Подтепето

ПУЛС

14 Фев, 2018

Служители на УМБАЛ „Свети Георги“ и МУ – Пловдив мерят сили в турнир по тенис

Служители на УМБАЛ „Свети Георги“ и преподаватели от Медицински университет – Пловдив ще се включат в 13-ото издание на открития тенис турнир за двойки, който ще се проведе на 17 и 18 февруари, събота и неделя.

Съревнованието се организира от Клуб за спорт и туризъм „Свети Георги“, а мястото на провеждане е спортна зала „Медик“.

Записванията и тегленето на жребиите продължават до 18,00 ч. на 15 февруари, четвъртък, а началото на турнира е от 9,30 ч. на 17 февруари, уточниха организаторите.

» повече
09 Фев, 2018

3 хиляди операции годишно в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“

40 успешни години отбеляза днес най- голямата клиника по съдова хирургия в страната

40 години от основаването си отбеляза днес най-голямата клиника по съдова хирургия в страната – тази на УМБАЛ „Свети Георги“. Празникът се организира с няколко месеца закъснение, защото клиниката е основана през есента на 1977 г., разказа нейният началник доц. д-р Драго Желев.

По време на тържеството в най-голямата болница в България той представи историята на клиниката от момента на нейното основаването до наши дни. Началото е поставено от шестима лекари, които към онзи момент са работели в Първа, Втора и Трета хирургии на УМБАЛ „Свети Георги“. Трима от основоположниците на клиниката все още работят в нея – самият доц. Желев, проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил ...

» повече
08 Фев, 2018

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ празнува 40 години от основаването си

40 години от основаването си отбелязва утре, 9 февруари, Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщи нейният началник доц. д-р Драго Желев.

Тържественото честване ще се проведе от 11:00 ч. в 10-а аула на База 2 на болницата – Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66. Началото ще дадат млади таланти от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив. След това доц. д-р Драго Желев ще проследи развитието на Клиниката по съдова хирургия от нейното създаване преди 40 години до днес. Самият той заедно с проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил Паница работят в клиниката от нейното основаване. Затова и проф. Анастасов, и доц. Паница ще споделят пред присъстващите своите спомени и професионални ...

» повече
31 Ян, 2018

Общинска болница в Пловдив получи награда

Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е отличено за лечението на инсулти

Златна грамота за постигнати успехи при лечението на инсулти получи Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Отличието бе връчено на началника на отделението д-р Веселина Андонова от председателя на Европейската организация по инсулти проф. Валерия Касо по време на втората национална среща, организирана от Българското дружество по неврология.

Неврологичното отделение в пловдивската общинска болница първо в България още през 2005 г. въведе тромболизата за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в остър стадий.

„Интравенозно се прилага медикамент, като целта на това лечение е да се разтвори тромбът, който е запушил мозъчния съд. Това е единственото ефективно лечение за мозъчни инсулти“, обясни д-р Андонова.

Досега в отделението е направена тромболиза ...

» повече
21 Ян, 2018

Пловдивските "баби" израждат средно 6000 бебета годишно

Д-р Диана Аргирова, завеждащ Неонатологията в УМБАЛ Пловдив, учи млади родители на първи грижи за новороденото

Отбелязваме деня на родилната помощ

6460 бебета са проплакали за пръв път в Пловдив през 2017 г.

На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

От 1951 година с указ на Народното събрание 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Народът го нарича Бабинден. На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност.

Днешният празник се отбелязва тържествено в АГ отделенията на болниците и клиниките в цялата ...

» повече
05 Ян, 2018

Бъдещи майки и акушерки обсъждаха въпросите на кърменето

В АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ Алиансът на българските акушерки раздаде сертификати за консултанти по кърмене

Акушерска среща по инициатива на Алианса на българските акушерки (АБА) се проведе в Клиниката по акушерство и гинекология на  УМБАЛ  „Свети Георги“. На събитието бъдещи майки от Пловдив, които са мотивирани да кърмят своите бебета, се запознаха с акушерките от клиниката и от  други  родилни домове в града. Бременните жени научиха, че акушерките могат да им бъдат ценни съветници, приятели, консултанти по кърмене и да помогнат много  както по време на раждането, така и в първите грижи за новороденото.

