Подтепето

ПОД НОЖА

06 Фев, 2018

Собствениците на част от площад Централен си го оградиха (СНИМКИ)

Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо заповедта за премахване на магазините зад Пощата

От Общинска собственост не знаели нищо по въпроса

Оградата събира любопитни погледи от минувачите

Спорният имот зад Централна поща на площада осъмна ограден преди ден, а от днес на ажурната метална ограда има монтирани табелки с надписи „Частен имот“, видя репортер на Под тепето.  

По традиция, не можахме да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, но успяхме да се чуем с неговата заместничка Мирослава Сугарева. Тя коментира, че не е запозната със случая и ще провери за какво става дума, минавайки от там.

„Възможно е да е ограден. С мен никой не се е свързвал. Сега ще проверя,“ коментира Сугарева.

Свързахме се с представителя на десетките собственици на имота, чиито магазини бяха принудително премахнати.

„Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо законността на заповедта за премахване на магазините. Делото е № 3050 от 2016-а година по описа на Административен съд – Пловдив, гледа се от 18-ти състав. Тъй като в заповедта за премахване на сградата е предвидено предварително изпълнение, то помещенията бяха съборени, а делото продължава да тече на първа инстанция,“ коментира пред Под тепето адвокат Поля Христева, която представлява собствениците на имота.     

Така сградата вече я няма, но земята е на мястото, а имотът е частен и хората са си го заградили. Дело относно собствеността на земята няма и притежателите на парцела се позовават на конституционното си право на неприкосновеност на частната собственост.

Няма такова дело, потвърди адв. Христева. Ревандикационен иск за собственост от невладетеля – Общината, срещу владетеля няма заведен. В кадастъра, който е официална институция, е отразено черно на бяло, че имотът е частна,  а не общинска собственост.

Заповед № 36 от 1999-а година на Областния управител за реституиране на имота също не е оспорвана, показва проверката на юриста. Нотариалният акт на владелците на имота също не е оспорван.  

Общината показва Констативен нотариален акт от 2017-а, без да е оборен нито един от гореизброените документи, като господин Кацарски обяснява пред медиите, че няма нужда от акт за собственост, тъй като това е улица, а улиците били общински, припомнят собствениците на имота.

Как така след 19 години общината изведнъж реши, че това е улица, питат се хората. И напомнят, че строителното разрешение за построяване на съборената сграда е издадено от същата тази община и на него пише също, че е частен имот, а не общински.

Според правния казус, сега администрацията трябва да избере дали да води дело за собственост или ще мине по „старата процедура“ – кметска заповед за събаряне на ограда върху частен имот. 

Самата ограда е монтирана стабилно с болтове в мрамора, "дворчето" си има и заключена врата.

 

 

  • 06 Фев, 2018 | Арх
    Част от върнатия от Съда имот е върху конструкцията над подлеза на Гладстон. Това е като частен имот върху мост. Съставът на Съда е виновен за явната далавера. Но те са неподсъдни.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

29 Мар, 2018

От 300 до 680 дни срок за изпълнение дават фирмите-кандидати да реконструират пл.“Централен“

Комисията по поръчката има тримесечен срок да разгледа постъпилите оферти и да се произнесе с решение

Повече от 15 кг тежат офертите, които бяха отворени днес

Комисия, с председател главния инженер на Пловдив Йордан Калев, отвори публично пристигналите оферти от фирми по обявената обществена за облагородяване на територията на Площад „Централен“. Кандидатите са трима, както ви съобщихме по-рано в надпреварата се впускат едно пловдивско дружество и два консорциума. Документите бяха отваряни по реда на тяхното пристигане. На процедурата по публично отваряне присъстваха представители на всички кандидатствали.

Първо - на познатата на всички пловдивчани фирма, която през последните години работи здраво по много инфраструктурни проекти в града – Драгиев и ко. Пловдивският играч дава най-кратък срок за изпълнение. Дружеството е декларирало, че ще ...

» повече
15 Фев, 2018

Общината няма зор за оградения двор на площада

Нека си стои, каза кметът Тотев

Частното парче от Площад централен не е приоритет на управлението на града към момента. Това се разбра от изявление на кмета Иван Тотев в кулоарите на Общински съвет днес. По време на заседанието той получи питане за спорния парцел и предприетите мерки от страна на администрацията.

„Нека си стои оградата. В момента дори нямаме някакъв зор, тъй като площад Централен също е една от темите, които се обжалват,“ заяви Тотев.

Градоначалникът отказа да разкрие пред медиите каква ще е стратегията на юридическия му екип по отношение на оградения имот зад Централна поща, за който се водят дългогодишни спорове между двете страни. „Говорихме с юристите, има стратегия, но в никакъв случай няма да говорим, когато ...

» повече
12 Фев, 2018

Има оферта за частния двор на площад Централен

Собствениците искат 1 000 000 лева от Общината, съобщи Тотев

Предложенето е още отпреди събаряне на сградата миналата година, разбра Под тепето

Интересни неща се случват докато ме няма. Така кметът Иван Тотев коментира появилата се ограда на централния площад, във времето докато той бе на молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп.

По думите му, на тазсутрешната оперативка в общината му съобщили, че има входирана оферта от десетките собственици на имота зад Централна поща, чийто магазини бяха съборени с кметска заповед миналата есен. Частниците искали 1 000 000 лева от хазната за придобиване на парцела. Тотев каза, че до момента офертата не била разглеждана от екипа му, предстои това да бъде направено. Градоначалникът каза още, че общината води паралелно ...

» повече
08 Фев, 2018

Ето какво е имало на мястото на „двора“ на пл. Централен преди век

От къщи и дюкяни в края на града до площад в сърцето му, от пиаца за файтони до плац за манифестации – така се е променяла визията през различните епохи

Само северозападната част на площада успява да запази донякъде облика си през годините, показват ретро фотографии

Най-старият жив град в Европа продължава да се променя. Една от последните новости в сърцето му е заграденият частен имот на площад „Централен“. Оградата, която цъфна зад сградата на пощата, предизвика разнопосочни бурни реакции не само сред пловдивчани. Национални медии проявиха интерес и гръмнаха със сензацията „Скандал разтресе града под тепетата, след като голям парцел от централния площад на Пловдив бе ограден, а наследници драпат за парче от площада.“ Учудените  погледи и шарените мнения продължават ...

» повече
28 Ноев, 2017

Никакви багери не дойдоха за магазините зад Пощата

 

Общината разгради обекта и го остави със свободен достъп за скитници и мародери

Таня Грозданова

Освен, че обелиха част от покривната конструкция, направиха дупки на пода тавана и стените, работниците, които трябваше да премахнат преместваемите съоръжения зад Пощата на площад „Централен“, не направиха нищо по събарянето на помещенията.

Няколко дни след акцията собствеността на реститутите е със счупени прозорци, откачени врати, пробит покрив и оставена на природните стихии за доразрушаване.

Липсва врата на тоалетната, изчезнала е и тази на магазина за сувенири. Вратата на оптиката, която преди беше заключена, сега зее отворена и вътре се валят счупени стъкла. Складът на помещението за палачинки е отворен, рафтовете от стените са съборени, а на пода се въргаля телевизор, черпак и ценоразписи.

Иначе ...

» повече