Подтепето

разследване

14 Май, 2018

Образователният министър за АМТИИ: Роднинските отношения са очевидни

Ректорът на академията сам си е гласувал 150 лева допълнително възнаграждение заради титлата „академик” от БАНИ, която няма статут на научна организация

Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност, заяви в Народното събрание Красимир Вълчев

Ширеща се шуробаджанащина и доказателства за конфликт на интереси. Това е констатирала проверката на Министерството на образованието в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство след куп сигнали срещу ръководството на ВУЗ-а, сред които и този на Под тепето. Резултатите от проверката съобщи самият образователен министър Красимир Вълчев от трибуната на Народното събрание, след отправен въпрос от депутата Иво Христов.

Министър Вълчев информира парламента, че след получените в МОН сигнали, с негова заповед е била назначена комисия от експерти- служители в министерството, които да извършат проверка по твърденията. Тя е била направена между 11 и 13 април. „Предварителният анализ на установените факти потвърди част от сигналите, но друга част се оказаха неверни”, заяви образователният министър.

„По въпроса за легитимността на факултетния съвет на факултет Музикална педагогика се установи, че в периода от септември 2017г. до февруари 2018г. численият състав не съответства на изискванията на член 26 ал. 7 от Закона за висшето образование”, обяви Красимир Вълчев.

Комисията установи, че твърденията за семейни и роднински връзки между членовете на академичния състав и администрацията на Академията отговарят на истината. Факт е, че Васил Василев, който е главен асистент във факултет Музикален фолклор и хореография, е син на ректора. Факт е също, че синът на Христина Колева, ръководител на финансовия отдел на Академията, е назначен на длъжност „асистент” на основание срочен трудов договор. Роднинските отношения са очевидни”, констатира пред народните представители образователният министър, с което на практика отговори на питанията на Под тепето за шуробаджанащина във ВУЗ-а.

„Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност”, допълни той.

Министърът на практика отговори и на другите въпроси, които Под тепето отправи и до ръководството на Академията, и до министерството, касаещи титлите от БАНИ. „Факт е, че ректорът на Академията получава допълнително трудово възнаграждение за избран академик към Българската академия на науката и изкуствата, което е различно от БАН и няма статут на научна организация по българското законодателство.  Това допълнително възнаграждение е в размер на 150 лева, независимо, че такова звание не е регламентирано в нормативната уредба на Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав на Република България. Факт е също така, че ректорът единствен получава такова допълнително възнаграждение, договорено с анекс към колективния трудов договор, в който той е работодател. Той го е подписал от страна на работодателя. В случая правомощията на министерството се ограничават до извършената от нас проверка. Ще изпратим препоръки до ръководството на академията”, разкри министър Кирил Вълчев.

На финал той коментира стартиралата в Академията репресия срещу неудобните преподаватели. „Притеснителното за мен е, че ректорът е започнал дисциплинарно производство спрямо двама преподаватели за уронване на престижа. Това е неуместно- да се търси отговорност за това, че е изпратен сигнал”, завърши министърът на образованието и науката.

