Подтепето

ПУЛС

20 Сеп, 2017

УМБАЛ „Свети Георги“ организира безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве

Кампанията, посветена на Световния ден на контрацепцията, ще се проведе на 25 и 26 септември в Клиниката по акушерство и гинекология

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве за жени организира на 25 и 26 септември Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Това обяви началникът на клиниката доц. д-р Екатерина Учикова.

Кампанията ще се провежда от 9:30 до 12:30 ч. на 3 етаж в Хирургичния блок на болницата на бул. „Пещерско шосе“ №66. Всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, относно съвременните методи за контрацепция и отговори на въпроси, свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве, обясни доц. Учикова.

На 26 септември се отбелязва Световният ден ...

» повече
14 Сеп, 2017

Решено: Първа и Втора градски болници стават едно цяло

Кметът увери, че всички лекари от „Св. Мина“ остават на работа

Д-р Деведжиев: При мен има депозирани 32 молби за напускане. Съединяват се две губещи заведения

Доц. д-р Петко Недев: Каквото и да каже собственикът ние ще го приемем

Кардиологът отказва да е заместник на доцента, Тотев го отдава на емоциите

Помиряване на двама 67-годишни сериозни мъже с десетки години трудов опит и положение в обществото. Това е първата задача пред градоначалника и пловдивските велможи, след като днес Общинския съвет одобри вливането на МБАЛ „Свети Мина“ в МБАЛ „Св. Панталеймон“.  Решението бе взето с 42 гласа „за“, 4 „против“ и 0 „въздържал се“. Против гласуваха трима съветници от ПФ и един от БСП.

Дебатите по точката бяха емоционални продължиха близо ...

» повече
14 Сеп, 2017

40 прокурори ще разследват дела за посегателства срещу медици

40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба.

Разпореждането за определяне на специални магистрати по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ. 

Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура - Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури - в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до ...

» повече
11 Сеп, 2017

Модерна терапия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасява болни с остър исхемичен инсулт

Исхемичните мозъчни инсулти представляват 80-85% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини за повишена смъртност сред населението

Невролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасяват от тежка инвалидизация пациенти с остър исхемичен инсулт. Те прилагат един от най-модерните терапевтични методи - тромболиза.

Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) представляват 80-85% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност сред населението. Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна. Поради тази причина се въвежда изразът “времето е мозък” (time is brain), обясни д-р Зенко Асенов. 

В световен мащаб едно от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба ...

» повече
07 Сеп, 2017

350 учени се срещат в Пловдив

Градът е домакин на Дванадесети Балкански конгрес по генетика на човека и Осма Национална конференция за редки болести и лекарства сираци

Форумът продължава три дни

Пловдив е градът, където историята, културата и традициите срещат науката, технологиите и иновациите. Това го прави перфектен домакин на двойно събитие, на което медицински специалисти, студенти и пациенти ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести, както и новите постижения в областта на генетиката.

Институтът по редки болести съвместно с Българското дружество по генетика и геномика на човека под патронажа на Комисия по здравеопазване към 44-то Народно събрание в партньорство с Асоциацията на студентите медици- гр.Пловдив и Националния алианс на хора с ...

» повече
07 Сеп, 2017

УМБАЛ „Свети Георги“ провежда безплатен скрининг за риска от туберкулоза

В петте дни на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации и изследвания

Целта а е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата

„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза, организира от 11 до 15 септември Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщи неговият началник д-р Веселин Давчев. В петте дни на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата ...

» повече
07 Сеп, 2017

УМБАЛ „Пловдив“ подкрепя протестната нота на колегите си от „Св. Георги“

Служителите и ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ заявиха своята позиция в подкрепа към протестната нота на УМБАЛ „Св. Георги“ срещу ескалиращото насилие над медици. Публикуваме пълния текст без редакторска намеса:

"Служителите и ръководството на УМБАЛ "Пловдив", заявяваме своята подкрепа към протестната нота на колегите от УМБАЛ „Св. Георги“ - гр.Пловдив срещу ескалиращото насилие над медици.

Осъждаме проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца.

За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти ...

» повече
06 Сеп, 2017

УМБАЛ „Св. Георги” осъди остро нападение над медицинска сестра от Детското спешно отделение

Екипът на най-голямата болница в България: Докога усещането за безнаказаност ще определя дневния ред в много професии

Служителите и ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ излезе с протестна нота срещу насилието над медици в деня на Съединението. Екипът на най-голямата болница в страната остро осъжда проявите на насилие над здравни работници заради лавинообразното нарастване на тези случаи в последно време Поредният потърпевш е медицинска сестра от Детското спешно отделение на Университетска болница.

„Категорично не толерираме агресията, особено срещу хора, които отдават времето и опита си, за да спасяват нашето бъдеще – децата. В настоящия случай става дума за неоправдана жестокост след оказано абсолютно адекватно лечение на малко дете под 2 години. Подробностите не са много по-различни от тези при повечето случаи на ...

» повече
04 Сеп, 2017

Откриха лечение на левкемията

Снимката е илюстративнаСпоред експертите това е “най-вълнуващото постижение”, с което може да се похвали съвременната медицина.

Новият лек е получил одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата и се смята, че ще промени изцяло начина, по който се лекува заболяването

Тази седмица дойде новината за пробив в лечението на едно от най-опасните и разпространени заболявания по света.  Американската агенция по храните и лекарствата одобри разработка на Novartis под името Kymriah, позната също и като “тисагенлеклюцел” tisagenlecleucel – лекарство, което ще се прилага в лечението на детската левкемия.

"Това е най-вълнуващото нещо, на което съм свидетел за целия ми живот", твърди д-р Тим Крайп, лекар-онколог, който е бил член на комитета, одобрил пускането на лекарството на пазара.

Лекарството на Novartis не е никак ...

» повече
22 Авг, 2017

Под тепето и Капана в търсене на нови автори

Вижте условията на конкурса и кандидатствайте

Имаш критично мнение. Искаш и можеш да пишеш. Притежаваш особен поглед към онова, което ни заобикаля. Търсиш. Знаеш, че Пловдив има много потенциал. Тази обява за работа е за теб!

Екипът на Под тепето, КАПАНА.БГ и Lostinplovdiv.com се разширява и търси новите си автори.

Искаш ли и ти да станеш част от нас? Искаш да бъдеш в центъра на събитията? Искаш да покажеш истината на хората около себе си? Обичаш да задаваш въпроси? Имаш богата обща култура, а правописът и граматика ти са на отлично ниво? Можеш да документираш и коментираш случващите се събития в Пловдив? Ако отговорът ти на всички тези въпроси е ДА!, то не се колебай и кандидатствай, за ...

» повече