Подтепето

ГРАДЪТ

11 Юли, 2018

Искат пълна ревизия на паветата на град Пловдив

Къде са извадените паветата, пита съветник кмета

Иван Петков предоставя интересна статистика - в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м.

Пълна ревизия на пловдивските павета ще се наложи да направят от Община Пловдив, за да дадат отговори на въпросите, поставени от общински съветник социалист Иван Петков. Той е внесъл питане до кмета Иван Тотев, с което настоява да се изнесе точен списък на улиците със сменена пътна настилка от паваж с асфалт с подробни данни за дължина, широчина и площ в квадратни метри в периода 2012 – 2018 година.   

Самият Петков дава пример с изтръгнати павета, заменени с асфалт по: ул. „Петко Д. Петков“, ул. „Богомил“, бул. „Македония“, Коматевско шосе, бул. „В. Априлов“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Гладстон“, бул. „Шести септември“ и десетки по-малки улици.

В питането се иска информация и за това колко броя павета има на един квадратен метър,  колко павета общо са демонтирани от тези улици,каква част от тези павета са използвани за други цели на територията на общината и къде. Кметът ще трябва да отговори и на въпросите: Какво количество павета се намират на склад в общината и за какво се предвижда да бъдат използвани; Къде са осчетоводени паветата и на каква стойност; Има ли продажби на павета, на кого и при какви цени?

 

Изчисления на съветника показват, че в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, в зависимост от размера. Един километър на булевард е около 10 000 кв. м., а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м. Елементарна сметка показва, че са премахнати милиони павета от сиенит. В медиите излизат различни цени за едно паве, но средно варират от едно до две евро на брой. Всеки сам може да си направи сметка на каква стойност възлизат премахнатите павета.

 Интересен факт е, че през последните години в селата около Пловдив изникнаха хубави големи къщи, които биват застилани с павета. Официално Община Пловдив не продава павета, но пък е интересно как тези имения се сдобиха с такива. От Общината се твърди, че извадените павета са на съхранение, но елементарните сметки показват, че става въпрос за огромно количество.

 • 23 Авг, 2018 | Мамин
  Абе какъв Ваньо бе ,баш обирджията на града ваньо,виж всичко изчезва което се извади като паваж,доста милиони са направени от извадените павета,ако е истина,да се самосезират компетентните органи и да проверяват до 9 коляно.
 • 12 Юли, 2018 | Хахха
  Ваньо не ти ли стигат рушветите, че почна и павета да продаваш мишко
 • 12 Юли, 2018 | pininfarina
  Прекрасна иницатива - дано бъде следена с интерес, защото подозренията за милиони нелегално продадени павета са факт сред много пловдивчани. Това са около 35,000,000 павета. Изгубхме цяло тепе заради тях, дано сега поне и тях не изгубим.
 • 11 Юли, 2018 | е как щом общината "не ги продава", пък пазар процъфтява
  Да де, "...в гугъл, гранитни павета колкото искаш. Кеф ти нови, кеф ти стари..." докато общината твърди, че не ги разпродава ГРАДСКИТЕ павета, и че "не знаела" откъде се взеха та са на пазаря? КАК ГО ПОСТИГАТЕ? Складирали ги били на ОТГОВОРНО ПАЗЕНЕ в частното депо на милия ОРТАК, или просто го разтоварва асфалтаджийският мафиот на удобно за всички местенце, а?
 • 11 Юли, 2018 | ....
  Пичове, пишете в гугъл, гранитни павета колкото искаш. Кеф ти нови, кеф ти стари, не си мислете че само в Пловдив има павета на тая планета.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

23 Юли, 2018

Проверяват от къде са паветата във вилата в Марково

Общината се е самосезирала от медиите

Таня Грозданова

В момента се извършва проверка за произхода на паветата, които ви показахме, снимани от наш читател, в частен имот във вилната зона на Марково. Общината е стартирала проверка по случая, сезирана от медиите. „Проучваме този сигнал в момента. Работим по него. Естествено, ако се докаже, че е така, този материал ще трябва да се върне на общината,“ това коментира кметът Иван Тотев в отговор на журналистически въпрос на Под тепето.

