Подтепето

темида

17 Юни, 2018

ВКС окончателно: 29 години зад решетките на Донка за жестокото убийство на възрастна жена от село Дълбок извор

 

Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева

До момента ромката Донка Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и заживяла в селото

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимата Донка Петкова е осъдена на 29 години лишаване от свобода. Тя е призната за виновна в извършване на убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин.  На 1.02.2017 г. Донка удушила 84-годишната Иванка Кукова в село Дълбок извор, община Първомай, като след това извършила  кражба на вещи от дома на пенсионерката. Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер ...

» повече
15 Юни, 2018

Десетокласници от Хуманитарната гимназия осъдиха престъпник за притежание на дрога

Ученици участваха в заключителен съдебен процес по образователна програма на Висшия съдебен съвет

Десетокласници от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха във възстановка на съдебен процес, организиран от Окръжен съд – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и  гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“. Заключителният съдебен процес за учебната 2017/2018 г. се проведе в два дни – 14 и 15 юни 2018 г., в зала № 5 на Окръжния съд. В инициативата се включиха съдии, прокурори и служители от Окръжен съд и Окръжна прокуратура, както и повече от 100 ученици от Х клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Учениците разиграха реален случай за незаконно притежаване на 5 грама марихуана. Те облякоха тоги ...

» повече
15 Юни, 2018

Върховните съдии намалиха присъдите на Петър и Йордан Пацеви за убийството на клошаря Шабан

ВКС счете, че фактите по делото сочат на непредпазлива форма на вината им за причинената смърт на пострадалия

Бащата Петър излиза на свобода с условно наказание от 3 години, присъдата на Йордан е намалена от 10 на 4 години затвор

Върховният касационен съд измени присъдите на Петър Пацев и сина му Йордан, които са признати за виновни от пловдивските апелативни магистрати в убийството на бездомника Камен Щерев- Шабан, извършено на 7 април 2013 г. Тогава двамата наказаха с юмруци Шабан, тъй като запалил огън на открито зад блока им на бул. Мария Луиза. В следствие на побоя той почина в болница. По време на извършване на престъплението Йордан Пацев бе действащ полицай.

Касационните съдии намират, че фактите по делото , от ...

» повече
13 Юни, 2018

Драстично намаляване на присъдите за убийството на митничаря Георги Дребчев

Измениха доживотната присъда на Божидар Атанасов на 20 години лишаване от свобода

Апелативните съдии прецениха, че убийството не се отличава с изключителна опасност за обществото

Извършеното поръчково убийство на митничаря Георги Дребчев пред дома му през 1993г. е тежко деяние, но не се отличава с изключителна опасност за обществото. С този мотив Пловдивският апелативен съд измени доживотната присъда, с която Божидар Атанасов бе признат за виновен на предна инстанция.  Апелативните съдии му наложиха наказания от 20 години лишаване от свобода. Съдът намали и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван Карабелов  от      петнадесет  години и шест месеца затвор на  7 години.

Апелативните магистрати са преценили, че в случая начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Това ...

» повече
11 Юни, 2018

Апелативните магистрати в Пловдив: 2 години и 4 месеца затвор за Катя Лерца

Загиналият полицай Делян Палазов не е съвиновен, категоричен е съдът  

Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Окръжен съд осъди Катя Лерца на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода за предизвикано пътно-транспортно произшествие на бул.„Санкт Петербург“ в Пловдив, при което на 13 май 2017 година загина полицейски служител. Наказанието следва да се изтърпи реално при първоначален общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

В решението си магистратите са посочили, че категорично е ...

» повече
07 Юни, 2018

Открили следи от марихуана в кръвта и урината на украинския шофьор, който предизвика смъртта на семейство на магистралата

Не може да бъде, възкликна шофьорът в съдебната зала

Станислав остава в ареста

Украинският гражданин Станислав Пислар, обвинен в причиняване на ПТП с двама загинали на автомагистрала "Тракия“, остава с мярка „задържане под стража“. Това реши днес Пловдивският апелативен съд.

Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 343 ал.3 пр.5 б "б“, пр.2 вр.ал.1 б“в“ вр. чл.343 ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години и лишаване от право да управлява МПС.

Обвинението представи пред съда експертиза от ВМА, според която в кръвта на Пислар е открито забраненото веществото тетрахидроканабинол, което според прокурора означава, че Станислав е употребил канабис.  Това може да доведе до ...

» повече
01 Юни, 2018

Шофьорът на тира, който причини смъртта на двама души на магистрала Тракия, остава в ареста

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане  под стража“ спрямо украинския гражданин Станислав П., обвинен в причиняване на катастрофа с двама загинали на автомагистрала „Тракия“. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 343 ал.3 пр.5 б „б“, пр.2 вр.ал.1 б“в“ вр. чл.343 ал.1 от НК.

Съдът прецени, че са  на лице всички законови изисквания за вземане на мярка “задържане под стража“.

От направените два огледа на местопроизшествието, разпита на свидетели, двама от които очевидци, съдът прие, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на деянието, за което е обвинен.

Според съда съществува реална опасност Станислав П. да се укрие. Освен това за извършеното от обвиняемия престъпление  Наказателният ...

» повече
29 Май, 2018

Арестуваха дирен за куп престъпления в Полша мъж

Полски гражданин, търсен в родината си за цял куп престъпления, бе арестуван на територията на пловдивска област. Окръжна прокуратура – Пловдив поиска вземане на мярка „Задържане под стража” спрямо мъжа, издирван с Европейска заповед за арест от полските съдебни власти за изтърпяване на присъда за множество престъпления. Искането бе уважено от съда.

Спрямо полякът има издадена Европейска заповед за арест още през лятото на 2012г.- за изтърпяване на наложено му от полски съд наказание лишаване от свобода в размер на 6 години и 10 месеца. Повече от шест години той успява да се измъкне от правосъдието, но бе задържа в пловдивско. Посоченото наказание му е било наложено за извършени на територията на Република Полша множество престъпления, а именно: участие в криминална ...

» повече
29 Май, 2018

Повдигнаха обвинения на шофьора на ТИР-а, който предизвика катастрофата с две жертви на АМ“Тракия“

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 20 години и лишаване от право да управлява МПС

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение на шофьора на тежкотоварния автомобил, участвал в произшествието, за това, че на 28.05.2018 г., на автомагистрала „Тракия”, е нарушил правилата за движение и е причинил смъртта на двама души, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343, ал.3, б. б, вр. ал.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено в съда искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Предвиденото ...

» повече
23 Май, 2018

Съдят участниците в мелето на Колодрума по бързата процедура

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвиненията за хулиганство

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда осем бързи производства срещу осем лица, привлечени като обвиняеми за хулиганство, във връзка с инцидент по време на спортно мероприятие, провело се на 19 май 2018 г. в гр. Пловдив.

Разследването по делата приключи в рамките на разпореденото от наблюдаващите прокурори 72-часово задържане на осемте обвиняеми. В този срок бяха разпитани множество свидетели, приобщени записи от видеокамери и извършени други процесуално следствени действия.

Предстои Районен съд - Пловдив да заседава по делата срещу осемте обвиняеми лица.

» повече