключи още до края на другата седмица. Улицата няма да се затваря за движение, тъй като са взети всички мерки за безопасност. Веднага след демонтирането на старата постройка, стартира изграждането на нова ...

» повече
14 Юни, 2018

В градски транспорт протестират, ама не знаят за какво

Табели „ПРОТЕСТ“ цъфнаха на предните стъкла на автобусите в Пловдив

Очаква се след обяд в големите градове автобусите да спрат да се движат за час и половина

Надписи „ПРОТЕСТ“ на предните стъкла на автобусите в масовия градски транспорт стряскат пловдивчани от сутринта. Хората пристъпват несигурно към вратите и влизат едва, след като се убедят, че вътре има други пътници, от които получават потвърждение, че може да се качат.  Какво става питат се по между си и търсят отговор от кондукторите, но така и не намират.

„Протестираме срещу условията на работа,“ обяснява руса жена, която продава билет в автобус по линия № 44. „Какво им е,“ продължават въпросите. „Ами искаме да се подобрят,“ отвръща тя. Продължава се с уточняване на детайлите: „Само ...

» повече
13 Юни, 2018

Главният проблем на Дановия хълм е вандализмът (ГАЛЕРИЯ)

Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе?

Кметът на Централен Георги Стаменов започна проект с мерки за безопасност и облагородяване на Сахат тепе

Часовниковата кула на върха, който се извисява над Главната улица, отброява 9 удара. „Строена е през 16 век,“ разказва кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, докато катерим заедно с него и няколко души от екипа му алеите към върха на Сахат тепе.

Не е точно разходка в девет сутринта по средата на седмицата, а е обход. След него ще се набележат спешни и последващи мерки, които да допринесат за по-добрия облик на знаковия за града Данов хълм, както и за безопасността на жители и гости на Пловдив.   

Припомням му, че през 2014-а градоначалникът Иван Тотев прие идеята ...

» повече
13 Юни, 2018

Завършва конструктивното обследване на кино Космос

Все още не е ясно колко ще струва отчуждаването на имотите в площадното пространство

Завършва конструктивното обследване на кино Космос. До седмица специалистите ще приключат дейността си в обекта и ще се разбере дали емблематичната сграда ще трябва да се укрепва при реконструкцията й. Това съобщи днес зам.-кметът по културата Александър Държиков.

Експертите взимат проби от всяка една от колоните, обследват арматури и качеството на материалите, бетонни ядки от сградата се гледат в лаборатории. Само в мазето на киното има хиляда точки на заснемане с взимане на проби. Резултатите от обследването ще бъдат прикрепени към общия проект, който вече е готов. Най-вероятно по него ще има корекции на база укрепване, допълни Държиков.

» повече
13 Юни, 2018

Отстраняването на висящото дърво над Одеона се оказа проблем

Собствениците на сградата Главната, чиято ограда се срути върху Одеона са получили предписание за обезопасяването още в края на май

Инцидентът със срутената част от оградата в имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, която падна върху археологическите разкопки на Одеона, се е случил в края на месец май. Това уточни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред Под тепето.

Това се е случило след проливните дъждове и бурите в края на изминалия месец. Дърво надвисва над оградата и я събаря, заедно с нея падат и част от сухите клони. В момента от терасата на двора виси заплашително друго дърво, чийто корени са прораснали в оградата надлъжно.   

„Още на 29-и същия месец експертна комисия от кметството е била на ...

» повече
12 Юни, 2018

Ремонтът на вековната къща на Главната - Лъскаво отвън и гнило отвътре

Смрад, цигари и паяжини като корабни въжета, така изглежда сградата на Главната с прясно реставрираната фасада

Общинските еколози не могли да влязат в имота

Сграда строена в началото на миналия век, с наскоро ремонтирана фасада, с два магазина на нивото на улицата и вход с реклама на голяма туристическа агенция. Така изглежда началото на Главната откъм страната на Одеона. Достойно за ларгото на древен и вечен град като Пловдив. Страшното идва, когато надникнеш в задния двор и попаднеш в … къща на призраци.

Още по-страшно е когато призраците са съвременни обитатели, на който не им дреме в каква кочина въртят бизнес.  

Под тепето ви разказа за ремонта на фасадата на емблематичната сграда преди двадесетина дни. Тя е построена в началото на ...

» повече
11 Юни, 2018

Задният двор на първата сграда по Главната се е срутил върху подхода за Западните пропилеи (СНИМКИ)

Очаква се комисия да огледа опасната конструкция още днес

Оградната стена, част от която се е срутила върху археологическите останки в западната част на Форума и Оеона, по всяка вероятност е част от имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, за чийто ремонт на фасадата ви разказахме само преди 20-ина дни.

Тухлена ограда на първата сграда от архитектурния ансамбъл на Главната е рухнала върху археологическите разкопки на Одеона в края на миналата седмица. Археолозите са уведомили строителната дирекция на Община Пловдив. Срутването е станало точно там, където се планираше връзка с разкопите към Западните пропилеи, които са от страната на Цар-Симеоновата градина.

Очаква се комисия да огледа опасната конструкция още днес, съобщи пред Под тепето кметът на район „централен ...

» повече
11 Юни, 2018

Ограда рухна върху археологическите разкопки на Одеона

Дърво е паднало върху пропукания зид и го е свлякъл върху историческите пластове

Тераса и пристройка на сграда на Главната висят заплашително над обекта

Тухлена ограда на първата сграда от архитектурния ансамбъл на Главната е рухнала върху археологическите разкопки на Одеона, видя на място репортер на Под тепето. Зидарията се срутила върху културно-историческите пластове в края на миналата седмица. За щастие, от тази страна на обекта не са работили археолозите, които в момента проучват точно противоположния източен край на Одеона и работят по разкриване на връзката му с Епископската базилика. Обезпокоително над археологията в Западната част продължава да виси цяла тераса от пристройка на гърба на сградата на Главната. Наложителни са спешни мерки по обезопасяването й.

Смята се, че старо ...

» повече
08 Юни, 2018

Сахат тепе надраскано отново

 

Трета поредна седмица екипи на Чистота лъскат Дановия хълм от долу нагоре (СНИМКИ)

 

ОП-то координира с компетентните институции мерки за опазване на хълма от драсканици

Докато на Часовниковата кула екип на ОП „Чистота“ премахва с пясъкоструйка последните драсканици, върху почистеното вече трасе от стълбите на „Каменица“ към върха на Дановия хълм се появиха първите нови шарении със спрейове.

„Трета седмица чистим грозните надписи и рисунки, които почти плътно бяха покрили подходите и скалите на хълма. Освен че работата е трудоемка, и материалите не са евтини. Всяка година от 2013-а насам възстановяваме естествения вид на тепето, но за жалост резултатът е краткотраен“, коментира директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Като пример той посочи сградата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, която ...

» повече