Подтепето

темида

24 Юли, 2017

18-годишната ромка Гергана се усмихваше за снимките в съдебната зала (СНИМКИ)

„Майката“ напъхала чорап в устата на бебето, защото повръщало

Защитата поиска принудително лечение и психиатрична експертиза

Доживотен затвор без замяна е най-тежкото наказание за подобно престъпление

Ромката остава в ареста

18-годишната Гергана Благоева, която бе арестувана в края на миналата седмица и има повдигнато обвинение за убийството на дъщеря си Анка, остава зад решетките. Съдия Михаела Буюклиева прецени, че има опасност Гергана да извърши друго престъпление, както и да се укрие, за това й наложи най-тежката мярка „задържане под стража“.

Припомняме, че на телефон 112 преди 4 дни бе получен сигнал за открит труп на бебе в изоставена градина в град Стамболийски. Детето е намерено от случайно минаващ клошар в огромни бурени. Бързите действия на разследващи и прокуратура установиха, че тялото е на момиченце на 1 година и 10 месеца, а по-късно бе арестувана майката на детенцето. Спрямо нея е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, предл. последно, т. 4, предл. 2-ро и т. 5, във вр. с чл. 115 от НК затова, че на 18.07.2017 г. в гр. Стамболийски, обл. Пловдивска е удушила дъщеря си Анка Герганова Благоева.

Младата жена бе доведена в залата от трима униформени и окована с белезници, като през цялото време се усмихваше за снимките на журналисти, оператори и фоторепортери. Дори нагласи косата си, след като й свалиха белезниците.  

На въпроса за  семейното си положонеие, ромката отговори "нямам"

Гергана работела на полето от време на време

В залата стана ясно, че детето е било малтретирано и по - рано. Свидетелски показания на мъжа, с когото е живяла на съпружески начала в Стамоблийски, потвърждават това. Според данни от разследването, то е било намерено съблечено и оставено само по памперс. По тялото са открити синини, стари травми и рана на устата.

В показанията си Гергана не казва, че е искала да се отърве от детето, а напротив, че му помагала, защото е получило пристъп и започнало да повръща. Има информация, че малката Анка е имала хронични дихателни проблеми.  Мъжът, с който Гергана е живеела на семейни начала в ромската махала в градчето, обяснил пред разследващите, че той е искал да се грижи за детето, но тя не е искала, защото й било в тежест.

Стана ясно още, че 18-годишната Гергана има и друго по-малко дете, което е настанено за отглеждане в приемно семейство. Това обстоятелство изтъкна пред съда служебният защитник на обвиняемата, като мотив, че не е имало умисъл в действията на подзащитната му. Той определи поведението й като нелогично и поиска от съдията Гергана да бъде настанена за принудително лечение в психиатрично заведение, където да и бъдат извършени обстойни прегледи и необходимата експертиза. По думите на адвокат Стоил Гърбов, Гергана е могла да остави и Анка за отглеждане, ако е искала да не се грижи за нея. Според служебния защитник на Гергана, има нещо странно в поведението й и според него тя не е удушила детето, а е станало случайно. За психическата нестабилност на Гергана, според него говори и фактът, че не се е обърнала към лекар за проблема на детето си, а се е опитала да му помогне сама.

Пред разследващите 18 –годишната ромка признала, че детето е получила пристъп и се опитала да му помогне, а не да го убие.   

"Не съм била съдена. Не знам какво да кажа," това бяха единствените думи на Гергана  пред съда. 

На лявата ръка на Гергана е татуирано името на мъртавата и дъщеря Ани

Съдът уважи искането на прокуратурата за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Обвинението настоя, че Гергана с оглед на етноса си няма уседналост, нито живее на постоянния си адрес и няма как да и бъде наложена по-лека мярка, още повече, че за престъплението, в което е обвинена, законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотна присъда без право на замяна.  

Съдът остави зад решетките 18 - годишната жена, но определението не е окончателно и подлежи на обжалване. Докато слагаха белезниците на Гергана преди да я изведат от залата тя и служебният и защитник се уговориха, че ще обжалват мярката.

  • 24 Юли, 2017 | Ужас
    Защо ни занимавате с такива идиотщини?
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

01 Авг, 2017

Гергана, която удуши бебето си, също иска на свобода

18-годишната ромка обжалва ареста си 

Апелативен съд – Пловдив ще разгледа жалбата на Гергана Благоева срещу определение на Окръжен съд – Пловдив, с което й е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Срещу Гергана е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 116 ал. 1 т.3 пр. последно от НК, т.е. за умишлено лишаване от живот на рождената си дъщеря, и по т. 4 пр. 2, на малолетно лице, тъй като от доказателствата по делото става явно, че дъщеря й Анка Герганова Благоева няма навършени  2 г. Обвинението е за тежко умишлено престъпление за два квалифицирани белега, за което НК  предвижда наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

» повече