Подтепето

темида

11 Фев, 2018

Кирил Рашков се завръща на подсъдимата скамейка

Застава пред Темида за нападение над журналисти

Кирил Рашков на съдебно заседание през 2016г.Кирил Рашков отново застава на подсъдимата скамейка. Тази седмица той ще отговаря пред Темида за нападение над журналисти през 2014г. Обвинен е в  непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като е заплюл в лицето двама кореспонденти на национални вестници, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

Делото срещу Рашков за атаката срещу репортерите стартира още през 2016г., но бе отложено на няколко пъти заради влошено здравословно състояние на подсъдимия. Тогава адвокатът му поиска да бъде лекуван в чужбина, тъй като бил направил 2 инфаркта за три месеца и имало опасност от внезапна смърт. Какво е здравословното състояние на Рашков, предстои да разберем ...

» повече
09 Фев, 2018

32 843 дела са разгледали районните съдии в Пловдив през 2017г.

29 376 е общият брой на постъпилите дела в Районен съд – Пловдив през миналата година, а броят на общо разгледаните през периода е 32 843, като 3467 дела  са останали несвършени от предходната 2016 година. Това съобщиха от съдебната палата след отчета на Районния съд.

Общият брой на постъпилите дела в Гражданско и Брачно отделение е 20 885, от които 16 779 постъпили в Гражданско отделение, а 4106 – в Брачно отделение. Наред с това в Наказателното отделение на съда са постъпили общо 8491 дела.

Средномесечната натовареност на съдия в Районен съд – Пловдив за 2017 г. по щат е: към всичко постъпили дела – 41.49 дела, към всичко дела за разглеждане – 46,39 дела, и към всичко свършени дела – 41.29 ...

» повече
08 Фев, 2018

Темида прати на съд в Испания заподозрян за блудство българин

Коста е с издадена Европейска заповед за арест

Пловдивският апелативен съд реши българския гражданин  Коста К. да бъде предаден на съдебните власти в Испания за провеждане на наказателно производство. Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от Окръжния съд във Валенсия. Заподозрян е в извършване на блудство спрямо малолетно момиче, осъществено през 2013 г. в Испания. За това деяние испанският закон предвижда наказание до десет години лишаване от свобода. 

В началото на месец декември миналата година търсеното лице е задържано от полицията в Димитровград.

По искане на българския съд, испанските власти са дали уверения, че ако съдебният процес приключи с осъдителна присъда, обвиняемият ще бъде върнат в страната ни, за да изтърпи наложеното наказание.

» повече
05 Фев, 2018

Бивш член на ВСС ще гледа делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев

© Цветелина Белутова/Капитал

Прокуратурата внесе обвиненията срещу Тотев в специализирания съд

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова ще гледа делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев, научи "Капитал".

Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.

Обвинителният акт е внесен от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари и е разпределен на съдия Костова. Тя е един от магистратите, които се възползваха от кариерния бонус ...

» повече
05 Фев, 2018

Продължава делото срещу бившия полицай Венцислав Караджов

Разпитват свидетели

В Пловдивския окръжен съд продължава делото срещу бившия полицай Венцислав Караджов, който е обвинен в убийството на родителите си Божурка и Цветан Караджови. 46-годишният мъж е в ареста от май 2016-та.

Според обвинението убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел. Венцеслав е искал да придобие имот на жертвите, което е престъпление по чл. 116, ал.1, т.3, т.4, т.6, т.7 и т. 9, вр. чл. 155 от НК. Обвиняемият е с мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Според прокуратурата Венцеслав Караджов е единствен заподозрян, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са влошени. Те спорели за имот на ул. „София” в Пловдив.  Три дни преди трагедията възрастните ...

» повече
01 Фев, 2018

Д-р Невен Енчев дава на съд „Господари на ефира“

Д-р Невен Енчев завежда дело за уронване престижа на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив, риск от отлив на пациенти и пропуснати ползи срещу предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия, съобщават пиарите на собственика на болницата.

Жалбата бе внесена след пореден материал на медията, определен като атака от пресслужбата на д-р Енчев. На 26 януари бе излъчен репортаж със заглавие „Супер скандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив“, в който се оповестяват данни за извършена операция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив. В репортажа бе дадена думата единствено на жената, която отправи обвинения към лекарски екип от МБАЛ „Медлайн“-Пловдив за отстраняване на здрав орган, като целта била „вероятно да се източи Здравната каса“. Излъченият материал представя само ...

» повече
29 Ян, 2018

Платеното паркомясто до блока може да се окаже „спестовен влог“

адвокат Атанас Петров

Има вероятност Община Пловдив да връща пари, след произнасянето на ВАС, смята адвокат Атанас Петров

Пловдивчани, които вече ползват услугата и се питат дали да спрат да плащат, след като Административния съд отмени Наредбата, трябва да решат сами

Според Патриотите много повече са ощетените граждани от наредбата, отколкото тези, които ползват услугата

Отменената от Административен съд – Пловдив „Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив, приет с Решение № 329 по протокол № 17 от 28.09.2017 г. на ОбС-Пловдив“  увеличава проблемите с паркирането в Пловдив, вместо да ги решава. Това заяви в коментар по повод спечеленото на първа инстанция дело срещу платеното ...

» повече
26 Ян, 2018

Наредбата за платеното паркиране е незаконосъобразна

Административен съд – Пловдив я отмени

Общината трябва да плати разноските по делото, заведено от бившия кмет Славчо Атанасов

От общинската администрация съобщиха, че ще обжалват пред ВАС

Платеното паркиране до блока срещу 20 лева месечен абонамент по „Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив, приет с Решение № 329 по протокол № 17 от 28.09.2017 г. на ОбС-Пловдив“ е отменена като незаконосъобразна. Това става ясно от Решение на Адмнистративен съд – Пловдив № 159 от 25 януари 2018-а година.

Делото е заведено по жалба от бившия кмет на града Славчо Атанасов сега депутат.  В жаблата са изложени  подробни оплаквания по смисъла на чл ...

» повече
23 Ян, 2018

Прокуратурата разследва смъртта на майка и дъщеря в Тракия

Районна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебно производство, в хода на което ще бъдат установени причините за смъртта на 76-годишната Ц.К. и на 44-годишната Д.Т – майка и дъщеря.

Припомняме, че двете жени бяха открити починали на 19 януари 2018 г. в гр.Пловдив, от техен близък, в апартамента, в който живеели в район Тракия.

До момента е извършен оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели и назначени две съдебно-медицински експертизи, по които вещите лица да посочат каква е конкретната причина за смъртта им.

От извършените първоначално следствени действия няма данни за насилствена смърт.

Според запознати, най-вероятно възрастната жена е починала в съня си, а дъщеря ѝ не е могла да преживее това.

» повече
19 Ян, 2018

Бизнесмен изгорял с 1250 лева по молба на „заместник – министъра на енергетиката“

Обадили му се по телефона да изпрати пари за благотворителност по пощата

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за опит за измама

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже - Данчо С., на 35 г., и Борислав М., на 48 г., за опит за измама след предварителен сговор, като по отношение на първия е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 211 във връзка с чл.210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал.1 във връзка с чл. 18 във връзка с чл. 29 ал. 1 буква А от Наказателния кодекс и деянието е извършено в условията на опасен рецидив, а по отношение на втория обвинението е по чл. 210 ал.1 т.2 във ...

» повече