Присъстващите акушерки се обединиха категорично около позицията да отстояват правото си да консултират и подкрепят кърменето. На акушерките – членове АБА, по-голямата част от тях ...

» повече
03 Ян, 2018

Къде се раждат пловдивските бебета

Частна болница на 5 място по брой родени деца за 2017 година

6476 са новородените в пловдивска област през миналата година. Най-много бебета са проплакали в частната Университетска болница „Селена”. С 2098 раждания здравното заведение заема челна позиция по брой на ражданията в Пловдивска област. В родилното отделение на УМБАЛ „Свети Георги” са имали 1700 бебета, в Окръжна болница „Пловдив” 957. 578 са били новородените в клиника  „Торакс” , 325 в родилен дом  „Весела”, 242 във Втора градска болница. Във всички  останали общински болници в област Пловдив са се родили общо около 400 деца. 

УСБАЛАГ „Селена”  е на 5 място в България по брой родени деца през миналата година. Момиченцата, дошли на бял свят в болницата, са били с 200 повече ...

» повече
20 Дек, 2017

Сълзи в УМБАЛ „Св. Георги”: Животодарихте ме! Благодаря ви!

Възрастни пациенти с шанс за втори живот с нов метод за сърдечно лечение в най-голямата болница у нас. Смениха аортни клапи на 11 високорискови пациенти

11 възрастни пациенти с множество съпътстващи заболявания са първите успешно оперирани по иновативния метод трансфеморално имплантиране на аортна сърдечна клапа в Южна България. Интервенциите бяха извършени в Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Първата от операциите бе точно преди година, съобщи началникът на отделението д-р Гинчо Тонев.

Новият метод е единственият шанс за втори живот на пациенти с тежкостепенна аортна стеноза, защото със съпътстващите си заболявания те не биха могли да издържат традиционната хирургическа намеса - т. нар. операция на отворено сърце, уточниха кардиолозите. След проведения преди дни общ контролен преглед на ...

» повече
19 Дек, 2017

Над 1000 жени са прегледани безплатно в кампания на УМБАЛ „Свети Георги“ за профилактика на рака на гърдата

Целта на прегледите е болестта да се открива не в първия, а в предклиничния стадий, обяснява доц. д-р Ваня Узунова от Втора клиника по хирургия

Над 1000 жени са се включили до момента в кампанията за безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата, която провежда доц. д-р Ваня Узунова, хирург от Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.

Профилактиката на рака на гърдата трябва да е толкова навременна, че да улавя заболяването не в първи стадий, а в предклиничния период, смята доц. Узунова. Тя поясни, че от началото на кампанията през м. ноември миналата година досега са открити няколко десетки доброкачествени и злокачествени образувания и на всички диагностицирани са извършени операции във ...

» повече
19 Дек, 2017

Ученици от Пловдив помагат на бебе със синдром на Апeрт

За втора поредна година Училище „Дружба” организира серия от коледни благотворители инициативи. Каузата този път е „Бебе Димитър”, едно от трите деца в България, страдащо от синдрома на Аперт. На 15 декември се проведе първият базар, на който се предлагаха изобилие от кулинарни изкушения, коледни украси и подаръчета. Тогава активни участници бяха учениците от осми до дванадесети клас. В момента тече втората част на благотворителния базар. Учениците от четвърти до седми клас отрупаха масите с лакомства и прекрасни коледни сувенири и украси. В петък предстои голямо ученическо Коледно парти отново с благотворителна цел. Всички събрани средства ще бъдат преведени по банковата сметка на Димитър Ганев. Това ще бъде коледният подарък изненада за лъчезарното момченце, на което предстоят поредица от операции.

» повече