Подтепето

ГРАДЪТ

13 Мар, 2018

Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

България е домакин на регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на ромската интеграция

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре Столипиново в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 - 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в Детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени нейни програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма ЗОВ, изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители на трите министерства, партниращи по ЗОВ (Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването), както и представители на общините Пловдив и Сливен.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Мар, 2018

Медиатори от Столипиново мотивират родители да пускат децата си на училище с думата „глоба”

Децата, които не са ходили на ясли и идват при нас, не владеят въобще български език, каза директорът на детска градина „Лилия” в ромския квартал

Седем посланици на Швейцария посетиха Столипиново, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване, като той се развива на няколко ключови точки в махалата. Една от тях е детска градина „Лилия”, която дипломатите посетиха днес.

От 20 години съм тук. Промяна има и за щастие тя е положителна. Има обаче един период на дупка в образованието, когато сегашните родители в Столипиново не ходеха на училище. Децата, които ...

» повече