Подтепето

ПОД НОЖА

20 Мар, 2018

Казусът Концертна зала: Търпението ражда загниване

Търпението ни се изчерпа, заявиха от Фондация „Дом за пловдивската опера” и се заканиха да сезират европейските институции при бездействие от страна на държавата

Паднала мазилка. Изтърбушени седалки. Пожълтели стени и прогнили от влагата дървени плоскости. Разруха и мизерия. В тази атмосфера в Концертна зала, членовете на Фондация „Дом за пловдивската опера” заявиха в прав текст, че искат Министерството на културата да  предприеме скоростно стъпки по ремонт и реконструкция на пространството за култура. Като на фронта сме. А война няма. Министерството на културата е на ход. Искаме действия, заявиха от Фондацията пред медии, народни представители и областния управител.

Почетният консул на Германия и член на Съвета на „Дом за пловдивската опера” д-р Мариана Чолакова припомни целия казус от начало до край. Подчерта, че пожарната е забранила използването на Концертна зала и за да онагледи казуса цитира Радой Ралин: „Търпението ражда загниване”. Е, търпението ни се изчерпа, дебело подчерта тя, като допълни, че ако бездействието продължи, ще бъдат сезирани европейските институции.

За цялата епистоларна част от историята разказа друг член на Съвета на Фондацията- Любозар Фратев. А колегата му арх. Илко Николов разкри, че преди повече от година заданието за ремонт и реконструкция е възложено на софийски архитект, но няма никаква информация какво се е случило с това задание. Ние сме изготвили експертна оценка за състоянието на сградата относно авариен ремонт. Становището не включва конструктивно обследване, каквото е необходимо, каза арх. Николов.

Друг член на Съвета- инж. Никола Добрев пък цитира покойния гений Стивън Хокинг: „Твърде дълго се вторачваме в краката си. Трябва да поглеждаме към звездите”. Операта е една голяма звезда, добави Добрев.

Трябва да се реагира по най-бързия начин, е позицията на областния управител Здравко Димитров. Подчерта, че е трябвало Концертна зала да стане общинска преди повече от пет години, когато имаше възможност за това. Ако това се беше случило, досега може би залата нямаше да е в този вид, предположи губернаторът. И даде предложение: „Военните нямат против операта да се премести в ДНА”.

Военният клуб може да е резервна сцена на операта, не основна, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя подчерта, че обществената поръчка за проектиране вече е в Агенцията по вписванията и до края на седмицата процедурата може да бъде отворена. Но заяви, че дори да няма обжалвания, едва ли ремонтът ще се случи през 2019. По нейни сметки, пълната реконструкция на залата, с подмяна на инсталациите и осигуряване на най-съвременна озвучителна и осветителна техника, което е задължително, би струвало около 12 милиона лева.

По време на събитието се говори и за нова сграда за пловдивската опера. От Фондацията припомниха, че общинските съветници излязоха с витиеватото решение, че са съгласни с това операта да има нов дом, но нищо повече.  Фондацията разполага с 9 предложения за подходящи за целта парцели, като отново се прокрадна идеята за събаряне на бившия партиен дом и построяването на модерен оперен комплекс на негово място. Д-р Мариана Чолакова каза, че това предложение е дошло от общината и Фондацията го споделя. Това е една меко казано екзотична идея, коментира Менда Стоянова.