 • 17 Май, 2018 | 123456
  Пожелавам най-скорошно разрешение на нещата по правен път и най-сетне АМТИИ да се изчисти от тези самозабравили се некадърни същества!!! И.... Нека бъде уволнение!
 • 17 Май, 2018 | ИСТИНАТА: АКРЕДИТАЦИЯ "АКАДЕМИКЪТ" НЯМА ОТНИКЪДЕ
  "...има ли писмо от министерството с констатирани закононарушения. Ако няма..." ДО КОГО АДРЕСИРАНО ГО ИСКАШ ПИСЪМЦЕТО, КАКИНОТО? КАТО НЕ СИ СИ ПОСОЧИЛ ИМЕНЦЕТО? ТЕ КАТО СА "ИЗПРАТИЛИ СИГНАЛА ПО КОМПЕТЕНТНОСТ" ТОВА ПО БЪЛГАРСКИ НЕ СЕ ЛИ ПРЕВЕЖДА ПОЧТИ КАТО "СЕЗИРАХМЕ ПРОКУРАТУРАТА" = РАБОТЯТ ПО СЛУЧАЯ. СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ БИЛИ, КИС-КИС, НЯМА ПОЖАР, ТАЯ ПУШИЛКА Е ОПТИЧЕСКА ИЗМАМА. ВСИЧКИ ХАБИЛИТАЦИИ =АНУЛИРАНИ! ДОЛУ НЕАКРЕДИТИРАНИЯТ "АКАДЕМИК"
 • 16 Май, 2018 | Студент
  Забавлявам се как половината коментари тук са написани от смешниците в ръководството на академията.
 • 16 Май, 2018 | Тя
  Ръководител катедра шеф на съпруга си - професор в катедрата и автор на сигнали! Много морално и без конфликт на интереси при разпределянето на часовете,нали?
 • 16 Май, 2018 | Истината
  По закон Министерството на образованието и науката трябва да излезе с констатация по сигналите срещу АМТИИ. Този срок от един месец изтече. "Под тепето" да провери има ли писмо от министерството с констатирани закононарушения. Ако няма, да оповести това и да напише, че нарушения на закона в АМТИИ министерството не е констатирало. Останалото са свободни съченения.
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

22 Юни, 2018

Министър Вълчев: Дали сме предписания на ректора на АМТИИ да отстрани всички нередности

Проверката на КОНПИ още не е приключила    

Дисциплинарните производства срещу двамата преподаватели са прекратени по информация на министъра

Таня Грозданова

Министерство на образованието е изпратило писмени препоръки към ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство  в Пловдив след приключилата проверка, разбра Под тепето. Резултатите от одита са предадени в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, заяви пред наш репортер министърът на образованието Красимир Вълчев. Предписанията към ръководството на АМТИИ са във връзка с одитния доклад на ведомството.  

„Да си махне добавките, допълнителните  заплащания и за всички нарушения, които бяха установени на правилника. Доколкото разбрах той е прекратил дисциплинарните производства към двамата преподаватели,“ уточни министър Вълчев.  

Той добави, че още няма отговор от КОНПИ ...

» повече
12 Май, 2018

Разпердушиниха ръководството на АМТИИ в Народното събрание

Проф. Милчо Василев Министърът на образованието обяви на микрофон в парламента, че в Академията са открити куп нередности

Цари шуробаджанащина, има доказателства за конфликти на интереси

Депутатът Иво Христов: Въпросният ректор е ректор в разрез с всякакви академични изисквания, включително по отношение на пенсионната му възраст

Под етикета за академична автономия всъщност се извършват злоупотреба- финансова, дисциплинарна, заяви народният представител

Българските висши учебни заведения  са се превърнали в особени форми на задружна престъпна дейност, допълва депутатът

Ръководството на АМТИИ и конкретно ректорът проф. Милчо Василев бяха  разпердушинени на последното заседание на парламента. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви от микрофона на Народното събрание, че проверка на МОН във ВУЗ-а е установила редица нарушения. Изявлението му дойде след питане на народния представител ...

» повече
11 Апр, 2018

МОН влезе в АМТИИ

Министерството на образованието стартира мащабна проверка в Академията след поредица от сигнали

Ръководството на Академията вече е обект на щателна проверка на МОНЕксперти на образователното министерство са започнали пълна проверка в Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив, разбра Под тепето. Инспекцията е стартирала тази седмица и касае всички сигнали, които са изпратени до министерството, включително и този от нашата медия.

Проверяващите ще се запознаят подробно с процедурите за дисциплинарни наказания на професорите Юлиян Куюмджиев и Албена Димова и мотивите за това. От МОН потвърдиха, за започналата мащабна проверка. Все още не е ясно колко време ще продължи тя. По непотвърдени данни, проверката се извършва от шестима експерти от министерството.

Припомняме, че това се случва след поредица от скандали в АМТИИ, продиктувани от спорни решения на ръководство и ...

» повече