Подтепето

ПОД НОЖА

17 Юли, 2017

Пловдивски компании скочиха срещу отказа да се осъвремени стандарта при опаковките на киселото мляко

Решението дава възможност на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената

Българския институт по стандартизация определи само една възможна опаковка от пластмаса за  киселото мляко по БДС!

Изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса е ограничаващо и противоречи на пазарната логика, изтъкват производителите

Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас, изтъкват компаниите от Пловдив

Полистиирен (PS) – само от такъв материал могат да бъдат пластмасовите кофички, в които се предлага кисело мляко произведено по Български държавен стандарт (БДС). Това гласи взето в края на изминалата работна седмица решение на заседание на Техническия комитет на Българския институт по стандартизация (БИС).

Въпросното решение е ограничаващо, противоречи на пазарните принципи и новите технологии, освен това дава възможност на фирми-производителки на опаковки да спекулират, това се казва в становище, разпространено от пловдивски млекопроизводители. Документът е подписан от управителите на:  „ОМК“ ЕАД, „Димитър Маджаров-2“ ЕООД и „Полидей-2“ ООД.

Около 80 са марките кисело мляко, които се произвеждат в България

„Произвеждаме и ще продължим да произвеждаме кисело мляко по БДС стандарт съгласно изискванията.

Не можем обаче да разберем мотивите зад това решение - да има само една възможна опаковка от пластмаса, в която се предлага киселото мляко по БДС стандарт, а именно – полистиирен (PS).

Изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса (PS) е ограничаващо и противоречи на пазарната логика. Новите технологии на производство предлагат опаковки, които са по-подходящи и по-безопасни за здравето на хората, разрешени са от българското и европейското законодателство, НЕ променят съдържанието на уникалното българско кисело мляко, ползите за здравето и характеристиките на този типично български продукт. Имаме анализи, с които можем да докажем това.

Ограничаването на опаковките само до един вид позволява на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената на единствения възможен материал.

Изключително сме разочаровани от натиска, който се оказа върху нас като производители с доказано качество на продукта и с доверието на потребителя. Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас."

снимка: архив capital/  Различните разновидности кисели млека в зависимост от маслеността са над 200

Становището завършва с изказано убеждение, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени.

Пловдивските млекопроизводители са категорични, че българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата стара рецепта, но в по-безопасни и по-щадящи околната среда опаковки, отговарящи на технологиите  за ХXI век.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини