Подтепето

ГРАДЪТ

15 Ян, 2018

Лично кметът е избрал новия директор на Стария град

Той трябва да направи видим Старинен Пловдив в европейско измерение

Концепцията е измислена от Иван Тотев и на този етап Йордан Илиев трябва да я осъществи

Новият директор на Старинен Пловдив Йордан Илиев е личен избор на кмета Иван Тотев. Това заяви самият градоначалник, представяйки Илиев на медиите.

„В Стария град година и нещо обяснявам какво трябва да се случи и започвам супер много да се изнервям. Не може да отвориш Трипадвайзер, на който и да е европейски град и да си купиш 100 продукта. Отваряш Пловдив и няма нищо вътре. Нещата  базово  започнаха супер много да ме дразнят и в личен план. Проведохме едни конкурс и на тоя конкурс има няма един човек, който точно това да ни разкаже „Как Стария град ще стане видим в европейско измерение?  Как някой, който си взима самолета от Франкфурт, отива и си купува услуги още от Франкфурт на летището?“ Никой това не ни го разказа. Всеки говори едни концепции, които са общи, а ние искаме конкретни политики – как да се продават билети от ТИЦ-овете, как ще се работи с хората, които са на консигнация, какви нови продукти ще се правят, как ще се работи с фондация „Пловдив 2019“, какви събития ще правим там… Няма да връзваме мартенички или на Първи юни да събираме децата – това е хубаво, но това са кръжоци, а ние търсим нещо по-голямо,“ обясни смяната на директори Тотев.

Кметът добави, че му остават още две години и се спрял на Йордан Илиев, защото  според него той има капацитет и ще се справи. Тотев се обърнал към него с думите: „ти няма да ги измислиш тези неща, защото аз съм ги мислил вече 8 години. Сядаме, обясняваме ти ги и ти трябва да ги изпълняваш, а пък като ти дойдат едни идеи пак хубаво.“  

Засега Илиев ще е изпълнител, но от него се очаква след два месеца да дава конкретни идеи, поясни кметът.

Йордан Илиев е роден в Пловдив, завършва Хуманитарната гимназия, после българска филология и журналистика в ПУ. През последните 6 години е заместник-кмет в администрацията на район „Тракия“.  От днес кадърът на ГЕРБ поема ръководството на Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, който вече е в една структура с ОП „Туризъм“. Илиев поема поста от временно изпълняващия длъжността Минко Кафтански, който пък зае мястото на изтеглената за зам.-кмет по културата, а по-късно и зам.-министър Амелия Гешева.

Илиев благодари за предоставената му възможност и гласувано доверие. Той разказа, че през последната седмица усилено се е запознавал с документация на АИР. „102 000 хиляди посетители през 2016 г. и  112 хиляди за 2017-а, като приходите са 492 хил. лв. Приходът изглежда голям като цифра, но ако се разхвърли спрямо посещаемостта има много още какво да се желае. Според мен е напълно реално да се вдигнат приходите,“ коментира Йордан Илиев.

Предстои му да направи оглед на къщите в Стария град и да се занимае приоритетно през тази година с  ремонта на Къща Ламартин, добави Тотев. Илиев ще разчита на дългогодишните служители и по-младите с иновативни идеи.

„Не смея да твърдя, че владея добре езици. Учил съм английски, френски, руски, старобългарски, старогръцки и латински. Мога да ползвам английски, руски и да кажем френски- учил съм го само 8 години, но нямам самочувствието да кажа, че съм добре владеещ,“ така отговори Илиев на журналистически въпрос по повод изискването в проваления конкурс за директор да се владеят два западни езика.

 • 06 Фев, 2018 | МАНЯ
  Че той целият Пловдив вече е видим в Европа и света! Ти сега Старият град ще правиш! Гледай какво правят онези работливи мравки от туризма , дето то закри. Или не ти е удобно да гледаш как трупаш активи на техен гръ?
 • 06 Фев, 2018 | Велизар Койчев
  Ами, Тотев, обясни и на хората да знаят какво ще се прави! Планира, а не оттук- оттам и - и Старият град пак спи! Душа се иска, Тотев, не само партийни некадърници!
 • 06 Фев, 2018 | Катерина Мечева
  Обяснява кметът на Гешева, сега на Илиев...Ми то се абяснява на експерти, не на диви прасета. Започнете от визията на директора, бе, Тотев! А Трип Адвайзор е само за директни продавачи, малоумнци такива!
 • 16 Ян, 2018 | Тия управници
  Са някъв комедиен сериал. Истината е че тоя хмет няма един завършен проект законно в срок според планирания бюджета. Лъха на безочие и некомпетентност с мирис на партийна корупция.
 • 15 Ян, 2018 | хелоу
  Моля Ви, Стефчо въведе Монтесорито - метод за задържане на безпризорните деца от около 2 века назад, а сега дечицата се раждат наученис Таблети.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

03 Апр, 2018

Старият град с лиценз за турагент

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев: Обединението е от голяма полза, формулата е успешна!