Кметът разясни, че по принцип договореностите на Община Пловдив с изпълнителите на всички ремонти, не само Щрабаг, са със строга отчетност за паважа. „Има договор с изпълнителите на булеварди всичко, което е негодно, да бъде изхвърляно на строителни депа. Всичко което може ...

» повече
22 Фев, 2018

Пазят ли паветата на Пловдив?

Извадени от градските улици сиенитни блокове изчезват от неохраняемо строително депо

Фирма изпълнител на улични ремонти е струпала камари каменна настилка, бордюри, пясък и чакъл върху частен имот на бул. „Марица Юг” без да ги пази

Паветата се използват за аварийни ремонти, граждани обаче пълнят необезпокоявани багажници с тях за лични нужди  

Ето как се топят пловдивските павета от пловдивските тепета. Така читател на Под тепето сигнализира за твърде интересен и актуален, в контекста на градските ремонти, случай. Той е станал свидетел на нагла кражба, която ощетява както гражданите, така и историята на града. Тя е станала на строително депо, което се намира на бул. „Марица Юг” №50. На 20.02. в 19.15 ч. , в багажника на стар тъмносин ...

» повече
07 Фев, 2018

Вандали зазидаха вратата на часовниковата кула на Сахат тепе с павета (СНИМКИ)

Открадната е табелата на кулата, а неизвестен „художник“ е украсил историческия паметник

През 1611 година чуждестранен пътешественик, преминавайки през града ни, описва Часовниковата кула на Сахат тепе* с възклицанието „в този град видяхме първия часовник в тази огромна и варварска страна“. Пет века по-късно страната вече не е огромна, часовникът не е единствен, хълмът не е същият, но варварщината продължава да вирее…

При сутрешната разходка на кмета на район „Централен“ по хълма Георги Стаменов се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на часовникова кула. Паметникът е нашарен от няколко страни и е къртена табелата с историческата справка за съоръжението.

Ремонтните дейности по Дановия хълм ще започнат със затопляне на времето, увери кметът Стаменов.  

 

*Сахат тепе в превод ...

» повече
02 Фев, 2016

Къде отиват паветата от „Васил Априлов”?

Подменят с тях калдъръма в Аджисан махала

Зам.-кметът Кацарски: Пазим всяко извадено паве  

Какво се случва с паветата от бул. „Васил Априлов”? Този въпрос вълнува много пловдивчани, а Под тепето ще се опита да намери отговора му. Само в първия етап от реконструкцията на основната пътна артерия са изнесени десетки хиляди гранитни блока, а както добре знаем, те се търгуват повече от добре както в чужбина, така и у нас. Тепърва предстои асфалтирането на други павирани отсечки от пътната мрежа в района на „Васил Априлов” като улиците „Любен Каравелов” и „Гладстон”, а е предвидена и пълна реконструкция на отсечката на „Пещерско шосе” до жп прелеза. Стартира и дългоочакваният ремонт на „Коматевско шосе”, а с изброените строителни дейности ще бъде ...

» повече
04 Ян, 2016

Читателите към общината: Пазете паветата, използвайте ги

Граждани искат паваж при оформяне на алеи край Марица

Павиран площад в РимСъчетание на асфалт и паваж в СофияПазете паветата, използвайте ги, апелират към общинската администрация читатели на Под тепето. Те са категорични, че естествената каменна настилка трябва да се ползва във все повече градски зони, а не просто да бъде премахвана и изнасяна в неизвестни депа и  терени на общински предприятия.  Паважът може да се ползва в комбинация с асфалт при  окрайчване, изграждане на паркоместа и локални платна. Както например е при основния ремонт на Руски паметник в София. Отделно новоизградените джобове за спиране на автобуси и тролейбуси се изграждат от паваж, пак в София, при което не се получават нагъвания, дава добър пример на администрацията с писмо до Под тепето г-н Калайджиев. Той прилага и снимка от ...

» повече