Целия текст четете в КАПАНА.БГ

 • 21 Мар, 2018 | ПЛОВДИВ до протестърчета като Лидия Дойкова: арменски поп има на ул. 4ти януари
  Тролченцето Лидийка Дойковна, което пуска коментарчета, какво направи за Концертна залИЧКА? Какво създаде? Няма умора за хейтърчетата, ами хайде работете де. Сурп Кеворк се намира на уличката ЧЕТВЪРТИ ЯНУАРИйче. Кис-кис
 • 21 Мар, 2018 | съзнателна политика за ЗАГРАБВАНЕ след занемаряване
  "Състоянието" на Концертна Зала се дължи на неграмотния некадърен "мениджмънт" = управление на ползващите институции. В случая жалката "Опън Опера" за ДИРЕКТОРСТВО на която вероятно някоя заплатаджийка е получавала ЗАПЛАТА всекий Божий месец, не ли? И нейните подгъзници. След като Начо ДИКТАТУРАТА изсели достойните стари семейства кореняци от Стария Град за да им "обобществи" имотите (а сега се МУТРИфицират!) днес няма кой да намести две КЕРЕМИДИ
 • 21 Мар, 2018 | Лидия Дойкова
  Ако състоянието на Концертна зала не е повод за протест, то кое е? Вместо това - празни приказки. И празни обещания за светло бъдеще. Срам и позор.
 • 21 Мар, 2018 | Пловдив
  Тролчето, което пуска коментарчета, какво направи за Концертна зала? Какво създаде? Няма умора за хейтърчетата, ами хайде работете де.
 • 20 Мар, 2018 | ДАЙ ТЕРЕНЧЕТО, ЧЕ НЕ МОГА ДА ОСТИСКАМ ПОВЕЧЕ
  Отваряйте си очите с престъпниците от тази "фондация" пардон АГИТКА ЗА ЗАГРАБВАНЕ НА ТЕРЕН "прокрадна идеята за събаряне на бившия партиен дом и построяването на модерен оперен комплекс на негово място. Д-р Мариана Чолакова каза, че това предложение е дошло от общината *) и Фондацията го споделя. Това е една меко казано екзотична идея" *) от Илийко Николов, който има във фризера си полуготови "ОПЕРЕТИ" ототдавна; а да събори Партийния му е мечта
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

02 Авг, 2018

Разрушително или съграждащо е решението „Долу сградата на бившия Партиен дом – Да живее Операта“ ?

В този си вид то е само предпоставка за политическо говорене и напразни надежди

Истината е, че актът не задължава никого с нищо

Таня Грозданова

Искрата за логорейнна буря светна още с обявяването на дневния ред за последното заседание на Общински съвет – Пловдив  преди лятната ваканция 2018 с внесената от кмета точка за разглеждане по искане на Фондация „Дом за Пловдивската опера“ Пловдив за отреждане на парцел за построяване на сграда за музикално-сценично изкуство до Концертна зала. След тричасовите дебати в залата и крайния резултат – прието на косъм с 27 гласа „за“, политическото говорене избухна бясно първо в социалната мрежа и в кулоарите на Съвета.

Мнения:

Десислава Йорданова, общински съветник от БСП на личната си страница във Faceebook: “Днес на ...

» повече
02 Авг, 2018

Партиен дом или Опера - три часа дебати „ще го бутат, няма да го бутат“

Тотев получи червена чаша за кафе с образа на Корнелия, заради внесеното предложение

Арх. Илко Николов направи презентация как може да изглежда сградата за култура

Кметът поиска референдум по темата

Стоянка Кънева

Близо три часа в четвъртък – 2 август, местният парламент спори по темата да се бута ли сградата на бившия Партиен дом и там да бъде издигнат Дом на пловдивската опера. В крайна сметка искането на Фондация "Дом за Пловдивската опера", внесено като предложение от кмета Иван Тотев, парцелът под сградата на бившия Партиен дом да бъде даден за построяване на сграда с функции на съвременен център за музикално-сценично изкуство бе прието с прието с 27 гласа "за", 15 "против" и 3 "въздържал се".

Въпросното решение не съдържа никаква ...

» повече
21 Апр, 2018

Операта влезе в СКЛАДА

Оркестърът направи първите си репетиции в Тютюневия град

Държавна опера- Пловдив влезе в Тютюневия град вчера. Оркестърът към културната институция направи първата си репетиция в СКЛАДА, както се казва новото пространство за култура в бившия мебелен магазин Галеро. Водени от палката на диригента Диан Чобанов, музикантите тестваха акустиката в една от големите зали на първия етаж в стария тютюнев склад. И останаха много доволни от чутото.  Чувстваме се добре тук. Има въздух, достатъчно пространство, добра акустика и в същото време особен уют, казаха пред КАПАНА.БГ някои от изпълнителите в оркестъра на операта.

Още с първата репетиция дойде и дългоочакваното оживление в Тютюневия град. Класическата музика от СКЛАДА се лееше в цялата градска зона. Ля се и вино. Артистите от ...

» повече