В средата на този месец изтичат  100-те дни толеранс към новия управител на слетите  общински структури „Туризъм“ и „Старинен Пловдив“. Припомняме, че на 15 януари т.г. кметът Иван Тотев представи избора си за управител на Общинския институт. След конкурс, за който се твърдеше, че е провален Тотев изкара от екипа на администрацията в „Тракия“ зам.-кметът Йордан Илиев и го спусна на „кметския стол“ в Стария град. Представяйки го на медиите, градоначалникът в изблик на откровение му каза на всеослушание, че той няма нужда да мисли, а да изпълнява. Спусна му и първите две задачи – Стария град да стане видим в Интернет от ...

» повече
08 Фев, 2018

Двуполюсна дискусията по оживяването на Старинен Пловдив

Една част от пловдивчани са против Трихълмието да заприлича на Капана

Други имат конструктивни идеи по въпроса

Мнения на пловдивчани за оживяването на Стария град, които се публикуват под кметския апел за събиране на идеи за бъдещето на архитектурно-историческия резерват са диаметрално противоположни. Припомняме, че в публичния си профил в социалната мрежа Facebook градоначалникът Иван Тотев оповести дискусия по темата и там започнаха да валят първите мнения и предложения.

Противниците на идеята твърдят, че не е необходимо Трихълмието да се превръща в зона с ресторанти, кафенета и клубове. „Да се напълни Стария град със заведения по подобие на Капана е много грозна идея,“ смята Мартин Колев.

Има обаче и пловдивчани, които подават интересни хрумвания. Ето няколко от първите два-три дни ...

» повече
06 Фев, 2018

Затварят ТИЦ-а в Стария град, става заведение

Събират идеи за „оживяване“ на Стария град от социалната мрежа

„Община Пловдив стартира дебат, обсъждане и набира идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни. Тогава попаднахме на хора – инициативни и реално работещи, с което „Капана“ стана една от емблемите на Пловдив.“ Това е цитат от публичния профил на кмета на Община Пловдив Иван Тотев, а публикацията е направена две седмици, след като лично той оповести избора си за нов шеф на Старинен Пловдив.

Припомняме, че при встъпването в длъжност на Йордан Илиев градоначалникът му вмени като първа задача да се срещне с бизнеса ...

» повече
24 Ян, 2018

"Да, България" със съмнения, относно назначението на директор на "Старинен Пловдив"

Проведеният конкурс е манипулиран или целенасочено провален, смята ръководството на Движението в Пловдив

Съмнение, относно проваления конкурс и назначението на нов директор на ОП "Старинен Пловдив" изрази пловдивската структура на "Да, България". Според тях има сериозни съмнения, че конкурсът е опорочен.  Цитирайки публично достъпна информация, акцентират, че единственият допуснат до разглеждане кандидат Надежда Кирова-Йовчева е отговаряла на всички критерии, но въпреки това не е избрана за директор.

Вижте цялата позиция на партията:

„Да, България - Пловдив изразява своята остра тревога от начина на провеждане на конкурс за Директор на Общински институт “Старинен Пловдив” и неговия краен резултат. 

Въпреки обявения през септември 2017 г. конкурс, в края на миналата седмица кметът на община Пловдив Иван Тотев информира пловдивската общественост, че в конкурса ...

» повече
15 Ян, 2018

Кадър на ГЕРБ пое Старинен Пловдив

Бившият зам.-кмет на Тракия Йордан Илиев оглави възловата общинска структура

Партиен кадър на ГЕРБ оглави възловата общинска структура Старинен Пловдив. Кметът Иван Тотев представи новия директор на ОИ-то, под чиято шапка ще влиза и туризмът. Старинен Пловдив от днес поема дългогодишният чиновник Йордан Илиев, който последно беше зам.-кмет на район Тракия. Как точно Илиев е избран за поста, ще ви информираме по-късно.  

» повече