Подтепето

ПУЛС

22 Ноев, 2017

В УМБАЛ „Свети Георги“ продължават безплатните прегледи за рак на гърдата

Продължава кампанията за профилактика на рак гърдата, организирана от екип на Втора клиника по хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. За една година откакто е стартирала инициативата д-р Иво Ватев и д-р Атанас Баташки са извършили прегледи на над 2000 жени на всякаква възраст. В този период са открити своевременно и оперирани пациентки с туморни образувания.

Прегледите са безплатни и ще се провеждат всеки вторник, четвъртък и петък до 14:30 ч. в Eндоскопската зала (Ехографски кабинет) в източното крило на 11 етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66 - База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“. Желаещите да се прегледат трябва предварително да запазят час на телефон: 0889 296 796.

За участие в кампанията не са необходими направления, уточняват лекарите ...

» повече
20 Ноев, 2017

Откриват барелеф в памет на проф. Красимир Мурджев

Кръщават на негово име заседателната зала във Втора хирургия в УМБАЛ "Свети Георги"

Барелеф на проф. д-р Красимир Мурджев ще бъде открит на 22 ноември от 10 ч. по повод една година от внезапната кончина на един от най-добрите гръдно-коремни хирурзи у нас. В негова памет и заседателната зала във Втора хирургия в УМБАЛ "Свети Георги" на 11-я етаж ще носи името на професора.

Барелефът е изработен от скулптура Цвятко Сиромашки по поръчка на ръководството на болницата. По този начин колегите засвидетелстват своето уважение към големия пловдивски хирург. Показват, че винаги ще го помнят като честен и открит човек, като изключителен професионалист, спасил живота на хиляди и като политик, който се бореше за правата на медиците и пациентите.

Проф. д-р ...

» повече
14 Ноев, 2017

Световен ден за борба с диабета - 14 ноември

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет. 

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието ...

» повече
13 Ноев, 2017

В УМБАЛ „Свети Георги“ поставиха изкуствена тазобедрена става на пациентка от Великобритания

Жената научила от интернет за по-добрите възможности и по-кратките срокове за лечение в първата пловдивска университетска болница

Изкуствена тазобедрена става поставиха на пациентка от Великобритания в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“. Новината съобщи началникът на клиничното звено проф. д-р Владимир Ставрев. Той разказа, че 66-годишната жена научила от интернет за по-добрите възможности и значително по-кратките срокове за извършване на подобни операции в първата пловдивска университетска болница. В родината си тя е трябвало да чака 6 месеца, за да бъде подменена тазобедрената й става.

След като се свързала с проф. Ставрев двамата са уточнили приемането й в УМБАЛ „Свети Георги“ и заплащането за лечението. Тъй като пациентката има Европейска здравна карта, лечението й в България е на ...

» повече
11 Ноев, 2017

Пациенти от Пловдив с инвазивни процедури на конгрес на кардиолози

Десет пациента в три болници в Пловдив и Стара Загора получиха шанса да се лекуват чрез най-иновативните миниинвазивни сърдечносъдови интервенции, приложени от водещи специалиси от България и света. Това се случи на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК), провел се в Пловдив. Манипулациите, извършени в УМБАЛ Св. Георги, УМБАЛ Пълмед Пловдив и Болница Тракия – Стара Загора, бяха излъчвани на живо на кадиологичния конгрес, а напътствия и дискусии относно хода на процедурите получаваха от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света. “Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене”, сподели д-р Валери Гелев – председател на БДИК.

Над 300 ...

» повече
10 Ноев, 2017

Болници от цяла Европа търсят медицински персонал в Пловдив

„Кариери в бяло“ обявяват поредния 17-ти сезон на медицинските изложения за работа (job fairs) в Европа, където онези, които търсят нова възможност за работа в медицинската сфера, са поканени да се срещнат с агенции за набиране на персонал, представители на болници и клиники от цяла Европа. Този сезон изложенията ще се провеждат в Гърция, Румъния, Португалия, Унгария, България и Хърватия.

Изложението за български медицински персонал ще бъде в Пловдив на 11-ти ноември, от 10:00 до 16:00 часа в хотел Рамада Пловдив Тримонциум. Участието е напълно безплатно и участниците трябва да носят само своята автобиография на изложението.

Седемнайстият сезон на „Кариери в бяло“ събира освен най-големите специалисти в подбора на медицински персонал, но приобщава вече като нови работодатели - болници ...

» повече
09 Ноев, 2017

4000 българи са диагностицирани с рак на белия дроб през 2016г.

25% от всички случаи на заболяването по света се откриват непушачи

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки 5 смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи - повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно.  Тази черна статистика изкараха днес на форум по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб и зимното училище по медицинска онкология на Клуб „Млад онколог“. Събитието се организира от Национална пациентска организация и е в рамките ...

» повече
07 Ноев, 2017

Броят на пациентите с кардиологични заболявания не намалява, но все повече получават адекватно лечение

Форум събира светила на кардиологията в Пловдив

Новостите в света на интервенционалното лечение на сърдечносъдови заболявания ще бъдат обсъдени от плеяда български и чуждестранни кардиолози на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, който ще се проведе в Пловдив между 9 и 12 ноември 2017 г. Събитието се организира от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.

Очакват се световноизвестни лекари в областта на минималноинвазивното лечение на инфаркти и запушвания на сърдечните съдове, които ще споделят своя опит с българските си колеги и ще проведат редица обучения за млади кардиолози.

Няколко случаи ще бъдат предавани на живо от болници в Пловдив и Стара Загора, като пациентите ще получат възможността да се лекуват чрез най-иновативните сърдечносъдови ...

» повече
03 Ноев, 2017

Обучават медицинските специалисти в район „Южен“

Успешно приключи обучението на всички медицински специалисти в район „Южен“, съобщи кметът на района Борислав Инчев.

„С това обучение ще се повиши професионалната квалификация на медицинските специалисти, както и ще се улесни вземането на решения от тях при спешни състояния на децата“- допълни Борислав Инчев.

Лекторът Д-р Петя Маршавелова-педиатър и детски невролог запозна участниците в обучението с най-срещаните алергични състояния на деца в предучилищна и училищна възраст, както и поведението на медицинските специалисти при оказване на първа помощ. 

По време на дискусията бяха разгледани не само алергичните състояния,  но и профилактиката и режима на живот при децата с алергични заболявания.

Особен интерес предизвика темата: „Епилепсия, епилептични пристъпи- спешна помощ при остри пароксизмални състояния“. Обсъди се и  режимът на живот и ...

» повече
20 Окт, 2017

Рядка медицинска техника бе приложена в УМБАЛ „Свети Георги“ при лечение на 1-годишно дете

Плазмефереза за първи път у нас се извършва на толкова малък пациент, необходими са още няколко процедури, за които семейството няма средства

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе  приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговия екип. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно.

Тъй като консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК, семейството на болното дете е трябвало да ги заплати нацяло. Проф. Илиев, който е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, по време на свои ...

» повече