Подтепето

ПОД НОЖА

13 Мар, 2018

Румен Радев: Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достойнство

Президентът определи скандала с патриарх Кирил като политическа режисура

Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен глава, а той  избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, аз съм християнин. Затова не вярвам, че неговата цел е да сее разкол между нашите народи. Остава въпросът обаче кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение? Кой експлоатира кризата в нашите отношения?, попита президентът Румен Радев в Пловдив днес, по време на посещението си в 68-а бригада „Специални сили“.

Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство. И тази позиция много ясно и по категоричен начин устоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и от богослужението за нашето Освобождение, допълни държавният глава. Той коментира и публикувания запис от срещата му с патриарх Кирил на сайта на руската патриаршия. Видеото, което РПЦ пусна онлайн, е само в частта с изказването на патриарх Кирил. Там моите думи и моят отговор ги нямаше. Явно тук не става въпрос за афект, а за политическа режисура. И вярвам, че Негово Светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея, допълни Румен Радев.

Президентът се спря и на Закона за частната охранителна дейност, за който той сезира Конституционния съд вчера. Този закон влиза в противоречие с нашата Конституция, където много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани, подчерта той. Случвало ли ви се е да правите репортажи за кметове, които се държат като феодали, попита Румен Радев журналисти. И допълни: Сега такъв кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата. Това за мен не е правилно.

Правителството държи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата за финансиране за сделката с ЧЕЗ. Също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа, отвори на финал другата важна тема в последните седмици държавният глава.

Докато не стане ясен въпросът с финансирането, няма как да разберем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Върбакова. Кой води преговорите от името на българската държава? И много по-интересно - кой води преговорите от името на г-жа Върбакова? Смея да кажа и това го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана. Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната, допълни президентът.

  • 13 Мар, 2018 | Гражданин
    патриарх Кирил просто искаше да бъде поканен на празника и да види че Българите са признателни на Руснаците заради заради жертвите който те са дали за да сме свободни ние сега е тва е проблема на нацията че повечето сме неблагодарни вие пак търсите под вола, теле...
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

13 Мар, 2018

Президентът от Пловдив: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик

Румен Радев свиква Национален съвет за сигурност заради продажбата на ЧЕЗ

Посрещнах Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Така президентът Румен Радев коментира скандала с назидателното поведение на висшия руски духовник в президентството. Държавният глава е в Пловдив, на посещение в 68-а бригада „Специални сили“. Той уточни, че записът, изтекъл от Руската православна църква, не дава пълна информация за неговата среща с Кирил. От видеото били орязани думите на президента, дошли в отговор на казаното от руския патриарх.

В Пловдив Румен Радев съобщи още, че не е получавал никакви сведения от службите по повод продажбата на ЧЕЗ и възнамерява да свика Национален съвет за сигурност по казуса.

Очаквайте подробности!

» повече