Подтепето

Най-нови Най-коментирани Най-четени

ПУЛС

19 Апр, 2018

В УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха рядка животоспасяваща операция на бременна с рак на маточната шийка

Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си

В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние

Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната шийка във втори стадий извършиха в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Новината съобщи д-р Христина Иванчева, завеждаща отделението по гинекология към клиниката. Тя е извършила операцията в екип с д-р Веселин Коларов и д-р Борис Керезиев и с анестезиолога д-р Тодор Каменов.

Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2000 жени, подчерта д-р Иванчева и допълни, че в настоящия случай става дума за 26-годишна жена от Пазарджик, бременна в ...

» повече
07 Апр, 2018

Майка на спасена пациентка изказва благодарност на УМБАЛ „Свети Георги“ и медиите в Пловдив

Изказва признателност към всички хора, които дариха кръв в полза на Йоана Нешева

В навечерието на Световния ден на здравето – 7 април, майката на пациентка на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“ пожела да се обърне към с благодарност както към екипите на двете клинични звена, така и към всички хора с добри сърца, които се включиха в кампания за кръводаряване в полза на 35-годишната Йоана Нешева.

По време на бременността си жената е получила прееклампсия - състояние, при което кръвното налягане на бъдещата майка се покачва, увеличава се количеството на белтъци в урината, появяват се отоци на лицето, ръцете и краката, главоболие, повишава се теглото. В това състояние жената е ...

» повече
05 Апр, 2018

С работилница за великденски яйца и концерт посрещат Великден в Детска хихургия на УМБАЛ „Свети Георги“

В работилница за боядисване на великденски яйца се включиха днес пациентите на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. Традиционното за празника, но нетипично за лечебното заведение цветно занимание бе част от празничната програма за Великден, която ежегодно се провежда в клиниката. Магията на боядисването демонстрираха младежи от Националния алианс за работа с доброволци и представители на Асоциацията на студентите медици – Пловдив.

Цветната работилница бе предшествана от концерт на ученици от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – братята Михаил и Орлин Михайлови, Ана Бакърджиева, Саркис Саркисян, Белослава Петрова и Антон Костадинов. За финал учителите на младите музикални таланти изпълниха великденска песен.

След като пожела здраве и щастливо детство на всички деца проф. д-р Пенка Стефанова, началник ...

» повече
03 Апр, 2018

„Ротаракт“ и „Интеракт“ дариха апарат за 4 хил. лв. на Детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“

 

Перфузор – инфузионна помпа за прецизни вливания на медикаменти на стойност 4 хил. лева получи днес като дарение Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив.

Високоспециализираният уред дариха младежите от клубовете „Ротаракт Пловдив – Филипопол“ и „Интеракт Пловдив – Филипопол“. Средствата за закупуване на инфузионната помпа са събрани по време на организиран от самите тях Коледен базар в края на 2017 г. Клубовете не за първи път осъществяват редица благотворителни събития, за да направят дарения на Клиниката по детска хирургия, припомни нейният началник проф. д-р Пенка Стефанова.

„Вашата самоотвержена работа осмисля нашата дарителска кампания“, каза днес при връчване на дарението президентът на „Ротаракт Пловдив Филипопол“ Петя Бонева.

Проф. Стефанова от своя страна изрази благодарността си към младите хора, които проявяват ...

» повече
02 Апр, 2018

Младежи от Ротаракт даряват инфузомат на Детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“

Високотехнологичен уред за вливания на разтвори – инфузомат, ще дарят утре, 3 април, на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ младежи от Ротаракт клуб. За да осигурят средствата за апарата – 4 хил. лева, младите хора са организирали редица благотворителни  прояви.

Не за първи път клубът помага на клиниката и малките пациенти, обясни началникът на Детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

» повече
29 Мар, 2018

Зума дарява 60 кашона лакомства на пациентите на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Свети Георги“ за Цветница

Снимка от официалната интернет страница на ФК „Локомотив Пловдив“Броени дни преди Цветница известният спортен деятел и общественик Христо Бонев дари 60 кашона с пакетирани лакомства за децата пациенти на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“.

