Подтепето

ПУЛС

17 Юли, 2017

УМБАЛ „Свети Георги“ е избрана за лечение на пострадали военнослужещи по време на учението „Saber Guardian – 2017“

Транспортирането с хеликоптер на 15 юли на чуждестранен военнослужещ до Спешно приемно отделение е част от споразумението

Според информация на Под тепето, става дума за америански военен, който е получил бъбречна криза

Във връзка с провеждащото се на територията на България многонационално учение „Saber Guardian – 2017“ на НАТО, УМБАЛ „Свети Георги“ е избрана за болница, в която да се извършват лечебно-диагностични дейности на пострадали при учението военнослужещи.

Първата пловдивска университетска болница отговаря на всички изисквания на военните: разполага с клинични звена, които отговорят на най-високото трето ниво на компетентност – както по отношение на подготвеността на служителите си, така и заради модерното медицинско оборудване. УМБАЛ „Свети Георги“ има и добре поддържана и осветена хеликоптерна площадка.

В началото на миналата седмица в ...

» повече
16 Юли, 2017

Хеликоптер докара чуждестранен войник в УМБАЛ „Св. Георги“

Полицията в Пловдив оказа съдействие

Около 13.45 часа в събота полицейски екипи са били ангажирани в осигуряване на безопасното преминаване на линейка от хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Св. Георги“ до сградата на здравното заведение. Това съобщиха от Областната дирекция на полицията в Пловдив.

По предварителни данни, организацията била създадена поради транспортиран с вертолет чуждестранен военнослужещ.

По всяка вероятност става дума  за военен от съюзническия контингент, който е в авиобаза Граф Игнатиево.

Съобщението за оказано полицейско съдействие бе разпространено с изричното уточнение, че няма причина и повод, които да създават тревога у живущите в района.

» повече
08 Юли, 2017

Започват безплатните очни прегледи за макулна дегенерация в УМБАЛ „Свети Георги“

Кампанията ще се проведе от 10 юли до 18 август, насочена е към хората над 55-годишна възраст

Безплатни прегледи за макулна дегенерация, свързана с възрастта и старческа катаракта, организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив в периода от 10 юли  до 18 август 2017 г. Това обяви началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Тъй като става дума за заболяване, което се развива с напредване на възрастта, кампанията е за пациенти след 55-годишна възраст. Те могат да се записват за прегледи на телефонен номер  032 602 649 от 8:30 до 12:00 ч .в делничните дни.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) и сенилната катаракта (старческото перде) са заболявания, които се срещат предимно при хора над ...

» повече
02 Юли, 2017

Безплатни очни прегледи в УМБАЛ „Свети Георги“

Кампанията продължава от 10 юли до 18 август, насочена е към хората над 55-годишна възраст

Безплатни прегледи за макулна дегенерация, свързана с възрастта и старческа катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в периода от 10 юли  до 18 август 2017 г. Това обяви началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Тъй като става дума за заболяване, което се развива с напредване на възрастта, кампанията е за пациенти след 55-годишна възраст. Те могат да се записват за прегледи на телефонен номер  032 602 649 от 8:30 до 12:00 ч .в делничните дни.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) и сенилната катаракта (старческото перде) са заболявания, които се срещат предимно при хора над 50 – 55 години ...

» повече
30 Юни, 2017

В Пловдивския затвор има морбили

Случаите са от средата на месеца

За последната седмица на юни има 21 новорегистрирани със същата диагноза в РЗИ

Таня Грозданова

В затвора в Пловдив, където се намира и следствения арест, има два случая на морбили. Това разбра Под тепето от Регионалната здравна инспекция. Те са докладвани в инспекцията преди около две седмици. От тогава не са постъпвали данни за нови заразени в мястото за лишаване от свобода.

Всеки регистриран случай на морбили се проучва от служители на РЗИ Пловдив, с цел вземане на съответните противоепидемични мерки. Контролира се спазването на връчените предписания.

Повод за питането ни бе фактът, че деветимата задържани за побоя над младите гребци и техните треньори в Асеновград, бяха доведени днес в съда с медицински маски ...

