Подтепето

ПОД НОЖА

28 Юни, 2017

Изсичат масово тополите край Марица

 

Има заповед за премахването на всички каваци по коритото, до два дни реката няма да има зелен пояс

Пространството около реката вече е оголено и прилича по-скоро на лунен пейзаж, отколкото на зелена зона

Започна масово изсичане на тополите край река Марица. Наши читатели сигнализираха за проблема, който се разраства с изключително бързи темпове. Дърветата биват поваляни едно по едно, а пространството около реката вече е оголено и прилича по-скоро на лунен пейзаж, отколкото на зелена зона.

Служителите, които унищожават здрави растителни видове заявиха, че са получили заповед да се изсекат всички дървета по поречието на реката и просто изпълняват това, което им е наредено. Една от малкото зелени зони в Пловдив е на път да изчезне безвъзвратно, което неминуемо ще окаже огромно влияние върху микроклимата в района. Според специалисти, жизнения цикъл на тополите е на изтичане, но подобни акции трябва да се планират в детайл, а не да се превръщат в поголовна сеч.

Отсечените дървета биват нарязани и извозвани, а живущите по поречието на реката вече са в шок. „Гледката е ужасна, направо потресаваща! Това е напълно недопустимо! Какво ще стане с поречието на реката?“, коментира дама, която се свърза с нас, изключително притеснена от случилото се. „Коритото и поречието ще бъдат лишени от зеленината, която привличаше много хора като място за отдих и разходка“, коментира друг читател, който ни потърси по същата тема.

Очаквайте продължение!

 

 • 29 Юни, 2017 | xxx
  Големите тополи се изсичат защото изгниват отвътре и падат при силен вятър. Това за пуха са глупости, има много дървета и храсти които имат пух.
 • 28 Юни, 2017 | да намалим шока
  А всички, които така сляпо се хващат да подкрепят тези винаги така скандални заглавия, да знаят какво е алергия. И обърнали ли сте все пак внимание как в последните години най-накрая махнаха всичките тополи, които са около училища и детски градини, просто защото те са най-честата причина хора да се тъпчат с антиалергични лекарства. Айде успокойте се и като толкова ви е грижа за природата, първо почнете да си хвърляте боклуците, където трябва.
 • 28 Юни, 2017 | Пловдив 2019
  И още нещо, но този път към господин Тотев. Толко ли не можеше някой да се сети че тази операция да бъде извършена преди да направят велоалеята??? Все впрягаме каруцата пред коня!
 • 28 Юни, 2017 | Пловдив 2019
  Браво г-н Алексиев, но нека не е бройка за бройка, а за всяко отсечено дърво да се засаждат по 4-5 нови. Защото от новозасадените никога няма 100 процента успеваемост и сме на минус откъм дървета...
 • 28 Юни, 2017 | Иван
  Аз лично много харесвам тополите като вертикален акцент около реката. За разлика от мен обаче, десетки хиляди пловдивчани са алергични към пуха от тополите и периода им на цъфтене се превръща в ад за тях. Добре е да се замислим кое е по-важно - хората (в това число и нашите деца) или тополите.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

29 Юни, 2017

Топлят разсадника на „Градини и паркове“ с тополите след масовата сеч

Не се очаква изсичането на черниците в града

След масовото изсичане на тополи по поречието на река Марица, което се случи днес, наш репортер се свърза отново с директора на ОП „Градини и паркове“, за да потърси информация какво се случва с дървения материал, който бива извозван от там. Директорът на предприятието Стоян Алексиев заяви, че дървеният материал първо се заприходява към общинското предприятие. След това се извозва към разсадника на дружеството, за да се ползва на по-късен етап за отопление на други растителни видове, които се отглеждат там.

По темата, разтревожен читател изпрати запитване до нас дали се предвижда изсичането и на черниците в Пловдив, тъй като се носели подобни слухове из вековните улици. Отговорът е не. „Черниците няма ...

» повече
28 Юни, 2017

Шефът на „Градини и паркове“: Дърветата са престарели и опасни

По цялото поречие на реката има засадени чинари, заяви шефът на Общинското предприятие

Изграждат нова поливна система, която да обслужва зелените площи край Марица

Както вече ви информирахме, масова сеч тече по поречието на река Марица. По темата се обърнахме към директора на Общинското предприятие „Градини и паркове“ Стоян Алексиев, за да разясни какво е наложило изсичането на дърветата.

„Причината е, че тополите вече са доста престарели. По тях има доста загнивания и може да се каже, че са опасни. Няколко пъти вече има паднали топли и искаме да избегнем подобни инциденти“, заяви за Под Тепето г-н Алексиев. Той допълни още, че на местата, на които се отсичат 60-70-годишните дървета, вече има засадени чинари.

Изсичането е част от подмяната на ...

» повече