Подтепето

ГРАДЪТ

08 Сеп, 2018

„Затворени“ тераси за Стайновата къща на Таксим тепе

Нови обеми на няколко места в къщата променят пропорциите на модернисткия шедьовър

Къщата е боядисана в бяло, с добре оразмерена дървена дограма

Теодор Караколев

Стайновата къща на върха на Таксим тепе скоро ще започне своя нов живот. В последните седмици по фасадите ѝ се правят финалните щрихи от ремонта, продължил вече близо година. Прелестната сграда от 30-те години на миналия век, популярна сред пловдивчани, като „Баухаус“-а на тепето, дълги години стоеше изоставена, но скоро отново ще бъде възродена.

Ремонтът обаче предизвика недоволството на много експерти и любители на архитектурата. Сградата е един от най-ценните обекти на архитектурния модернизъм у нас, а този стил е особено чувствителен към пропорциите в обемите на дадена сграда, тъй като обикновено това е основното, с което тази архитектура работи – поради липса на детайли и орнаменти. Шедьовърът на архитект Светослав Грозев е сред малкото пловдивски сгради с плосък покрив от периода, като впечатляваше и с други детайли – някои от тях запазени, други обаче вече унищожени.

Един от изгубените елементи е елегантният балкон над североизточния вход на сградата. Оригинално над вратата имаше полукръгла козирка-балкон, който също имаше собствена коризка с тънка плоча на горния етаж. Този обем на втория етаж на сградата сега е „затворен“ в собствено помещение. 

Другата разширена част е на последния етаж – покривна тераса. Още в началото на ремонта стана видно, че последният етаж, от който стълбището излиза на покрива, ще бъде разширен с няколко квадратни метра. Промени има и по парапета на тази покривна тераса, който е вдигнат с няколко десетки сантиметра, но за по-зоркото око това оставя сериозни промени в пропорциите между прозоречните отвори и т.нар. „плът“ – тоест останалата част от фасадата на сградата.

Последната голяма промяна е фасадата на мазилката, която дори преди ремонта на места бе много добре запазена. В типичния за повечето пловдивски сгради от 30-те стил, тя не бе напълно гладка, а бе едра и влачена, което създаваше собствена специфична текстура в иначе изчистената от декорации фасада.

Като положително от ремонта все пак могат да се отбележат няколко неща – за разлика от други модерни сгради от периода, които напълно се заличават (само преди няколко месеца започна събарянето на прекрасна къща на улица „Тракия“), Стайновата къща все пак ще бъде запазена. Макар и с известните и немалки промени, сградата не е тотално обезличена, ако можем да я сравним с друг модернистки шедьовър – къщата на Асваздурян на „Антим I“ до Протестантската църква на Сахат тепе, която още преди повече от десетилетие бе надстроена нелепо със зъбери, а преди броени години получи още един нов етаж и куп промени, напълно губейки оригиналния вид на арх. Христо Пеев. Модата новоремонтираните сгради да се боядисват в ярко жълто или розово също сякаш вече отминава. Като добро решение може да се отбележи и поставянето на белите дървени дограми, оразмерени коректно спрямо стила. За много от експертите и любителите на архитектурата обаче, тези малки положителни детайли не са достатъчни за достойното отношение, което великолепната къща трябваше да получи.

 • 09 Сеп, 2018 | Горянин
  Преди 74 години партизани и ятаци национализират,а сега внуци приватизират.....
 • 09 Сеп, 2018 | Архитект
  Каквото и да се направи, поправи, построи, подобри, сътвори има все някой да анализира, коментира, оплюе, критикува и злобее. И на хубавото да намерим кусури , за да спим спокойно. Наздраве! P.S.който и да е собственик, направил е нещо хубаво в центъра на Пловдив.
 • 09 Сеп, 2018 | Стайно Стайнов
  Историята на къщата е впечатляваща и трагична.Построена от Стайнов в края на 30те години.През 47 си отива от този свят защото не може да преживее дивата национализация на комунистите.Честит 9ти септември.P.S.A кой е собтвеник сега???
 • 08 Сеп, 2018 | Пловдифчанка
  Все по.чудесно става ф Пловдив. Бравос.
 • 08 Сеп, 2018 | Пловдифчанка
  Все по.чудесно става ф Пловдив. Бравос.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

27 Май, 2018

Стайновата „баухаус“ къща – връзките на Пловдив и Казанлък, на архитектурата, живописта и музиката

Родът Стайнови е свързан с велики имена в изкуството, като Цанко Лавренов и Иван Милев

И двамата братя на „пловдивския“ Стайнов – Петко и Захари са били хора на изкуството – единият е известен композитор, а другият е неуспял архитект

Впечатляваща е архитектурата на „Баухаус“ къщата на тепето. Творбата на арх. Грозев е типичен представител на модернизма от периода между двете световни войни, но и един от най-безкомпромисните – с плоския покрив, широките и големи прозорци, огромните тераси. Издигнатата в периода 1934-35 година сграда е уникален образец на модерната архитектура за цяла България и влиянията от „Баухаус“ – макар че, ако трябва да сме точни, не е „Баухаус“, тъй като наследниците на архива на германската школа държат така да се наричат само творби на ...

» повече
10 Апр, 2018

Втори месец без реакция от Община Пловдив за строителството на "Баухаус"-къщата на тепето

Втори месец няма отговор от Община Пловдив до главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата във връзка със строителните дейности на "Баухаус"-къщата на Стайнови на Таксим тепе. Активностите там започнаха още в края на 2017 година, като в началото сградата само се обезопасяваше. В последствие видимо започнаха строителни дейности и тъй като сградата е културна ценност от местно значение, бе направена проверка от Инспектората. Както през февруари месец писахме проверката, уповавайки се на съответната законова рамка, е разпоредила Община Пловдив да следи и да отговори дали има строителство на обекта.

Близо 2 месеца по-късно все още няма отговор от страна на местната администрация към Министерство на културата. Общината би трябвало да информира Министерството какви ...

» повече
04 Апр, 2018

Надстрояват ли Стайновата "баухаус" къща на Таксим тепе?

Работата по ремонта на Стайновата къща на Таксим тепе се активизира със затопляне на времето, алармира КАПАНА.БГ. От няколко дни на любимата на пловдивчани "Баухаус" къща, проектирана от архитект Светослав Грозев, има множество работници, а около църквата "Свети Никола" е пълно с микробуси, внасящи строителна техника. Работата се вижда от целия град, но информационна табела засега не се забелязва.

Притеснение на пловдивчани от последните дни е зид от нови тухли, който се забелязва дори от Главната улица. Съмненията са, че архитектурната ценност се разширява с нови етажи и обеми.

Детайлната проверка на KAPANA.BG показва, че новият тухлен зид е върху старите обеми. Трети етаж на сградата, който съществува още от оригиналния проект, се надстроява с два реда тухли ...

» повече