Това е второто дарение за месец март, което прави на болницата Бонев. Послучай националния празник – 3 март той направи дарение от 77 кашона със сладки и солени пакетирани храни на пациентите в 5 клиникина УМБАЛ „Свети Георги“.

Футболната легенда многократно през годината изненадва пациентите на първата пловдивска университетска болница. Заслужена благодарност му изказват и служителите на лечебното заведение и пациентите за неговото последователно и безкористно дарителство в моментите, когато хората посрещнат важни дати на болничното легло, вместо да бъдат с близки и приятели.

» повече
23 Мар, 2018

В търсене на даровете на ума и на сърцето на фестивала “Здравей, Здраве!”

Фестивалът на здравословния живот „Здравей, Здраве!” наближава. Остават още няколко дни до крайния срок за подаване на състезаващите се творби в трите конкурса за рисунка, литературно есе и фотография. Търсят се оригинални, забавни и вдъхновяващи решения по темата “Даровете на ума и на сърцето”, която са избрали за основа организаторите на традиционния пролетен празник на здравето в града под тепетата.

За девета, поредна година през април фестивалът на здравословния живот привлича малки и големи от всички краища на страната. Това е най-голямата трибуна на здравословния живот у нас, обединяваща холистици и практици, лекари и терапевти, производители и спортни дейци в името на хармоничния и природосъобразен живот. Тази година фестивалът има свои издания в още 15 града на страната. Всички градове ...

» повече
22 Мар, 2018

УМБАЛ „Свети Георги“ повежда битка срещу вандали заради повредено имущество

От болницата дават на съд лица и фирми за безразборно лепене на стикери в болницата 

Всеки от нарушителите е хванат от видеокамерите в Хирургичния блок

Камерите хващат пореден нарушителРъководството на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив ще сезира прокуратурата и съда срещу непозволеното лепене на обяви и стикери по стените и вратите в най-голямото лечебно заведение в страната.

Особено фрапиращи са вандалските прояви в чисто новите асансьори в сградата на „Хирургиите” на бул. „Пещерско шосе“ №66 – База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“. Веднага след пускането им в експлоатация започна и тяхното замърсяване с лепила и хартия от рекламни стикери и обяви, които недобросъвестни граждани и фирми безразборно лепят по стените и вратите на новите съоръжения. Някои от вандалите оставят дори надписи, драскотини и други следи ...

» повече
21 Мар, 2018

Откриват 32 работни места за хора с увреждания в Пловдив

Изграждат социално предприятие с пари от Европа

32 нови работни места за хора с различни видове увреждания ще бъдат създадени в ново социалното предприятие, което ще бъде изградено в Пловдив с европейски средства. Финансирането на стойност 379 859 лв. е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Разработеният в отдел „Бизнес развитие и международно сътрудничество“ проект е класиран на 7-мо място от общо 800 проекта, одобрени по процедура „Развитие на социалното предприемачество“.

Наетите по проекта хора със специални потребности ще бъдат обучени да изпълняват дейности, свързани с производството на промоционални материали като текстилни торбички и магнити за хладилник.

Наред с това са предвидени различни интервенции, с които да се подкрепи процесът на социална и професионална интеграция на целевата група. За ...

» повече
19 Мар, 2018

Парадонтолог: 90 на сто от случаите на рак на устната кухина са лечими

Ранната диагностика е решаваща, казва д-р Николай Николов – асистент в катедрата по пародонтология на Медицинския университет, който прави представително изследване на пациенти над 50 години

90 на сто от случаите на рак на устната кухина са лечими. Това е изводът, който прави в резултат на 4-годишно представително изследване д-р Николай Николов – асистент в катедрата по пародонтология на Медицинския университет в Пловдив. Дисертационният му труд за ранна диагностика на предраковите заболявания включва проучване на 1612 пациенти, които са консултирани и са получили стоматологични услуги в отделението по Орална патология. При  232 (14,39%) от тях е открит карцином.

Установено е, че карциномът на устната кухина обхваща между 3 и 8% от всички злокачествени образувания. В света годишно заболяват над 6 милиона ...

» повече