» повече
26 Юни, 2017

Имплантираха част от бедрената кост на онкоболна пациентка

Операцията е била наложителна, заради метастази в десния крак

След рехабилитация жената ще може да се движи без помощни средства

Индивидуално изработена ендопротеза замени част от бедрената кост на десния крак на 63-годишна пациентка на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги“. Интервенцията се наложи, тъй като описаният участък е засегнат от метастазите вследствие на онкологично заболяване – белодробен карцином, който не подлежи на опериране.

Заради сложността при поставяне на ендопротезата, началникът на Клиниката по ортопедия травматология проф. д-р Владимир Ставрев кани като консултант проф. д-р Любен Стоков, хирург с над 35-годишен стаж и дългогодишен директор на Клиниката по костни тумори в СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ – Горна Баня. До момента в България единствено в София са извършвани 3-4 подобни ...

» повече
26 Юни, 2017

Пловдивчани и жители на други градове адмиририат разкриването на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм

Изключителен интерес към новата социална услуга на Община Пловдив

Вижте как ще става приема деца за терапия

Таня Грозданова

Заместник-кметът по социална политика Георги Титюков събра в петък следобед в Заседателната зала на Община Пловдив родители на деца от аутистичния спектър, за да ги запознае с начина, по който могат да ползват новата социална услуга за малчуганите им. На срещата присъстваха над 20 майки и бащи, не само от Пловдив и областта, но и то други градове в Южна България. Имаше и представители на Общинска дирекция Социално подпомагане и регионалния клон на Агенция за закрила на детето.  

Служителите обясниха, че децата могат да се рехабилитират в центъра безплатно, като за целта родителите им трябва да подадат заявление със свободен текст ...

» повече
23 Юни, 2017

За първи път в Пловдив поставят индивидуална колянна туморна ендопротеза

Операцията бе извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“, с нея бе спасен от ампутация десният крак на онкоболна жена

С индивидуална колянна туморна ендопротеза в УМБАЛ „Свети Георги“ бе спасен от ампутация кракът на онкоболна жена. Интервенцията се прави за първи път в Пловдив, разказа началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в първата университетска болница проф. д-р Владимир Ставрев.

Пациентката е с доказан белодробен карцином, който е обхванал дясната гръдна половина и не подлежи на операция. Вследствие на това онкологично заболяване жената е получила метастази в долната част на дясното бедро. В медицинската практика от близкото минало обикновено се е пристъпвало към ампутация на засегнатия крайник, припомни проф. Ставрев. С новия метод – поставяне на ...

» повече
22 Юни, 2017

Семейство с три деца изгуби дома си

Пожар изпепели до основи дома на семейство Ганеви

Клуб „Нещото“ подава ръка


Клуб „Нещото“ се свърза с Под тепето с молба за съдействие. Помощ от тях търси Вили Ганева, която им разказва за сполетялата семейството й беда.

На 19-ти юни при късо съединение в къщата им в квартал“Кючук Париж“ в Пловдив пламва пожар, който бързо се разгаря и поглъща цялото им имущество, а къщата изгаря до основи. Майката с благодарност разказва как всички са живи и здрави – тя, съпругът й и трите им деца. За минути животът им се преобръща и те остават без дом и без никаква покъщнина, дори без дрехи на гърба си.

Семейството е приютено от роднини и за момента има покрив над главата си, но ...

» повече
15 Юни, 2017

Отмениха бедственото положение в Шишманци

Пожарът е овладян напълно, селото благодари за професионалната работа на огнеборците

Стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата

В бившия Стоманолеярен завод са отчетени множество нарушения във връзка със стопанисването на сградите не по предназначение и нерегламентирано струпване на отпадъци

Общината изисква проверки на всички фирми там

От 12.00 часа на 14 юни е отменено  частичното бедствено положение в Община Раковски. Това съобщи кметът на Общината Павел Гуджеров.

„Пожарът е овладян напълно. Стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата. Обстановката в селата в близост до завода е спокойна"- беше лаконичен Гуджеров.

Под негово ръководство от Общинският щаб при бедствия са извършени огледи на цялата територия на бившия Стоманолеярен завод, като са ...

» повече