Подтепето

темида

01 Сеп, 2018

Ветко и Маринела Арабаджиеви са с европейска заповед за арест

Синът им Вълчо е с обвинение за данъчни престъпления и пране на пари

В хода на процесуално-следствените действия са иззети суми от 10 млн. лв, за които искали през нощта машини от БНБ да ги броят

Шестима от задържаните 10 са с обвинения

Заместник-главният прокурор Иван Гешев и заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов представиха подробности за досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари на брифинг в столицата.

При акцията на прокуратурата в петък в хотелите на Ветко Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив са открити и иззети милиони левове и евро. "В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки", обяви зам.-главният прокурор. По думите му намерените суми са потресаващи количества. Те са иззети от домове, хотели, офиси и банки. Според разказа на прокурора пари изскачали от всякъде – куфари,кутии, сейфове и т.н.

„Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", обясни той.

Иван Гешев разказа подробности как колегите му работили близо 24 часа, дори се  наложило спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини.

Рано сутринта е иззет луксозния автопарк на фамилията, който се оценява между 5 и 10 млн. лева.

Събрани са доказателства срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, за които е издадена Европейска заповед за арест, тъй като същите са извън територията на страната, обяви Иван Гешев. Предстои да им бъде повдигнато обвинение по чл. 321 и 255 ал.3 от НК - за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления.

„Вече са в Шенгенската информационна система. Действа се и по посока издирване от Интерпол", обясни ръководителят на Специализираната прокуратура. По данни на прокуратурата двамата се намират във Франция.

Задържан е синът им Вълчо Арабаджиев. Той е с повдигнато обвинение за данъчни престъпления и пране на пари, с прокурорско постановление е задържан за до 72 часа.

Прокуратурата ще иска постоянното му задържане под стража от съда.

Според коментара на Спецпрокуратурата такава акция не се е случвала в новата история на България. "Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците", каза още Иван Гешев.

До момента към наказателна отговорност са привлечени шестима от задържаните 10 при вчерашната операцията. Петима са уличени за участие в организирана престъпна група, а шестият е с обвинение за пране на пари. На част от петимата също са повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления. Става дума за две жени, занимаващи се със счетоводство и логистика, уточни зам.-главният прокурор. 

Разследваните фирми били десетки.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

11 Сеп, 2018

До няколко дни Ветко и Маринела Арабаджиеви ще си дойдат

Младши не подозирал, че държи 2,5 млн. незаконни евро, а преписката срещу родителите му висяла от години

"Те (Ветко и Маринела Арабаджиеви) ще си дойдат - до няколко дни ще си дойдат. Но въпросът е – защо не ги разпитахте през 2016-2017-2018-а, когато сте разследвали захарния комбинат". Това каза днес Илиян Василев, адвокат на 21-годишния Вълчо Арабаджиев по време на мярката му за неотклонение пред апелативния спецсъд.

И прокуратурата, и защитата протестират решението на първоинстанционния съд, който пусна Вълчо-младши и две счетоводителки под гаранции от 20 000 лв.

Василев днес каза, че допълнените вчера по делото цели 47 тома касаят преписка в спецпрокуратурата от 2016 г. за укриване на данъци за свързвания с фамилията Захарен комбинат "Пловдив". Според Василев още по-абсурдно ...

» повече
11 Сеп, 2018

Вълчо Арабаджиев – младши се яви пред Спецсъда

Внесени са 47 тома с нови доказателства по разследването срещу Арабаджиеви

Прокуратурата иска постоянен арест за сина на издирваната фамилия

Снимка: Ладислав Цветков / btv

Прокуратурата иска постоянен арест за сина на хотелиерската фамилия Арабаджиеви, който беше задържан след зрелищна спецакция в хотелите „Маринела” в София и „Марица” в Пловдив, в края на миналия месец.

Припомняме, че след изтичане на прокурорското постановлени на засекретено заседание съдът пусна 21-годишния младеж под парична гаранция от 20 хил. лв. Тогава към наказателна отговорност бяха привлечени шест лица, пет от тях за участие в организирана престъпна група, а самият Вълчо Арабаджиев е с обвинение за пране на пари.

Арабаджиев - младши се е явил в специализирания съд днес на заседение по мярката му за неотклонение, в което спецпрокуратурата иска той ...

» повече
03 Сеп, 2018

Зам.- главният прокурор заяви, че сем. Арабаджиеви се укриват

 Съдът пусна Вълчо Младши под парична гаранция от 20 000 лева

"Към момента на провеждането на действията по разследването сем. Арабаджиеви са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват!" Това заяви зам.-главният прокурор и ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев пред "Нова телевизия" днес.

Той уточни че фамилията е разработвана от месеци. По думите му, предвид намерените доказателства периодът, който обхваща разследването, ще бъде разширен.

"Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 г. до момента, в която в табличен вид са описани ...

» повече
01 Сеп, 2018

От „Виктория груп“ потърдиха, че Вълчо Арабаджиев – младши е арестуван

Снимка: Ерген на годината 2016

Дружеството разпространи официална позиция за акцията на Спецпрокуратурата

От централата на "Виктория груп" днес бе разпространено официално съобщение до медиите, от което става ясно, че неопотвърдената информация за ареста на Вълчо Арабаджиев-младши* е истина.

В становището на холдинга се изразява позиция по повод действията на прокуратурата в хотелите на веригата. Вижте целия текст без редакторска намеса:

„Обръщаме се към средствата за масова информация, с оглед случващото се от вчерашния ден в хотелите „Марица“ в гр.Пловдив и „Маринела“ в гр. София - част от хотелиерска група „Виктория груп“. Във връзка с ареста на г-н Вълчо Арабаджиев – младши като член на фамилията Арабаджиеви и свързването на неговото име с извършени данъчни престъпления считаме, че никой не може да бъде обявяван за виновен ...

» повече
31 Авг, 2018

Империята Арабаджиеви бе на мерника на властите точно преди десет години

Бурята за хотелиерската фамилия отпреди десетилетие се повтаря, но този път май е по-сериозна

„Ветко Арабаджиев направи светски дебют за 2009-а в столицата. Туристическият бос се появи със съпругата си Маринела на първото луксозно изложение за строителство “V.I.P. Property Exhibition” в “Хилтън”. Олигархът беше видимо недоволен, когато към него бяха насочени камерите на любопитните оператори и папараци. От близо половин година Арабаджиев не се беше мяркал по светски събития, тъй като спазва нова линия на поведение. Той се старае да не се набива на очи заради слуховете, че е разработван от службите заради афери с ДДС. Въпреки старанието си, собственикът на хотел “Марица” влезе на фокус и снимката му беше разпространена светкавично из мрежата. На събитието той се ...

» повече